ÎN ANUL DEVALORIZĂRILOR COMPETITIVE... Cine îşi va distruge primul moneda în războiul valutar mondial?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 decembrie 2012

Cine îşi va distruge primul moneda în războiul valutar mondial?
CĂLIN RECHEA

A venit şi vremea bilanţurilor de sfârşit de an şi a prognozelor pentru anul viitor. După cum ne-a obişnuit de mai mult timp, banca daneză de investiţii Saxo Bank şi-a publicat prognozele "scandaloase" pentru 2013.

Acestea au fost preluate pe larg de presa internaţională şi cea naţională. De un interes mai scăzut s-a bucurat, din păcate, cuvântul înainte al lui Steen Jakobsen, economistul şef al băncii.

"Macroeconomia nu mai are muniţii pentru îmbunătăţirea sentimentului de pe pieţe", scrie Jakobsen, iar "nouă nu ne-a rămas decât să ne rugăm pentru un viitor mai bun", în condiţiile în care "am fost reduşi la statutul de observatori ai acţiunilor băncilor centrale, ca o hoardă de drogaţi care aşteaptă următoarea injecţie de lichiditate".

După ce constată că "avem un capitalism proforma, cu un totalitarism de facto", Jakobsen adresează o rugăminte, probabil către guverne şi bănci centrale, pentru "a primi înapoi pieţele libere".

Din păcate, dorinţa lui Steen Jakobsen nu poate fi îndeplinită, deocamdată, de Moş Crăciun. Şi el recunoaşte, implicit, acest lucru, deoarece revenirea pieţelor libere este aşa de "scandaloasă" încât nu şi-a găsit locul între cele zece prognoze care se doresc a fi şocante.

Mai aproape de realitatea din teren, Jim Rickards, autorul cărţii "Războaiele valutare - Fabricarea următoarei crize globale", vede, pentru perioada următoare, o intensificare a acţiunilor băncilor centrale şi guvernelor pentru deprecierea propriilor monede.

Rickards a declarat recent pentru RT News că "Federal Reserve luptă, de fapt, împotriva depresiunii economice. Conducătorii Fed-ului nu folosesc acest cuvânt, dar trebuie să recunoaştem că suntem într-o depresiune economică din 2007". El se referă, bineînţeles, la noul program de relaxare cantitativă lansat de banca centrală americană. "Dar poate Fed-ul să-şi atingă ţintele înainte ca toată lumea să-şi piardă încrederea în dolar?", se mai întreabă acesta.

Aşa cum arsenalele nucleare sunt capabile să asigure o "distrugere mutuală garantată", la fel de garantată este şi distrugerea economiilor prin deprecierea voită a monedelor naţionale. Ce fel de avantaj competitiv mai poate asigura o monedă depreciată intenţionat, dacă toată lumea face la fel?

Şi totuşi, în lipsa unor alte idei, "devalorizările competitive" par gata să fie accelerate, în ciuda numeroaselor avertismente istorice. Autorităţile din economii mai mult sau mai puţin dezvoltate caută noi căi de manipulare a indicilor preţurilor de consum, astfel încât să ascundă efectele noilor valuri monetare.

Din nefericire, este prea târziu chiar şi pentru asemenea inginerii financiare şi statistice. Cu toate că şi-au pierdut elementul de noutate, "primăverile" arabe sunt gata să "înflorească" din nou, după cum arată intensificarea violenţelor din Bahrain.

Accentuarea tensiunilor sociale este determinată, mai ales, de creşterea accelerată a preţurilor, pe fondul unor regimuri monetare construite in jurul ratei de schimb fixe a monedelor locale faţă de dolarul american. Iar nemulţumirile nu sunt izolate doar la nivelul lumii arabe, ci se extind din Asia până în America Latină.

Semnalele privind adevăratele intenţii ale autorităţilor americane au apărut de mai mult timp. Kyle Bass, fondatorul Hayman Capital Management, declara în cadrul conferinţei AmeriCatalyst, în urmă cu un an, că "ideea actuală a guvernului (n.a. american) este să depăşim criza prin exporturi, iar când l-am întrebat pe un oficial al administraţiei Obama cum se va realiza acest lucru, dacă nu se permite deflaţia salariului nominal, el mi-a răspuns că vor omorî dolarul".

Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve, a dovedit că este gata să joace rolul călăului, mai ales dacă ţinem cont de declaraţiile sale admirative la adresa politicilor promovate de Franklin D. Roosevelt. "Cele mai eficiente acţiuni ale sale au fost reabilitarea sistemului bancar şi deprecierea monedei pentru promovarea unei politici monetare relaxate", a declarat Bernanke încă din 1999, în cadrul unei conferinţe de la Princeton.

Dacă acţiunile de până acum ale lui Bernanke nu au fost destul de convingătoare în privinţa hotărârii autorităţilor de la Washington de a "vaporiza" dolarul, poate că argumentele lui Robert Rubin, fost Secretar al Trezoreriei în timpul administraţiei Clinton, au mai multă greutate.

Rubin a declarat, în cadrul conferinţei TradeTech din martie 2012, că prea multe dintre activele sale sunt în dolari şi ar trebui să-şi diversifice portofoliul, după cum scrie Bloomberg, iar QE3 (n.a. pe atunci doar în stadiul de proiect) nu va realiza mare lucru, în afara creşterii masei monetare. "Trebuie să sperăm la ce este mai bine, dar este prudent să ne pregătim pentru ce este mai rău", a fost concluzia lui Robert Rubin.

Kyle Bass şi-a prezentat noile prog-noze, deloc scandaloase, şi în cadrul conferinţei AmeriCatalyst din acest an, pornind de la constatarea că "lumea se află într-un loc în care nu a mai fost niciodată pe timp de pace, din punct de vedere al dezechilibrelor şi deficitelor globale".

Bass a distrus în câteva cuvinte mitul responsabilităţii fiscale a Germaniei, amintind de datoria publică oficială de peste 80% din PIB şi de capitalizarea deficitară a băncilor germane. Fondatorul Hayman Capital Management ne-a mai amintit şi de faptul că, în ultimii 10 ani, creditul global a crescut de la 80 de trilioa-ne de dolari la peste 200 de trilioane, cu o rată anuală de 10,7%, în timp ce PIB-ul real global a crescut cu o rată anuală de circa 3,8%.

Datele arată clar că situaţia actuală nu este sustenabilă. Dar pot politicile inflaţioniste să uşureze povara datoriilor? În opinia lui Kyle Bass, speranţele autorităţilor sunt deşarte, deoarece ele cred că pot găsi soluţia unei probleme imposibile din punct de vedere matematic: acoperirea unor cheltuieli care cresc exponenţial prin venituri care cresc liniar.

Într-un articol publicat de Bank for International Settlements în septembrie 2011 ("The real effects of debt", BIS Working Papers No 352), se arată că "problema datoriilor cu care se confruntă economiile avansate este mult mai gravă decât am crezut", iar autorii arată că povara datoriilor va deveni tot mai mare, pe fondul deteriorării perspectivelor economice şi a îmbătrânirii populaţiei.

A trecut peste un an de la publicarea analizei şi nimic nu indică faptul că autorităţile sunt gata să acţioneze pentru eliminarea cazelor actualei crize globale. Dimpotrivă, datoriile publice şi-au continuat tendinţa de creştere.

Pentru reducerea gradului de îndatorare şi rezolvarea problemei datoriilor nesustenabile, în articol se propune intensificarea eforturilor pentru creşterea costului creditării şi eliminarea diverselor subvenţii guvernamentale, precum şi eliminarea tratamentului fiscal preferenţial al debitorilor.

Concluzia? Singura cale pentru a ieşi din criza datoriilor este economisirea. Aceasta este vitală mai ales pentru ţările în curs de dezvoltare, care se confruntă în prezent cu retrageri masive ale capitalurilor străine.

De ce economisirea? Pentru că nu există altă cale pentru reclădirea bazei de capital a unei naţiuni, mai ales pentru cele grav afectate de explozia bulelor speculative generate de creditarea scăpată de sub control şi girată iresponsabil de băncile centrale.

Chiar dacă dorinţa lui Steen Jakobsen, aceea de a primi înapoi pieţele libere, nu va fi îndeplinită niciodată de autorităţi, deoarece aceasta ar însemna recunoaşterea eşecului politicilor socialiste şi pierderea imenselor privilegii, economistul şef de la Saxo Bank se va putea consola cu dezvoltarea acestora în economia "subterană".

Până când realitatea economică va demonta toate planurile anticriză ale guvernelor şi băncilor centrale, nu ne rămâne decât să ne pregătim de intensificarea războiului valutar global şi să sperăm că acesta nu se va transfera şi pe alte coordonate, mult mai "fierbinţi".

------------

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

"Am fost reduşi la statutul de observatori ai acţiunilor băncilor centrale, ca o hoardă de drogaţi care aşteaptă următoarea injecţie de lichiditate". (Steen Jakobsen, economist şef Saxo Bank)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cine isi va distruge primul moneda in razboiul valutar?...Romania, nici nu incepuse razboiul valutar si noi aveam leul distrus,terminat si ingropat!La fel ca si nivelul de trai.

    Nu-mi vine sa cred ca citesc asa un articol in presa romaneasca. Felicitari pentru limpezimea ideilor. Doar mentionarea unor nume grele precum Bass sau Rickards mi se pare absolut fulminanta intr-o Romanie in care tot poporul il priveste pe Isarescu ca pe zeul economiei mondiale. E greu pentru popor sa faca legatura intre cresterile de pret si Banca centrala. E mult mai lejer sa-ti crezi politicienii care dau vina pe capitalistii lacomi de profit. Dar divaghez. Felicitari inca o data pentru articol!

    1. draga domnule Dragos

      si faptul ca zilnic noi cititori sau cei ramasi fideli publicatiei domnului Make incep sau continua sa-si exprime public admiratia arata ca putem sa intelegem ca nu suntem singuri in acest univers economic si nu putem trai linistiti scotand cablul de retea si astfel siguri ca nu ne vom trage vreun virus din Internetul Financiar. In urma cu un an ii transmiteam Presedintelui ca romanii trebuie sa fie mandri de presedintele lor.Ieri ascultand interviurile domnului fost presedinte Iliescu si ale actualului prim-ministru am realizat cata incredere si atentie a primit societatea economica romaneasca in ultimul an pe plan international. Am fost BUIMACIT de franchetea domnului Ponta in a declara ca nu avem nevoie de noi imprumuturi pentru ca ne-am stabilizat macroeconomic si nu exista alegeri si certuri politice. Domnul Iliescu face comparatii cu politici ale unui regim autoritar, care insa in octombrie 1983 era laudat la scena deschisa in lumea vestica ca nu s-a incovoiat in fata presiunii internationale de a mari preturile la gaze si petrol ducand astfel la o inflatie care ar fi dus la scaderea nivelului de trai (cat ar fi fost el:-) desi salariile erau indexate anual. Am putut etala in vitrina doua pareri a doi oameni importanti care au condamnat vechea societate , una dintre aceste personalitati evocand insa si faptul ca au fost si lucruri pe care totusi ar fi trebuit sa le cantarim de doua ori inainte de a le da o apreciere negativa. Fara sa citesc acel articol din octombrie 1983 nu as fi inteles necesitatea care era mai mult decat stringenta pentru a face acele investitii colosale in infrastructura Bucurestiului si care astazi culmea rasului au ajuns neincapatoare pentru inteligentia necesara celor sa ne conduca destinele. Daca in perioada respectiva au existat minti ingineresti sa conceapa acele lucrari monumentale si astazi nu suntem in stare sa calculam in decurs de jumatate de an si sa stabilim o lege prin care sa implementam aceste calcule in asa fel incat numarul de parlamentari sa nu depaseasca numarul de locuri din respectiva institutie, inseamna totusi ca daca anumite canale de televiziune ar fi cheltuit si cativa firfirei ca cei responsabili sa poata rezolva o derivata de gradul intai pentru a percepe vizual maximul functiei respective ar fi fost o culme a civilizatiei si progresului care ar fi dat de gandit ca aceste sclipiri de inteligenta vor putea fi transmise si la redactarea conditiilor de participare la diferite proceduri de privatizare a grelei mosteniri (atributul greu l-am descris in una din contributiile zilei de yesterday :-)) Oricum dormim linistiti ca pentru orice derapaje muzicale cineva raspunde cu capul, viata, tot. Probabl ca pe undeva s-a pierdut un $ si se vroia a spune ca acel cineva trebuie sa aiba grija ca sa nu vina un neica nimeni si sa puna cireasa de TORT:-):-):-) I PUP YOU ALL MY COMMENTACS FRIENDS---deja ma pregatesc sa candidez si nu ma plictisesc citind letopisete, iar limba engleza studiez aprofundat , mostre de evolutie fiind si in acest text. Trebuie sa vad insa cum fac sa ma trezesc mai devreme, ca datorita faptului ca nu pot sa adorm pana nu citesc o poveste nemuritoare din letopiseturile anuale, incep sa visez destul de tarziu , cam pe la ora 2 din noapte ,insa incerc din rasputeri sa nu ma prinda ceasul 3 tinand cont de celebra zicale TREI DOAMNE SI TOTI TREI ! 

      Va multumesc pentru aprecieri. In arhiva electronica a ziarului Bursa veti gasi mentionat numele lui Kyle Bass inca din 2007. Poata o sa va binedispuna si articolul Pudel sau chihuahua? din 27.12.2006.

      Un Craciun Fericit si un An Nou cu sanatate si impliniri pentru toti cititorii ziarului Bursa!

       

      de unde se poate contura putin mai pregnant aceste increngaturi de efecte pe care lumea financiara actuala le produce. Asta seara vorbesc despre acest lucru la bursa si sper sa-l pun online in noaptea aceasta. Afland ca domnule prim a marit la 28 lista celor cu scaun la cap am propus din oficiu si o pozitie pentru relatia cu papagalii ca mine in speranta ca voi castiga si eu un pic de notorietate. De asemenea tuturor cititorilor si mai ales colaboratorilor, lucratorilor si nu in cele din urma domnului Make care este vinovat pentru faptul ca oamenii inca mai gandesc in Romania. Capsa we are coming!

    Excelent articol, sper sa-l citeasca si cei de la "butoanele" economiei romanesti. Iesirea din criza nu se poate face in niciun caz pe crestere economica(in sus) ci doar prin reducerea accentuata a risipei de orice fel(in jos)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb