Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (POC), din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a semnat, anul acesta, 556 proiecte, în valoare totală de 2,776 miliarde lei, cu beneficiarii acestui program, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al MIPE, remis astăzi, 485 contracte, în valoare totală de 1,441 miliarde lei, au fost semnate cu beneficiarii axei prioritare 2 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, iar 71 contracte, în valoare de 1,334 miliarde lei, sunt aferente axei prioritare 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI), în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor.
Pe parcursul acestui an, tot în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014 - 2020 a fost creată o nouă axă prioritară - 4 - Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză, în contextul pandemiei de COVID-19 şi al consecinţelor sociale şi asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale şi reziliente a economiei.
Astfel, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a putut acorda, prin intermediul REACT-EU, granturi în valoare de peste 50 milioane euro pentru facilitarea procesului educaţional în sistem online pentru şcolile din România. Tot din fondurile REACT-EU, MIPE va demara şi procedura de acordare a granturilor pentru investiţii productive, cu un buget de peste 300 de milioane de euro (Acţiunea 4.1.1 Investiţii în activităţi productive), care se adaugă Acţiunii 4.1.2 Sprijin pentru capital de lucru, cu un buget de peste 200 milioane euro, iniţiată în anul 2019, în cadrul Axei Prioritare 3. Cele 550 de milioane de euro alocate din facilitatea de finanţare REACT-EU (FEDR) finanţează proiecte de sprijin pentru educaţie şi mediul de afaceri.
În ceea ce priveşte contractele semnate luna aceasta, reprezentanţii AM POC au semnat 5 noi contracte de finanţare, în valoare totală de 35.191.369 lei. Operaţiunile finanţate vizează măsuri necesare asigurării desfăşurării activităţilor şcolare în regim online, îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, prin achiziţia de tablete şcolare şi echipamente IT, proiecte CDI derulate de întreprinderi, în scopul inovării, precum şi consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării, prin proiecte pentru clusterele de inovare. Beneficiarii contractelor semnate în decembrie pentru acordarea de tablete şcolare sunt Şcoala Gimnazială Ioan Murariu, Cristineşti, judeţul Botoşani, cu o valoare totală 1.360.876 lei şi comuna Puşcaşi, judeţul Vaslui, cu o valoare totală de 569.408 lei.
În cadrul apelului POC/163/1/3/ - Proiecte tehnologice inovative - pentru regiuni mai puţin dezvoltate (LDR), au fost semnate contractele de finanţare cu Mazarom Impex SRL, având o valoare totală de 7.218.534 lei. Beneficiarii celorlalte două contracte semnate sunt Titus SRL, cu o valoare totală de 6.208.867 lei şi Asociaţia Clusterul Edutic, cu valoarea totală de 19.833.682 lei (apelul Mari infrastructuri de CD - Proiecte pentru Clustere de Inovare - pentru regiuni mai puţin dezvoltate - LDR).
"Am preluat coordonarea acestui program în luna septembrie şi am văzut problemele cu care se confruntă colegii din Autoritatea de Management. Pe de o parte, doresc să uşureze munca beneficiarilor, prin reducerea birocraţiei şi asigurarea unor ghiduri care să răspundă nevoilor reale ale IMM-urilor, de exemplu, dar, pe de altă parte, din cauza pandemiei cererea de fonduri nerambursabile din piaţă a crescut semnificativ, iar la finalul exerciţiului devine tot mai dificil să satisfaci toate aceste nevoi. Creşterea ratei de absorbţie a fondurilor rămâne cea mai mare provocare, fiindcă ne propunem să ajungem printre cei mai buni. Vreau să le mulţumesc atât colegilor, cât şi beneficiarilor pentru încredere, răbdare dar şi pentru munca lor şi vreau să îi asigur că la anul vom lucra şi mai mult, pentru că din PNRR şi din Politica de Coeziune avem bani de cheltuit în folosul tuturor celor care dezvoltă România", a declarat secretarul de stat Csilla Hegedus.