• Primăriile nu funcţionează din lipsă de fonduri
• Angajaţii nu şi-au primit salariile cu lunile
• Calitatea serviciilor publice scade, iar actele de corupţie se înmulţesc
Administraţia publică locală a ajuns în pragul colapsului din cauza crizei politice şi a problemelor financiare.
În lipsa unui Guvern cu puteri depline, tot mai multe primării, din toate judeţele ţării, încep să rămână fără bani de funcţionare, iar angajaţii susţin că nu şi-au primit salariile cu lunile.
În aceste condiţii, tot mai mulţi funcţionari publici nu pot să-şi mai desfăşoare activitatea eficient, cetăţenii devin nemulţumiţi de calitatea serviciilor publice oferite, iar sistemul riscă un blocaj total.
Gabriel Chifu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", avertizează că "în teritoriu va fi un haos generalizat, dacă în cel mai scurt timp nu vom avea un Guvern stabil care să poată rezolva problemele financiare".
Domnia sa a subliniat că "sunt foarte multe primării care cu greu mai fac faţă cheltuieilor curente şi de plată a salariilor".
Un blocaj al administraţiei publice locale ar presupune, practic, că nu ar mai avea cine să soluţioneze problemele curente ale cetăţenilor şi nici cine să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
• Salariaţii nu mai au nicio motivaţie să-şi facă treaba în folosul cetăţenilor
Gabriel Chifu mai susţine că, din cauza problemelor financiare din administraţie şi, mai nou, a controalelor Curţii de Conturi, "angajaţii au devenit terorizaţi", întrucât s-a început să li se taie din sporurile care, cât de cât, le asigurau existenţa.
Gabriel Chifu ne-a declarat: "Veniturile funcţionarilor publici variază între 700 de lei şi 1400 de lei, iar, în unele cazuri, sporurile care sunt tăiate au o valoare de 100 de lei. Gândiţi-vă cât contează pentru un funcţionar cu 700 de lei venit, sporul de 100 de lei şi ce reprezintă pierderea acestuia pentru traiul său. În aceste condiţii, nu numai că se accentuează fenomenul micii corupţii, dar riscăm să ajungem la nivelul anilor 1993-1994 şi aici mă refer la o explozie a acestui fenomen!".
Întrebat dacă, în aceste condiţii, funcţionarii publici mai au vreo motivaţie să-şi desfăşoare activitatea şi să servească cetăţeanul, Gabriel Chifu a replicat: "Când nu mai sunt bani de salarii, când sunt restanţe la plata acestora şi când lucrezi în condiţii nu tocmai optime, oare cine mai poate să-şi desfăşoare eficient activitatea?".
Primăriile au restanţe la plata salariilor şi la utilităţi
De aceeaşi părere este şi Iacob George, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), resposabil de administraţia publică locală, care a subliniat că pentru deblocarea situaţiei avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, care poate să rectifice bugetul de stat sau să realizeze Legea bugetului pentru 2010.
Viceliderul SNFP ne-a precizat că "sunt salariaţi care nu şi-au mai primit banii de luni de zile", din cauză că tot mai multe primării au probleme în urma crizei economice şi financiare, peste care, acum, se suprapune şi o criză politică de proporţii.
"Oamenii au ajuns în pragul disperării, au credite, au datorii şi trăiesc din împrumuturi", a punctat Iacob George.
Viceliderul SNFP mai atrage atenţia că funcţionarii publici sunt obligaţi să returneze sporurile de dispozitiv de 25% din salariile încasate.
"Am făcut un apel la calm şi noi, ca structură sindicală, le-am cerut oamenilor să-şi continue activitatea până vom găsi o soluţie şi vom avea un nou Guvern cu care să putem dialoga, pentru că riscăm un blocaj de proporţii", a precizat viceliderul SNFP, adăugând: "Dacă stăm să ne gândim că vine iarna, iar costurile de întreţinere cresc, numai funcţioar public să nu fii în România anului 2009!".
TI-R: "Instablitatea politică duce la corupţie"
Iacob George pune blocajul financiar al primăriilor şi pe seama legislaţiei care impunea structuri organizatorice, angajări etc.
Vicepreşedintele SNFP ne-a declarat: "Nu noi am ales să încărcăm schemele de funcţioare din primării, ci au fost legi date în acest sens. Dacă, spre exemplu, o primărie nu respecta legislaţia făcută la centru, risca amenzi usturătoare. Acum, când nu mai sunt bani, noi trebuie să gestionăm o situaţie extrem de dificilă".
În aceste condiţii, cresc riscurile de înmulţire a cazurilor de corupţie, susţine Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania (TI-R).
"Întodeauna, instabilitatea politică duce la corupţie", a punctat Alistar, adăugând că, mai ales în administraţie, este foarte posibil ca fenomenul să escaladeze.
• Exemple de blocajele financiare, pe scurt
• Vrancea: 69 de primării au restanţe salariarle şi la utilităţi
Primăriile vrâncene au nevoie de peste 28,8 milioane lei pentru a plăti salariile funcţionarilor şi facturile restante la utilităţi. Doar patru primării din judeţ, respectiv Focşani, Ciorăşti, Ploscuţeni şi Rugineşti, nu au probleme financiare, celelalte 69 de administraţii locale având nevoie de 11,12 milioane lei pentru plata restanţelor salariale şi 17,7 milioane lei pentru plata facturilor la utilităţi.
• Tulcea: Jumătate din primării, în pericolde închidere
Aproape o jumătate din primăriile din judeţul Tulcea au nevoie de 120 de milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile de funcţionare aferente ultimului trimestru al acestui an. 24-25 de primării se află în situaţie critică generată de căderea drastică a economiei.
• Olt: Primăriile cer finanţare urgentă
Primarii din judeţul Olt au solicitat Guvernului o sumă totală de aproximativ 32 de milioane de lei pentru a putea plăti salariile angajaţilor şi facturile la utilităţi până la sfârşitul acestui an.
Toate cele 112 primării din judeţul Olt au calculat şi au solicitat fonduri ca să poată plăti salariile, dar şi facturile la utilităţi, care în unele cazuri sunt neachitate din luna august.
• Vaslui: Primăriile, fără bani de salarii
Primăriile din judeţ nu mai au bani pentru plata salariilor pe lunile noiembrie şi decembrie. Douăzeci de primării au deja restanţe de aproximativ două luni la plata salariilor, edilii aşteptând o rectificare bugetară care să-i poată scoate din impasul financiar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Functionar adtiv în data de 19.10.2009, 09:59)
Sunt f nemultumit de ceea ce a ajuns adtia locala, de cum o duc , dar acest articol este INTOXICARE curata.
NU MAI FUNCTIONEAZA DESCENTRALIZAREA ??
Primarii sunt stapani pe feuda in care au fost alesi ! poate ca-i dirijeaza politicii de la centru- "majoritatea", sa creeze haos, ca doar astia ne sunt patriotii.