ÎN ACEST AN, Guvernul a blocat expansiunea exportatorilor

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 martie 2009

Mihai Ionescu: "Toate târgurile s-au soldat cu contracte, iar, dacă nu ar fi avut succes, exportatorii nu ar participa la ele".

Mihai Ionescu: "Toate târgurile s-au soldat cu contracte, iar, dacă nu ar fi avut succes, exportatorii nu ar participa la ele".

Sumele alocate târgurilor şi expoziţiilor în străinătate pentru ca exportatorii români să-şi promoveze produsele s-au redus până la 36 milioane de lei în acest an, de la 42 milioane lei în 2008, ne-a precizat Mihai Iones­cu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Im­portatorilor din România (ANEIR).

Astfel, pentru acest an, avem aprobate 45 de proiecte, în timp ce 34 dintre acestea au fost eliminate deoarece Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul Ministerului IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCA) a primit de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) doar egalul sumei cheltuite în 2008 pentru activităţi care vizează târguri şi expoziţii. În 2008, însă, faţă de suma aprobată în buget, s-au primit fonduri cu circa şase milione mai puţin, ceea ce a contribuit la o diminuare semnificativă a sumei alocate în acest an pentru astfel de activităţi, a mai precizat domnia sa. Mai mult, din valoarea aprobată pentru 2009 au fost achitate, în primul rând, facturile aferente respectivelor târguri organizate în 2008, care nu au fost onorate până la finalul anului trecut, ceea ce a diminuat cu încă trei milioane lei dis­ponibilul bugetar pentru organizarea târgurilor în acest an, ne-a precizat Mihai Ionescu.

Deprecierea cursului pune şi mai mari probleme deoarece, dacă în 2008 cursul calculat în buget era de 3,55 lei/euro, în 2009 a fost luat în calcul un curs de 4 lei/euro. Cu alte cuvinte, exportatorii au la dispoziţie în acest an, fonduri cu aproximativ 45% mai mici decât în 2008.

Domnia sa a precizat că aceste evenimente precum târgurile şi expoziţiile în străinătate, sunt foarte importante pentru exportatori în condiţiile în care criza financiară determină o reducere a exporturilor către ţările europene. Or, din cauza lipsei de interes a Guvernului faţă de exportatori, companiile din ţara noastră vor fi nevoite să renunţe la expoziţii precum cele din Africa, Rusia (Sankt Petersburg, Moscova), Iran, Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi), Hong Kong, Tailanda (Bangkok), etc, zone noi în care este nevoie să ne extindem, în această perioadă, ne-a precizat domnia sa.

Preşedintele ANEIR a mai precizat: "Exportatorii sunt interesaţi de aceste târguri, la care se participă pe bază de parteneriat financiar între stat şi agent economic. Ele sunt eficiente deoarece este un mijloc foarte bun de a promova produsele. Toate târgurile s-au soldat cu contracte, iar dacă nu ar fi avut succes exportatorii nu ar participa la ele".

Temerile de reducere a încasărilor determină MFP să fie reticent la noi măsuri anticriză propuse de ANEIR

Pentru a veni în ajutorul exportatorilor, ANEIR a mai propus Ministerului Finanţelor Publice (MFP) o serie de noi măsuri anticriză, la care ministerul a fost destul de reticent în a le aplica, motivând, în cele mai multe rânduri, că propunerile ar afecta veniturile bugetare, sau că s-ar putea totuşi, analiza o astfel de măsură.

Printre măsuri se numără compensarea TVA de recuperat cu impozitul datorat bugetului asigurărilor sociale pentru contribuabilii care au înregistrat, în 2008, o cifră de afaceri mai mare de un milion de lei, respectiv aplicarea unui moratoriu asupra executării silite de către ANAF prin reeşalonarea datoriei publice pentru contribuabilii care nu au avut restanţe la 30.06.2008. Pentru ambele propuneri răspunsul a fost că o astfel de măsură ar afecta serios veniturile bugetare, respectiv introducerea unor astfel de reglementări ar diminua volumul şi ar afecta ritmicitatea realizării veniturilor bugetare, ne-a explicat preşedintele ANEIR.

Domnia sa ne-a precizat că a observat o anumită receptivitate la propunerea care viza scutirea plăţii taxei pe valoare adăugată (TVA) în vamă pe baza certificatului eliberat de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a contribuabililor care au realizat în 2008 un volum de importuri de minim un milion de lei faţă de 150 de milioane de lei cât prevede OMEF nr 500/2007. Răspunsul ANAF a fost că se poate analiza o eventuală reducere a acestui prag în măsura în care împlementarea noii reglementări nu va afecta semnificativ nivelul şi ritmicitatea încasărilor TVA în vamă, preferând să modifice prevederea din Codul Fiscal în sensul neobligativităţii activităţii plăţii TVA în vamă, având în vedere numărul mare al certificatelor care ar trebui eliberate (peste 3000).

Acelaşi gen de "receptivitate" poate fi observat şi la solicitarea ANEIR de a restitui, cu control ulterior, TVA-ul pentru exportatorii care au realizat în 2008 o cifră de afaceri mai mare de un milion de lei. Domnul Ionescu ne-a precizat că ministerul ar putea avea în vedere reintroducerea unui regim special de rambursare pentru exportatori similar cu cele aplicate în 2007, cu condiţia modificării corespunzătoare a cadrului legal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb