În acest an, performanţa medie realizată pe total industria fondurilor este de peste 18%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2005

Apropiatul sfîrşit al anului 2005 găseşte industria fondurilor în plin proces de dezvoltare, noile fonduri apărute în ultimele luni constituind preambulul celor care se pregătesc să fie lansate în perioada imediat următoare. Performanţa medie realizată pînă acum în acest an pe total industrie este de peste 18%, iar în cazul OPCVM (fonduri deschise de investiţii) de 19,8%.

Trendul ascendent al atractivităţii fondurilor şi-a sporit consistenţa în luna noiembrie, avînd randamente cumulate de la începutul anului de 35,7% - fondurile de acţiuni, 29% - fondurile diversificate şi 9,8% fondurile de obligaţiuni. Fondurile monetare, chiar dacă nu au reuşit performanţe peste nivelul inflaţiei, continuă să rămînă, datorită costurilor reduse dar şi remuneraţiei oferite, o alternativă avantajoasă la contul curent, alternativă utilizată din ce în ce mai frecvent de investitorii cu cerinţe de lichiditate crescută. În luna noiembrie, toate categoriile de fonduri au înregistrat creşteri de activ net. De asemenea, luna noiembrie a adus industriei un nou fond de investiţii, BT Invest 1, din categoria AOPC (fonduri închise).

IFM a înregistrat în luna noiembrie o apreciere de 1,62% (+151,93 puncte), aceasta producîndu-se pe fondul unei inflaţii lunare de 1,2%. Cumulat pe cele 11 luni ale acestui an, IFM a cunoscut o creştere de 15,90 puncte procentuale, comparativ cu rata inflaţiei care în aceeaşi perioadă a fost de 8,1%. Faţă de perioada similară a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 17,93%, pe ultimii 3 ani înregistrînd o apreciere de 62,9%.

Fondurile Monetare, intrări nete de capital de peste 2 milioane lei

În cursul lunii noiembrie, la nivelul Fondului Simfonia 1, s-a înregistrat o uşoară creştere a activelor colectate (creştere cu 0,54%), aceasta pe fondul unei diversificări a portofoliului investit atît în termeni de instrumente cît şi de expunere pe emitenţi.

Fără să-şi sporească numărul de investitori în luna noiembrie, ca şi în luna anterioară, Stabilo a înregistrat o creştere a numărului de unităţi de fond în circulaţie cu 15%. Randamentul net al fondului în această perioadă a fost în uşoară creştere faţă de luna precedentă, în special datorită faptului că un minim de dobînzi ale pieţei monetare înregistrat la plasamentele din lunile septembrie şi octombrie a fost depăşit prin scadenţe, iar noile dobînzi au fost marginal superioare. Stabilo rămîne un instrument atractiv pentru o categorie de investitori instituţionali sau persoane fizice care doresc expunere pe lei fără un risc semnificativ.

Fondurile de Obligaţiuni şi Instrumente cu venit fix, intrări nete de capital de peste 4,5 milioane lei

BCR Clasic înregistrează o spectaculoasă creştere de activ net cu 30%, fapt care subliniază percepţia pozitivă a investitorilor faţă de evoluţia fondului al cărui randament cumulat de la începutul anului a fost de 10,6%.

Europa Obligaţiuni deţine plasamente atît în euro, în majoritate, precum şi plasamente în instrumente din ţări membre UE, care nu au introdus încă moneda euro, precum Polonia sau Ungaria. O porţiune din portofoliu rămîne investită în lei. Din această combinaţie a rezultat o creştere raportată la lei de 0,6%, peste creşterea unui portofoliu echivalent expus exclusiv pe lei. În aceeaşi perioadă leul s-a depreciat nesemnificativ faţă de euro, de la 3,62 la 3,64, ceea ce înseamnă că aproape acelaşi randament obţinut în lei s-a realizat şi în euro.

Orizont a consemnat în luna noiembrie un randament de 0,41% şi 10,14% cumulat de la începutul anului. Atractivitatea fondului a fost demonstrată şi de creşterea numărului de investitori cu 4,02% în luna noiembrie. Randamentul mediu al portofoliului de obligaţiuni era la sfîrşitul lunii de peste 7%.

Tezaur, cu o apreciere a unităţii de fond de numai 0,19% în această lună, a resimţit fluctuaţia semnificativă a activelor fondului, care în 10 noiembrie atingeau un maxim de 7,04 milioane lei, pentru ca la închiderea lunii ele să însumeze 3,74 milioane lei. Această fluctuaţie se datorează în principal faptului că nivelul activelor este direct influenţat de evoluţia pieţei bursiere, iar investitorii intră şi ies din fond în corelaţie directă cu oportunităţile ce apar pe această piaţă.

Vanguard Protector, randamentul cumulat de la începutul anului, înregistrat la finele lunii noiembrie a fost de 7,26%, iar pe luna noiembrie de 0,4%. Structura plasamentelor fondului s-a modificat în ceea ce priveşte ponderea depozitelor bancare, care a crescut de la 38,85% la 61,43%, în urma unor scadenţe de plasamente în certificate de trezorerie. Activul net al fondului la finalul lunii noiembrie era de 2,68 milioane de RON.

Fondurile "Diversificate" au atins cea mai mare cotă de piaţă din industrie, 32,5%

FCEx, unitatea de fond a înregistrat în luna noiembrie o creştere cu 4,4%, iar cumulat de la începutul anului, creşterea a fost de 23,6%. Nivelul activului net a înregistrat şi el o creştere cu 4,6%, iar numărul de investitori a crescut cu 1,1%.

BT Clasic şi-a continuat şi în luna noiembrie evoluţia pozitivă, atît din punct de vedere al activelor (+4,67%), cît şi din punct de vedere al valorii unitare a activului net (+0,8%). Creşterea înregistrată de unitatea de fond de la momentul lansării (septembrie 2005) este de 3.9%.

BCR Dinamic a înregistat la finele lunii noiembrie, faţă de începutul anului, o dublare a numărului de investitori şi o creştere de 4 ori a volumului de active, deţinînd în prezent 11,7% cota de piaţă pe industrie, locul doi după Simfonia 1, iar cu un randament cumulat de la început de an de 32,9% se situează în topul categoriei sale.

Capital Plus a avut o creştere de 3,1% în această lună, această evoluţie ducînd la atingerea unor noi maxime istorice ale fondului. Portofoliul de acţiuni este compus în proporţie de peste 90% din acţiuni din sectorul financiar-bancar. Fondul a depăşit randamentul înregistrat în 2004 aducînd un profit de 26,51% de la începutul acestui an.

Integro a avut o lună activă din perspectiva interesului investitorilor. Deşi numărul de investitori net a scăzut, totuşi subscrierile nete au crescut cu 5%, iar activele cu 5,7%, ceea ce înseamnă că investitorii noi au subscris mai mult decît au răscumpărat cei vechi. În ceea ce priveşte politica de investiţii, concentrarea a fost în special pe conservarea randamentelor obţinute pe parcursul anului şi scăderea expunerii pe zona de acţiuni din portofoliu, această expunere ajungînd la aproape jumătate faţă de finalul lunii anterioare. Reintrarea pe această piaţă se va face în momentul în care vor exista nişte tendinţe mai clare şi sustenabile.

Transilvania a avut la finele lunii octombrie creşteri pe toată linia, astfel numărul de investitori creşte cu 6,8%, activul net cu 10,2% iar valoarea unităţii de fond înregistrează cel mai bun randament lunar al categoriei şi anume 5,5%.

Fondurile "de Acţiuni"- randament mediu de 35,7% cumulat de la început de an

BT Maxim consemna la sfîrşitul lunii noiembrie o creştere cu peste 30% a activului net, atingînd valoarea de 10.735.072 lei. Această creştere s-a produs pe fondul aprecierii cu 2,31% a valorii unităţii de fond (10,6% creştere de la momentul lansării, începutul lunii septembrie 2005).

Active Dinamic şi-a continuat aprecierea constantă a valorii activului unitar net pe parcursul întregii luni, astfel, pentru data de 30.11.2005 unitatea de fond a înregistrat o creştere de 28,88% faţă de 31 decembrie 2004, fapt ce plasează fondul din acest punct de vedere, pe locul 7 între fondurile deschise de pe piaţă la acest moment.

FON a realizat în luna noiembrie un randament de 3,08%, fructificînd trendul favorabil al bursei. Expunerea pe acţiuni a rămas aproximativ aceeaşi, 42%, în contextul marcării unor profituri pe acţiuni, acolo unde a fost necesar pentru a amortiza corecţiile acestora pe bursă, dar şi al cumpărării de noi pachete de acţiuni în a doua jumătate a lunii. Ponderea depozitelor bancare a cresut de la 26% la 48,7% datorită scadenţelor unor plasamente în titluri de stat, sumele rezultate fiind reinvestite sub forma depozitelor bancare. Ca urmare, ponderea titlurilor de stat s-a diminuat de la 29,48% la 7,7%. Fondul Oportunităţi Naţionale a adus investitorilor de la începutul anului un cîştig de 16.7%.

Intercapital înregistra pentru unitatea de fond o creştere în această lună cu 4,06%, iar cumulat de la începutul anului ajungînd la un randament de 37%, ceea ce, din acest punct de vedere, înseamnă poziţia a treia în industrie. În ultima parte a lunii s-au înregistrat noi maxime istorice, toţi investitorii care au ales fondul Intercapital în acest an înregistrînd în acest moment profit. Performanţele bune au atras noi investitori în fond, numărul acestora crescînd cu peste 8% în noiembrie. Ponderea portofoliului de acţiuni a scăzut pe termen scurt ca urmare a lichidării unor plasamente ce au adus profituri importante în ultima perioadă. Sectorul financiar-bancar păstrează în continuare cea mai importantă pondere în portofoliu, potenţialul acestor acţiuni pe termen mediu păstrîndu-se la un nivel ridicat.

KD Maximus Valoarea unitară KD maximus a crescut în luna noiembrie cu 1.66% datorită creşterii preţurilor de piaţă a acţiunilor din portofoliu, iar cumulat de la începutul anului performanţa a fost de 23,8%. Activul total a crescut cu 10.57%, această creştere datorîndu-se în principal subscrierilor de titluri de participare. Ponderea acţiunilor în total protofoliu a rămas aproximativ aceeaşi (18%).

Napoca, fondul care îşi păstrează cea mai mare expunere din activ pe acţiuni cotate la BVB, (aproape 80%) înregistrează cumulat de la începutul anului o creştere a valorii unităţii de fond cu 40,06% păstrînd a doua poziţie în topul performanţelor pe ansamblul industriei. Creşterea de activ în luna noiembrie a fost de 5,8%, fondul depăşind astfel pragul de 16 milioane lei active nete.

Omninvest a înregistrat cea mai bună performanţă lunară din industrie şi anume 5,5%, iar cu performanţa de 54,7% realizată de la începutul anului, îşi păstrează prima poziţie în top. Şi activul net al fondului a înregistrat o creştere cu 16,6% depăşind astfel valoarea de 9 milioane lei.

Fonduri închise

- Monetare: DEPFA Romania Money Market, fond monetar închis, a avut şi în luna octombrie o evoluţie corespunzătoare trendului pieţei monetare şi de aceea performanţa înregistrată a fost o creştere de 0,2%, atît a unităţii de fond cît şi a activului net.

- Diversificate: SMART Invest, fond diversificat închis, realizează în luna septembrie cu o performanţă de 0,2%, însă fără să reuşească să recupereze integral (-0,4) din valoarea unităţii de fond înregistrată la începutul anului.

- De actiuni

BT Invest 1, new entry al lunii noiembrie, este administrat de BT Asset Management SAI şi este un fond închis de investiţii a cărui valoare a unităţii de fond a fost la pornire de 10.000 lei, iar plasamentele sînt preponderent pe piaţa bursieră. Acesta este primul fond închis administrat de către BT Asset Management SAI, care administrează şi fondurile deschise BT Clasic şi BT Maxim. BT Invest 1 este de tipul AOPC şi este destinat investitorilor calificaţi, aşa cum sînt aceştia definiţi în Legea Nr. 297/2004 privind piaţa de capital - art.2, punctul 15. alin.a), principala sa caracteristică fiind politica flexibilă de investiţii. Depozitarul fondului este BRD-Groupe Societe Generale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb