ÎN CONTEXTUL DESCOPERIRII REZERVELOR DE GAZE DIN MAREA NEAGRĂ Eşecul ofertei secundare Petrom, de fapt, un mare succes

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2012

Preşedintele a declarat, ieri, la întâlnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss: "România va deveni un jucător important pe piaţa energiei în următorii 10 ani, dacă vom fi norocoşi cu Marea Neagră".

Preşedintele a declarat, ieri, la întâlnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss: "România va deveni un jucător important pe piaţa energiei în următorii 10 ani, dacă vom fi norocoşi cu Marea Neagră".

Băsescu: "Acum nu vom mai vinde cei 10% din Petrom; am fost norocoşi că nu am vândut în 2011"

Statul este intens curtat să îşi vândă participaţia minoritară la compania petrolieră, potrivit declaraţiilor lui Remus Vulpescu, fostul şef OPSPI

Rezervele de gaze descoperite în Marea Neagră, anunţate în luna februarie, sunt un bun motiv ca statul să nu mai dorească să îşi vândă o parte din pachetul minoritar deţinut la "Petrom" (simbol SNP), reiese din declaraţiile făcute, ieri, de preşedintele Traian Băsescu.

Astfel, eşecul ofertei secundare "Petrom" (n.r. pentru vânzarea a 9,84% din SNP), din vara lui 2011, reprezintă, de fapt, un mare noroc, potrivit lui Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat, ieri, la întâlnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss: "România va deveni un jucător important pe piaţa energiei în următorii 10 ani, dacă vom fi norocoşi cu Marea Neagră. În orice caz, am urmărit evoluţiile. Sincer, sunt extrem de mulţumit de ceea ce se întâmplă şi acum toată lumea cred că a înţeles că nu vom mai vinde cei 10% din Petrom. Am fost norocoşi că nu am vândut anul trecut cei 10%".

De altfel, statul este extrem de curtat, în ultima perioadă, pentru pachetul minoritar de la "Petrom".

Remus Vulpescu, fostul şef OPSPI, ne-a declarat, într-un amplu interviu, că în ultimele trei luni s-a opus de trei ori participaţiei statului la "Petrom".

Guvernul Boc a încercat în 2011 vânzarea pe bursă a unui pachet de acţiuni Petrom de 9,84%, deţinute de statul român, primind însă un preţ mai mic decât cel preconizat şi renunţând la tranzacţie. Băsescu declara pe 26 iulie 2011 că nevânzarea pachetului de 9,84% a fost un eşec, dar că decizia de a nu vinde sub preţul cerut a fost una politică, un semnal că România nu este de vânzare la "preţ de scrap".

Gerhard Roiss: Dezvoltarea industriei energetice, o şansă în viitor pentru tineri

Gerhard Roiss i-a răspuns, ieri, preşedintelui Băsescu că dezvoltarea industriei energetice din Româ-nia reprezintă acum o şansă importantă în viitor pentru tineri, iar şeful statului l-a aprobat.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale, a declarat recent directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom (SNP), în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti.

La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager că grupul a găsit în Marea Neagră o rezervă "gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă mondială".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. La AGEA din aprilie 2010, la solicitarea AVAS s-a amanat discutarea majorarii capitalului social cu terenurile pt care se obtinuse titlu de proprietate. Acest punct nu s-a mai discutat niciodata. Daca se majora capitalul social, cota statului ar fi crescut iar OMV ar fi trebuit sa vina cu aport pt a-si mentine cota detinuta. Nu era in interesul statului roman sa detina mai mult la PETROM?

    1. Presedintele jucator poate ne spune si care este succesul unui esec. Adevarul este ca Romania a incasat banii de la FMI in schimb nu va implementa nimic din obligatiile care ii revin din memorandum ( Hartia suporta orice) . A se vedea programul management privat, Cuprumin, CFR, Tarom, aeroporturi, canale navigabile, etc. In ce priveste Petrom, romanii nu au nici un folos de pe urma lui, putea sa descopere si de 100 de ori mai mult gaz sau petrol situatia ar fi fost aceasi. Politicientii romani in schimb si bancile elvetiene (unde isi duc banii) au f mult de castigat. In continuare statul roman, adica noi, are o datorie de 700 mil Euro la Petrom, datorie care creste cu fiecare sonda sau rafinarie inchisa. Si azi daca ar vrea sa vanda statul roman nu ar primi mai mult de 0.33 ron/actiune, cu toate descoperirile lor. Cei care cumpara 10% dintr-o astfel de afacere nu asteapta sa scrie in ziare despre o descoperire sau alta, au calculele deja facute luand in considerare toate informatiile disponibile, nu doar cele publice. Daca cineva isi inchipuie ca este vreo resursa nedescoperita, se insala. Nu degeaba se graviteaza in jurul pamantului sute de stateliti. TB vrea, ca noi sa credem, ca a aflat si el din ziare, ca si noi, despre resursa respectiva, de fapt stia cu mult inainte.

      de ce crezi ca a venit in Romania, doar asa ca dupa aceea sa aiba motiv sa-si ridice o columna :-) Esti foarte inteligent, draga Ionion, insa dibacia Presedintelui Capitan e mai tare ca a lui Stefan cel Mare care stii cum reusea sa faca din fiecare infrangere o victorie. Eu am alta ipoteza si anume ca si daca le-am da pe gratis la prietenii nostri snitelari nu l-ar dori sa primeasca pe lupul singuratic.Pentru ca spre deosebire de Chuck Norris Petrom e tinut in brate de Traian si ai vazut cum a scazut pretul barilului pe pietele internationale, bineinteles vazut din Romania, adica sa fiu mai direct, stii doar cotatia petrolului este in concordanta cu pretul la pompa(aveam si eu o pompa la tara la buna mea pe vremuri, insa nu m-am gandit niciodata de ce buna mi-a spus ca am ajuns cineva, eu fiind mereu convins ca din cauza faptului ca mereu CINEVA trebuia sa duca gunoiul la tomberon). Deci am remarcat dibacia cu care presedintele le-a introdus o vorba cu talc pe care nimeni nu a indraznit sa o refuze in genul "Aha stiati ca veniti la mine si ati vrut sa-mi aratati generozitatea dumneavoastra" . Domniile lor insa nestiind ca lumea este complexa si interconectata nu au stiut ca asta va avea efect pe pietele internationale. Concluzia: DOMNULE PRESEDINTE FACETI-VA ZILNIC TIMP O ORA DIMINEATA SA VA BETI CAFEAUA CU DOMNUL ROISS. ARABII E MICI COPII. Si fac si eu reclama cu INVEST in the FABULOUS ROMANIAN SPIRIT. Al dumneavoastra cronicar, Vergilius

      Cum sa nu se poata vinde 10% din Petrom cu mai mult de 0,33 lei/actiune ? Ia uita-te cat e pe bursa. E pe la 0,41 lei/actiune.

      Ca si cumparator e normal sa vrei sa iei cat mai ieftin insa nici sa faci declaratii fara nici o acoperire ! 

      si nu LEI. Ca sa nu mai vorbesc de virgula care se muta doua unitati la dreapta. Romanii vor primi cate 53,4 litri de benzina la costuri de productie pe luna si redeventele cam la fel ca in Dubai ca rimeaza cu Nu-i bai :-)

      Intre timp s-au transmis gratis catre OMV-petrom pentru ca asa a fost contractul de privatizare. Era in interesul statului dar cine mai lua spaga ?

      Nu ai vazut ce rau era marinarul cu austrieciii ca au scumpit benzina ? Dar nu are ce face ca e legat pretul benzinei de pretul petrolului si ponderat cu capacitatea romanilor de a suporta(si asta e foarte mare). 

      Aici gresesti se stia de pe vremea lui Burebista ! Aurul a adus numai nenorociri acestor pamanturi ! Aurul negru nu putea face altfel .

      Domnul Roiss nu bea cafea . 

      Financial Reports si alte povesti de adormit copii. Numai ca in loc sa adorm se intampla exact contrariul si dupa aceea cand prindeam pe cineva in metrou il intrebam ce parere are. Daca iti spun , e mai teribil ca un scenariu de James Bond :-) Si pe de alta parte, chiar daca nu si-ar schimba tabieturile, atunci cand presedintele te invita la o cafea ar fi complet imprudent sa spui ca nu iti prieste, cel mult poti sa fii de acord cu numarul de lingurite de zahar. Hai treaca de la mine, poti sa alegi si pe cel care livreaza, insa cam atat. Asta este in opinia mea chintesenta unei oferte irezistibile. Sa poti decide cat este viata de dulce :-) draga Theraflu !

    Daca se urca basescu, ponta si antonescu intr-un avion si acesta se prabuseste poate m-as simti putin norocos. Ce ai vorbit concret cu austriacu ? Pe mine ma interesa cat vor fi redeventele si ce legi se modifica. Poate il intereseaza doar rezervele certe si te abureste cu cioara de pe gard si nu mai ramanem cu nimic. La cat sunt de mari rezervele astea s-ar putea sa traga toti din jur din aceeasi punga. Depinde cine are teava mai mare.

    Eu sa vindem aceste rezerve acum ca tot sunt sub mare si OMV sa plateasca acum pentru cat zic ei ca e de mare zacamantul.  

    Te duce cu zaharelul dom comandante , nu e un plagiatore ca ponta sau un adormit ca antonescu, e un crocodil de apa dulce ! Te gadila la ureche sa tragi sforile ca oricum no sa mai mult timp la Cotroceni. Esti victima perfecta pentru planul lor.

    Eu nu am incredere in tigani, in rusi, in austrieci, in nemti, in greci, in americani, FMI-isti, si altii care vin aici sa ne faca un bine(pentru ei) 

    1. asta pot sa ti-o spun din experienta proprie, cand o sa am ocazia o sa-ti arat bataturile din palma sa vezi ca nu te pacalesc. Daca avionul merge precum a fost economia in 2011 nu imi fac nici o grija. Acu pe 2012 trebuie insa prudenta. Oricum ne-am stabilizat si cum zice domnul cu traista mereu plina in 2013 tasnim ca o sageata. Depinde doar cine incordeaza arcul. Cu Ulise nu prea mi-as face probleme :-) Tema cu zaharelul am discutat-o si asa ca e singura bucurie a lui nea Roiss. Referitor la domnul Ponta precis ca ai vrut sa spui Gladiatore, iar la domnul Antonescu ca adori miturile pe care le transmite. Crocodilul nu este o problema, ieri era un articol in ziarul surata Börsen-Zeitung unde spune ca un soricel inghite crocodilul. Trebuie sa verific cum este treaba stiut fiind ca apelativul meu este DBA DANGER MOUSE. Eu am incredere in toate natiile deoarece am inteles ca este bine sa fii prieten cu toti. Iar prietenii mei ii impart in doua categorii, trei sa fiu mai explicit, poate reusesc sa prind un post la TROIKA. Deci exista prieteni de inima precum ar fi El Commandante, prieten de minte avand la loc de cinste pe Il Gladiattore si prieten de suflet precum Batman care vegheaza ca Orasul sa fie intotdeuna demn de numele intemeitorului sau! O seara frumoasa prietene Theraflu :-) :-) :-)

      Adevarat este "norocul si-l face omul cu mana lui" si l-am verificat odata "Am facut din rahat bici si a pocnit frumos" . La cum ploua tot Dumnezeu ne va scoate din rahat si insolventa in 2013.

      Multumesc !

      O seara linistita si tie ! 

      Am urmarit interventiile jucatorului cotrocenist ,priceput la toate si interesat de propriul interes. . In ceea ce priveste pe dl Roiss sau cum il mai cheama, in mod sigur o va lua serios in barba, la figurat evident, pentru ca in Austria nu tasneste titeli alaturi de snitelele vieneze. Tampenia lui A.Nastase dirijata de celebrul Dipo il costa pe primul libertatea,poate pe viata iar pe al doilea averea,poate ,in perspectiva,. si libertatea proprie.Pentru jucatorul cotrocenist vine scadenta in 2013 sau 2014. Daca il mai lasa amicii politici.. Si pentru ca stiu ca o vor lua in barba si altii, vedeti interventia mea vizavi de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. ..Titeiul trebuie chimizat, vorba lui nea Nicu cel batran, reactualizat de multi cetateni care-i doresc un loc bun in Rai ,ateului convins ca era fostul Presedinte ,cu P mare al tarii noastre. Absolut autentic !

      Mai bine a-ti cumapara cateva procente si veti prelua controlul companiei, cu o rugaminte...lasati CEO acolo unde sunt!!ca sa va aduca venituri..n-o mai faceti principala gaura neagra a tari din noui!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb