ÎN CIUDA PRESIUNILOR, Franţa nu va anula comanda navelor de război către Rusia

A.C.
Companii #Apărare / 13 mai 2014

Franţa va continua cu oferta de 1,2 miliarde euro (1,66 miliarde dolari) pentru vânzarea unor portavioane Mistral Rusiei, deoarece anularea comenzii ar fi mai dăunător pentru administraţia de la Paris decât pentru cea a Moscovei, au declarat, ieri, surse diplomatice franceze, transmite Reuters.

Decizia Franţei ilustrează limitările sancţiunilor europene care ar trebui să sancţioneze Rusia pentru anexarea Crimeii şi să descurajeze Moscova în a interveni în estul Ucrainei.

SUA a presat Franţa, Germania şi Marea Britanie pentru adoptarea unei poziţii ferme împotriva Rusiei. Pentru Franţa, aceasta ar însemna cel puţin amânarea contractului Mistral. Pentru Marea Britanie ar însemna închiderea propietăţilor şi băncilor pentru magnaţii apropiaţi de Preşedintele rus Vladimir Putin. Pentru Germania, ar însemna reducerea treptată a dependenţei energetice faţă de Rusia.

Franţa declarase că va revizui afacerea în Octombrie şi nu înainte. Însă, surse diplomatice franceze au declarat ieri că înţelegerea semnată în 2011 pentru două portavioane Mistral specializate în transportul elicopterelor nu ar face parte din a treia rundă de sancţiuni împotriva Rusiei. Contractul prevede opţiunea de achiziţie a încă două nave de război.

"Navele Mistral nu fac parte dintr-un al treilea nivel de sancţiuni. Ele vor fi livrate. Contractul a fost plătit şi ar fi aplicate penalităţi în cazul în care nu ar fi livrate. Franţa ar fi cea penalizată. Este prea simplu să spunem că Franţa trebuie să renunţe la vânzarea navelor. Ne-am făcut datoria", potrivit surselor diplomatice.

Ministerul de Apărare al Rusiei a avertizat Administraţia de la Paris în martie că ar trebui să ramburseze costul contractului şi penalităţile adiţionale dacă statul francez ar anula oferta.

Miniştrii europeni care s-au întâlnit ieri la Bruxelles au discutat că ar declanşa sancţiuni economice mai dure asupra ecocomiei Rusiei în contextul în care marile puteri europene ameninţă cu acţiuni mai dure împotriva Moscovei dacă subminează alegerile prezidenţiale ucrainene de pe 25 mai.

Subsecretarul de Stat american responsabil de Afaceri Europene, Victoria Nuland a declarat pe 8 mai că are remuşcări în privinţa afacerii franceze după ce câţiva legislativi americani au vrut ca Administraţia de la Washington să pună presiune pe Franţa ca să trimită un mesaj ferm către Rusia.

Rusia a fost de acord să achiziţioneze nave Mistral, dându-i acces la tehnologie avansată. Aceasta a alarmat unii dintre aliaţii NATO ai Franţei la vremea respectivă, în special în urmarea războiului Rusiei din 2008 cu Georgia.

"Ne-am exprimat în mod regulat şi consistent îngrijorările noastre pentru această vânzare, chiar şi înainte de acţiunile recente din parte Rusiei, şi vom continua să acţionăm în consecinţă", a declarat Nuland pentru Comitetul american de Afaceri Externe, astfel afectând întâlnirea de astăzi din Washington dintre Secretarul de Stat John Kerry şi Ministrul de Externe francez Laurent Fabius.

Preşedintele american Barack Obama este aşteptat să discute despre această problemă cu Preşedintele Francois Hollande în contextul participării celui din urmă la comemorarea de luna viitoare a debarcării din Normandia.

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a declarat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar trebui să includă un embargou pentru arme în o nouă rundă de sacţiuni asupra Rusiei.

Oficialii au sugerat că Parisul poate vinde navele către alt cumpărător, cu sau fără tehnologie.

Vânzarea franceză este prima mare achiziţie de arme străine din ultimele două decenii pe care Moscova o face, de la căderea Uniunii Sovietice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb