ÎN DOSARUL DELAPIDĂRII PATRIMONIULUI ASOCIAŢIEI SALARIAŢILOR PETROM 10 ani de închisoare pentru Liviu Luca şi Sorin Vîntu

A.G.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 14 decembrie 2016

10 ani de închisoare pentru Liviu Luca şi Sorin Vîntu

Decizia nu este definitivă

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Bucureşti la 10 ani şi 2 luni închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA. În acelaşi dosar, liderul de sindicat Liviu Luca a primit 10 ani închisoare. Pedepsele au rezultat în urma contopirii cu condamnări primite de cei doi în alte dosare. Decizia nu este definitivă, potrivit Agerpres.

Aceştia se află în prezent în închisoare, ei fiind condamnaţi în iulie 2016 la câte şase ani într-un alt dosar, privind falimentarea frauduloasă a companiei Petromservice.

Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost trimişi în judecată de DIICOT în ianuarie 2014 pentru delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA.

În acelaşi dosar, au fost deferite justiţiei alte opt persoane, acuzate că fac parte alături de Vîntu şi Luca dintr-o grupare specializată în săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.

Potrivit DIICOT, în perioada 2005 - 2006, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi Octavian Ţurcan au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care în final au fost utilizate chiar în dauna Asociaţiei şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vîntu şi ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participaţiile (acţiunile) Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50% la 25%.

Scopul final al grupării a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acţionarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA.

Acest grup a fost sprijinit încă de la început de Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu şi Elena Petrovici, persoane aflate în Comitetul Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, precum şi de Zizi Anagnastopol, Emil Nache şi Reveica Davidescu, persoane aflate în organele de conducere ale SC PSV Company, apropiaţi ai lui Liviu Luca, membrii grupului acţionând în cadrul acestuia în perioada martie 2005 - septembrie 2006 într-un mod coordonat pentru îndeplinirea scopului final, respectiv dobândirea de către Luca şi Vîntu, prin intermediul societăţii de tip offshore - Elbahold LTD, a majorităţii în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor la SC PSV Company.

Procurorii susţin că planul infracţional al grupării s-a derulat în mai multe etape, în care se evidenţiază rolul fiecăruia dintre membrii grupării.

Astfel, în prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu şi Nicolae Tănăsescu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, organ decizional, care deţinea 50% din capitalul social al SC PSV Company, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni.

În cea de a doua etapă, s-a urmărit pe de o parte neexercitarea dreptului de preempţiune de a subscrie acţiuni de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, iar pe de altă parte crearea unui flux de lichidităţi pentru PSV Company, prin creditarea acestei societăţi, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societăţii PSV Company în cuantum de 90 milioane lei.

Tot la acel moment, s-a urmărit ca organele de conducere a SC PSV Company şi ulterior acţionariatul să încuviinţeze participarea unui offshore controlat de Vîntu, ajutat de Octavia Ţurcan (Wellserv LTD sau Elbahold LTD) la majorarea de capital social.

În cea de a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA le împrumutase SC PSV Company au fost transferate către Comac Ltd - Cipru şi Stonecom Ltd - Cipru, prin achiziţia mai multor pachete de părţi sociale sau acţiuni la mai multe societăţi comerciale deţinute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătură cu activitatea de bază a societăţii, la preţuri supraevaluate.

În cea de-a patra etapă, sumele încasate de Comac Ltd. şi Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited - Cipru, care a subscris toate acţiunile rămase, reprezentând aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV Company.

"Având în vedere că înfiinţarea Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal «dobândirea şi distribuirea de acţiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum şi ale societăţilor comerciale la care SNP Petrom SA este acţionar, în numele şi pentru salariaţii şi pentru membrii CA ai SNP Petrom SA», prin punerea în aplicare a planului infracţional, inculpaţii au prejudiciat patrimoniul Asociaţiei şi implicit al membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 lei", se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii susţin că acest prejudiciu este constituit din diminuarea certă a valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company, corelativ cu acordarea de împrumuturi faţă de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabilă a pachetului de acţiuni scăzând de la 99.029.745 lei la 57.816.028 lei.

Aceasta reprezintă diminuarea valorii pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de acţiuni care să îi conserve aceeaşi cotă de participare, în condiţiile în care, la data subscrierii de către Elbahold LTD a pachetului de acţiuni scoase la vânzare la valoarea nominală, Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA deţinea deja creanţe asupra PSV în cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit al membrilor săi (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat şi cu suma de 12.808.332 euro, pe care Liviu Luca şi-a însuşit-o odată cu preluarea controlului Elbahold LTD la data de 11 septembrie 2006, provenită din folosirea şi traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociaţiei, obţinută de SC PSV Company (fostă SC Petromservice), din patru contracte de împrumut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doua personaje ticaloase care au facut enorm de mult rau. Ca au furat ca doi porci este secundar .

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb