ÎN DOSARUL CAZĂRMII CIUPERCEASCA,  4 ani de închisoare, în primă instanţă, pentru Andreea Cosma

M.G.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 decembrie 2018

4 ani de închisoare, în primă instanţă, pentru Andreea Cosma

Andreea Cosma, deputat PSD, fiica lui Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a fost condamnată, ieri, în primă instanţă, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ce au aparţinut fostei cazărmi "Ciuperceasca'', intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. Andreea Cosma s-a ales şi cu o pedeapsă complementară în virtutea căreia, timp de doi ani, îi sunt interzise mai multe drepturi deoarece fapta a produs consecinţe deosebit de grave, adică un prejudiciu de 10.674.784 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Magistraţii Înaltei Curţi au decis schimbarea încadrării juridice dintr-o infracţiune unică legală de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, reţinută în sarcina inculpatului Dănuţ Marcel Cornea cu privire la încheierea unor contracte şi cu privire la înstrăinarea bunurilor imobile din cadrul activului Ciuperceasca, în două infracţiuni unice legale de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Cornea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu referitoare la încheierea unor contracte şi a unui act adiţional de consultanţă juridică şi contabilă.

Totodată, instanţa l-a condamnat pe Cornea la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi 5 (cinci) ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (10.717.081 lei).

La rândul său, Florin Serghei Anghel a fost condamnat la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi 4 (patru) ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru săvârşirea instigării la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, instanţa a menţinut măsurile asiguratorii instituite în sarcina lui Cornea, Anghel şi Cosma prin ordonanţa din 15 decembrie 2015.

Conform rechizitoriului, procurorii DNA au reţinut că respectiva cazarmă ce era parte a Parcului Industrial Plopeni, care avea ca unic acţionat Consiliul Judeţean Prahova, avea în anul 2007 o suprafaţă totală de peste 40 de hectare, din care aproape 39 de hectare reprezentau teren fără construcţii şi pădure, iar 1,5 hectare teren cu construcţii.

În rechizitoriu se arată: "În cursul anului 2008, inculpatul Cornea Dănuţ Marcel a procedat la înstrăinarea activului «Ciuperceasca» prin negociere, încălcându-şi atribuţiile ce-i reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din suprafaţa cazărmii, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean, fără viza de control financiar preventiv propriu, sus-trăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale".

Mai mult, preşedintele Consilului Judeţean Prahova a împuternicit o persoană fizică să vândă integral activul cazărmii. Astfel, inculpatul Dănuţ Marcel Cornea a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, care, cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată prin care primul era împuternicit să vândă activul "Cazarma 1375 - Ciuperceasca" către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care nu a fost stabilită prin raport de evaluare.

La comiterea acestei infracţiuni, cei doi inculpaţi au fost ajutaţi de notarul public Andreea Cosma, actual deputat PSD. Andreea Cosma a autentificat toate contractele de vânzare-cumpărare prin care Parcul Industrial Plopeni a înstrăinat imobilele ce făceau parte din fosta cazarmă "Ciuperceasca".

Andreea Cosma nu a ţinut cont de respectarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi nici de valorile minimale care erau stabilite în studiul "Valori de piaţă-etalon minim informativ" practicate de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008.

Conform procurorilor DNA, prin încheierea celor 9 contracte în perioada 11.06.2008 - 04.07.2008, s-a cauzat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării. Ulterior, instanţa a stabilit că valoarea acestui prejudiciu se situează un pic peste 10 milioane de lei.

Procurorii mai susţin că "activităţile menţionate au dus la obţinerea unor foloase necuvenite de către reprezentanţii mai multor societăţi comerciale care au achiziţionat diverse părţi ale activului menţionat la valori sub preţul de piaţă practicat în perioada respectivă".

Sperând că va schimba cursul aces-tui proces, Andreea Cosma a iniţiat în urmă cu un an şi jumătate întreaga campanie media care a scos la iveală modul de lucru abuziv al procurorilor prahoveni Mircea Negulescu şi Lucian Onea, care au fost suspendaţi din funcţii şi cărora Parchetul General le-a deschis dosare penale cu privire la aspectele negative din activitatea lor.

Cu toate demersurile sale, Andreea Cosma a fost condamnată, ieri, în primă instanţă de magistraţii ÎCCJ.

Andreea Cosma nu este singurul membru al familiei fostului preşedinte al CJ Prahova care are probleme cu jus-tiţia.

Tatăl său, Mircea Cosma, are o condamnare de opt ani într-un dosar de corupţie în care şi fratele Andreei Cos-ma, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a fost condamnat la cinci ani de detenţie tot pentru fapte de corupţie. Cei doi au contestat decizia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb