ÎN NUMAI O SĂPTĂMÂNĂ, Leul, şi-n podea, şi-n tavan

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 octombrie 2009

Leul, şi-n podea, şi-n tavan

Leul şi-a continuat declinul şi în ultima şedinţă din săptămâna trecută, fiind puternic afectat de instabilitatea politică din ţara noastră.

De la vârful ultimelor şase luni, moneda naţională a coborât vineri până la 4,2782 lei/euro, în condiţiile în care în cea de-a doua zi a săptămânii trecute cursul afişa 4,1851 lei/euro (nivelul minim al ultimelor patru luni).

Deprecierea monedei naţionale din ultimele zile este pusă de Rozalia Pal, economist şef la "Unicredit Ţiriac Bank", atât pe seama conflictelor politice, cât şi a injecţiei de 12 miliarde lei, realizată joi de BNR. Doamna Pal a mai precizat că nivelul cursului estimat pentru sfârşitul anului este de 4,3 lei/euro, perioada din preajma alegerilor urmând să se caracterizeze printr-o volatilitate ridicată.

Dragoş Cabat, preşedintele CFA România, consideră că aprecierea leului de până la 4,18 lei/euro a fost normală, deprecierea ce a urmat realizându-se pe fondul mişcărilor regionale, la care s-a adăugat şi instabilitatea politică. Domnia sa estimează o uşoară apreciere a monedei naţionale până după alegeri.

Un dealer din piaţă susţine că, odată testat nivelul minim şi maxim al leului, tranzacţiile urmează să se realizeze în acest interval şi în perioada următoare.

"O depreciere de aproximativ 1% nu este semnificativă, mai ales pentru o economie emergentă" , ne-a spus Vlad Muscalu, senior economist ING BANK.

Domnia sa a mai precizat că disensiunile politice erau anticipate, sub semnul întrebării aflându-se capacitatea unui guvern ce nu beneficiază de suport majoritar de a aplica anumite măsuri nepopulare, dar necesare pentru ca acordul cu FMI şi UE să fie respectat.

ING Bank estimează pentru anul acesta un deficit bugetar de 9% din PIB, cu mult peste ţinta guvernului, de 7,3 % din PIB.

Un alt semnal îngrijorător pentru leu reprezintă şi datele privind rezerva valutară a BNR, estimările analiştilor de la ING indicând că stabilitatea relativă din septembrie s-a realizat cu un cost de aproximativ 1,1 miliarde euro.

Potrivit acestora, trendul de depreciere a leului ar putea continua până la sfârşitul anului

"BNR ar putea să se opună unei asemenea dinamici, însă credem că suportul oferit de banca centrală monedei naţionale se va reduce, deoarece un leu mai depreciat ar compensa parţial o parte din dezechilibrele economiei româneşti", mai spun economiştii ING, adăugând că nivelul de 4,3 lei/euro ar putea fi atins în scurt timp.

Estimările realizate de ING prevăd un curs de 4,5 lei/euro în ultimul trimestru al acestui an, 4,6 lei/euro în primul trimestru al anului viitor, urmând ca, în al doilea trimestru din 2010, cursul să revină la 4,5 lei/euro, scăzând până la 4,4 lei/euro în cel de-al treilea trimestru din anul viitor

Standard & Poor"s: "Ratingurile, neafectate de ruperea coaliţiei"

Percepţia de risc a ţării noastre rămâne neschimbată, agenţia de rating "Standard & Poor"s" (S&P) anunţând la sfârşitul săptămânii trecute că destrămarea coaliţiei de guvernare nu are un impact imediat asupra ratingurilor ţării noastre, pe care agenţia le apreciază la "BB+/B" pentru credite în valută şi "BBB-/A-3" pentru împrumuturi în lei, ambele având perspectivă negativă.

Agenţia de rating mai informează că, în ciuda unui climat tensionat în cadrul coaliţiei de guvernare din 2008, şi a accentuării situaţiei din perioada premergătoare alegerilor din acest an, guvernul a implementat cu succes până acum programul stabilit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), lucru ce reiese din ultima evaluare a Fondului şi acordarea celei de a doua tranşe.

Potrivit agenţiei de rating, în urma ieşirii din coaliţia de guvernare a partidului PSD, PD-L poate solicita sprijinul partidelor din opoziţie sau recurge la alegeri anticipate.

Ratingurile suverane ale ţării noastre s-ar putea confrunta cu presiuni de revizuire în scădere, în cazul în care situaţia actuală ar duce la un blocaj politic care împiedică guvernul să-şi îndeplinească programul de consolidare economică şi fiscală, iar situaţia finanţelor publice se îmbunătăţeşte.

Primele semne de nervozitate la Bursă: BET-FI a scăzut cu 7%

Bursa de la Bucureşti a înregistrat vineri una dintre cele mai proaste şedinţe din ultima perioadă, după ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) s-au prăbuşit cu peste 7%, în contextul unei pieţe răscolite de panica investitorilor.

"În piaţă s-a simţit un început de panică din partea investitorilor, pe fondul corecţiilor înregistrate de pieţele americane şi europene", a declarat, pentu ziarul Bursa, domnul Răzvan Paşol, preşedintele casei de brokeraj "Intercapital Invest". Ştirile negative privind rata şomajului din Statele Unite ale Americii care a atins un maxim al ultimilor 26 de ani, de 9,8%, au influenţat, de asemenea, evoluţia acţiunilor de la BVB.

Domnul Paşol a explicat: "Întotdeauna, un cumul de factori determină evoluţia Bursei. Peste deprecierile de pe bursele externe s-a suprapus vineri şi situaţia politică internă, care a indus o stare de nervozitate investitorilor".

Dintre cele cinci SIF-uri, cea mai mare corecţie, de 8,77%, au înregistrat titlurile societăţii de investiţii financiare "Moldova" (SIF2), în contextul unor tranzacţii în valoare de 2,31 milioane de lei. Acţiunile SIF "Oltenia" (SIF4) au pierdut, vineri, 8,06%, iar titlurile SIF "Banat-Crişana" (SIF1) s-au depreciat cu 7,56%. Cel mai puţin afectate de scăderile de vineri au fost titlurile SIF "Muntenia" (SIF4), cu o depreciere de 5,26%, în timp ce acţiunile SIF "Transilvania" (SIF3) au pierdut 5,59%, pe un rulaj de 3,43 milioane de lei.

" SIF-urile au întotdeauna o volatilitate mai mare decât celelalte acţiuni, motiv pentru care şi pe scădere se duc mai mult în jos", ne-a spus domnul Paşol.

Scăderea a afectat şi o serie dintre acţiunile care au dat în ultimele zile tonul creşterilor de pe Bursă, precum "Dafora" Mediaş, "Condmag" Braşov sau "Armax Gaz". Astfel, titlurile DAFR au închis, vineri, cu o pierdere de 14,41%,după ce au fost tranzacţionate 25 de milioane de acţiuni DAFR, reprezentând 2,56% din companie.

În acelaşi sens au evoluat şi titlurile COMI, care s-au depreciat abrupt cu aproape 8%, în timp ce acţiunile ARAX au înregistrat o pierdere de 5,54%.

"Investorii sunt speriaţi de scăderile de anul trecut şi preferă să investească pe perioade mai mici de timp şi să marcheze profit", ne-a mai spus preşedintele "Intercapital Invest". (Ş.C.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pozitia adoptatata la 1 octombrie de bnr - potrivinica flagrant bunastarii populatiei de contribuabili! - pentru a creste finantarea din accize a bugetului de stat, pozitie acoperita declarativ de "mana intinsa" exportatorilor autohtoni, trebuie catalogata asa cum este: "dispret total fata de puterea de cumparare a veniturilor curente ale populatiei", in fapt, un sabotaj mascat al consumului final. Ca isarescu nu este decat un netrebnic o stiam. Ca este un mincinos "pana la os", o stiam! Ca n-are coloana, o stiam! Ce speram - "sa nu dea la pace cu derbedeii politici care ne guverneaza"! - s-a dovedit doar o speranta! De fapt, cam asta e omu"! Am crezut sincer ca afacerea cu petromidia (refuzul firmei turcesti care oferea 10,5 $/actiune in favoarea lui patriciu care a oferit mai putin de 1,5 $/actiune!) a fost o scapare. N-a fost. De fapt ce nu face omul spre a-si perpetua pozitia in fruntea bancii centrale, adica in fruntea Consiliului de administratie? Dupa cum se vede, orice! Sa sacrifici nivelul de trai al populatiei (o scadere de 15% a puterii de cumparare a veniturilor destinate consumului este absolut normala in conditiile preparate!) pentru a-ti asigura niste nenorocite de voturi in comisiile parlamentului (si, apoi, in plenul legislativului) mi se pare, nu revoltator ci, de-a dreptul criminal! De fapt, "excelenta", in opinia mea, sunteti ce-ati fost!: Un zaibarean mediocru cu aere de maglavitean, preacurvit la jocul intre ape!! Si atat!!n.b.1 Semeni atat de mult cu tine ca ai devenit propria-ti sosie! n.b.2 caderea cursurilor la sif-uri urmeaza logica decapitalizarii la care au fost supuse activele din portofoliu si pregatesc terenul pentru mult controversata tentativa de concentrare a capitalului acestora!

    ING sunt cei mai pesimisti cu privire la cursul eur/ron. Ca de obicei cursul va evolua la intamplare si in decembrie va fi cotat la 4.26. Deocamdata cursul maxim de 4.3127 pare aproape , sa vedem daca va rezista.

    Piata valutara romaneasca este praf!!! Ca si dealerii!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb