ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI, Finanţele, gata să emită obligaţiuni în euro

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 februarie 2011

Bogdan Drăgoi, secretar de stat în MFP

Bogdan Drăgoi, secretar de stat în MFP

Ministerul Finanţelor va încheia în următoarele două săptămâni toate procedurile pentru emiterea primeler obligaţiuni în euro din programul MTN (Medium Term Notes), dar va urmări o perioadă cu cât mai multă stabilitate financiară şi politică, potrivit secretarului de stat în MFP, Bogdan Drăgoi, citat de Mediafax.

Domnia sa a arătat că maturitatea primei emisiuni va căuta să completeze curba de randament a României pe pieţele externe, astfel că scadenţa va fi cel mai probabil de cinci sau zece ani, întrucât maturităţile reziduale din prezent sunt de patru şi şapte ani.

Prima emisiune va avea o valoare de cel puţin 500 milioane de euro, în funcţie de condiţiile pieţei, neexistând o presiune, întrucât în cadrul programului pe trei ani România poa-te ieşi în orice moment pe pieţele externe.

"Vom finaliza programul în cel mult două săptămâni, dar putem să mai aşteptăm. Căutăm o perioadă cu stabilitate financiară, inclusiv în spaţiul european, dar şi politică, pentru a minimiza costurile aferente emisiunii de bonduri, astfel încât să marcăm cât mai bine beneficiile încheierii acordului cu instituţiile internaţionale", a spus Drăgoi.

El a arătat că imediat după prima emisiune se va trece la upgradarea programului, astfel încât să permită şi emisiuni în dolari.

"Nu spun că vom emite în dolari, dar ne creăm o alternativă să nu fim limitaţi de eventuale probleme în zona europeană", a adăugat Drăgoi.

El a precizat că sumele în plus atrase de pe piaţă la începutul aces-tui an nu au avut ca scop acoperirea unui exces de cheltuieli, ci completarea buffer-ului (fond tampon) constituit la nivelul Trezoreriei.

Drăgoi a recunoscut că în acest an există un vârf de plată pe serviciul datoriei publice, dar a precizat că acesta va intra pe un trend descendent treptat, începând de anul viitor.

Potrivit oficialului MFP, fondurile atrase de la Comisia Europeană, care au în spate eurobonduri emise de CE au o maturitate medie de şapte ani, dar primele rambursări de principal vor fi efectuate cel mai probabil peste patru ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb