Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, estimează pentru acest an un profit net de 295,2 milioane lei, în scădere cu 3% faţă de cel de anul trecut, la venituri totale de 2,14 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de acţionari, citat de News.ro.
Pentru anul viitor, compania îşi propune să realizeze venituri totale de 2,19 miliarde lei, la un profit net de 314,05 milioane lei.
Cheltuielile totale bugetate pentru acest an se ridică la 1,77 miliarde lei. Cheltuielile de natură salarială sunt preconizate la 389,3 milioane lei.
Compania are aproximativ 2.200 de salariaţi. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost stabilit la 14.259 lei de salariat.
Investiţiile propuse în acest an se ridică la 515,25 milioane lei.
• Nuclearelectrica şi-a planificat investiţii de 1,8 miliarde lei până în 2020
Totodată, Nuclearelectrica şi-a planificat investiţii de 1,8 miliarde lei până în 2020, din surse proprii, din care bugetul pentru investiţii în acest an se ridică la 515,25 milioane lei, potrivit unor documente aprobate de acţionari şi publicate pe site-ul companiei.
Investiţiile propuse pentru anul viitor se ridică la 642,3 milioane lei, în timp ce bugetul investiţional propus pentru 2020 se ridică la 661,55 milioane lei.
Banii vor merge atât în cele două reactoare de la Cernavodă, cât şi în sediul central al companiei.
În cei trei ani, circa 170 milioane lei vor fi alocate pentru studii privind extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 prin retubarea reactorului şi retehnologizarea sistemelor principale. Studiile trebuie finalizate până în anul 2021.
De asemenea, peste 52 milioane lei vor fi direcţionate pentru continuarea construcţiei depozitului intermediar de combustibil ars, care va fi finalizat în mai multe etape până în anul 2047.
Pentru modernizarea şi extinderea sistemului de protecţie fizică, Nuclearelectrica va investi în următorii trei ani peste 100 milioane lei.
Alte 92 milioane lei vor fi investite în îmbunătăţirea răspunsului centralei nucleare din Cernavoadă, respectiv a funcţiilor de securitate nucleară în cazul evenimentelor din afara bazelor de proiectare ca urmare a accidentului nuclear survenit la centrala nucleară Fukushima 1 din Japonia în 2011.
Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% faţă de anul anterior.
Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei.
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.
Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.