În plină criză sanitară generată de valul 4 al pandemiei, în loc să apeleze la stocul de materiale şi echipamente medicale achiziţionate anul trecut la preţuri exorbitante, din bugetul statului, de compania Unifarm, guvernul le ţine în continuare blocate şi a apelat la Mecanismul European de ajutor pentru a primi materialele necesare.
În aceste condiţii, reprezentanţii companiei de stat Unifarm au solicitat, ieri, deblocarea şi utilizarea de urgenţă a stocului său de echipamente şi materiale sanitare achiziţionate pentru combaterea Covid-19. Conform comunicatului de presă emis de Unifarm, pentru deblocarea şi utilizarea acestui stoc, în valoare de 650 milioane lei, este nevoie să fie modificată OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, întrucât materialele au fost achiziţionate cu o finanţare calificată eronat.
Potrivit companiei, pe stoc se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale, toate necesare în actuala situaţie cu care se confruntă sistemul public de sănătate.
Conducerea interimară a Unifarm, numită în 30 iulie 2021 arată că achiziţionarea stocului respectiv a fost realizată în mod excepţional, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, în perioada stării de urgenţă din anul 2020, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei.
"Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice", precizează reprezentanţii companiei de stat.
Ei afirmă că au iniţiat discuţii cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea către DSU a stocurilor deţinute de companie.
În vederea concretizării urgente a soluţiei propuse, în actualul context politic, este necesară însă aprobarea în regim de urgenţă, de Parlament, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, astfel încât materialele şi echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.
Referitor la stocurile Unifarm, în urmă cu două zile, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a PSD, senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, arăta: "De noaptea minţii! Oamenii mor în spitale iar autorităţile statului au nevoie de ajutor internaţional pentru gestionarea eficientă a pandemiei. În tot acest timp, în depozitele aceloraşi autorităţi zac uitate şi nefolosite cantităţi enorme de echipamente de protecţie, dispozitive medicale, ventilatoare, combinezoane, mănuşi, măşti, viziere, dezinfectant, etc., unele în pericol de deteriorare, altele pe cale de expirare. Compania Ministerului Sănătăţii, Unifarm, nu a reuşit nici măcar să facă un inventar al acestor bunuri în valoare de aproape 1 miliard de lei (200 de milioane de euro)!
Marţi, 12 octombrie 2021, în cadrul comisiei de Sănătate din Senat, am avut o discuţie cu membrii conducerii Unifarm. Situaţia este dezastruoasă! E haos pentru că guvernele Orban şi Cîţu nu au făcut nimic, dar absolut nimic pentru a pregăti valul 4. Înţeleg că ex-ministrul Mihăilă şi recunoaşte asta, dar nu are curajul să o facă în România, ci doar în presa externă. Guvernul şi Ministerul Sănătăţii habar nu au ce au cumpărat, pe banii românilor, fără licitaţie, habar nu au ce echipamente, ce materiale, ce medicamente deţin, când expiră, câte s-au deteriorat, iar acum am ajuns să ne milogim pe plan internaţional pentru ajutor.
Pe scurt: PNL şi USR au dat foarte mulţi bani, din care nimeni nu ştie exact pe ce, materiale care au fost depozitate în condiţii improprii, iar acum unii şi-au dat seama că se deteriorează şi expiră".
Amintim că în urma unor informaţii din mass-media, Direcţia Naţională Anticorupţie a demarat o anchetă în urma căreia procurorii au stabilit că fosta conducere a companiei Unifarm a încheiat o serie de contracte păguboase, cumpărând mai scump şi de la intermediari dubioşi. Adrian Ionel, cel care a condus Unifarm în plină pandemie, a fost pus sub acuzare în două dosare legate de achiziţii medicale. Într-un dosar el este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie pentru o achiziţie de măşti neconforme. Într-un al doilea dosar el ar fi plătit 3,6 milioane lei unei firme pentru măşti care nu au fost livrate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2021, 00:57)
Bataia de joc si teroarea acestor bestii tradatoare la adresa intregului popor roman, au devenit maxime in ultima vreme! Aceste nulitati criminale ale neamului romanesc, care-si zic, romani, sunt de o 100 de ori mai periculosi, mai perfizi si mai ascunsi de cat toti dusmanii la un loc pe care i-am avut in decursul Istoriei, pt ca acestia ataca insasi fibra ancestrala a neamului, libertatile, modelele, traditiile si credinta lui. Fata de acesti dusmani interni, trebuie sa fim astazi fara mila si fara indurare, pt ca acestia pot face ca neamul romanesc sa dispara(nu neaparat fizic) dupa 2 milenii de existenta!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2021, 14:40)
Daca psd facea jumatate din ce au facut javrele pnl usr toti aveau dosare penale ,acum ca avem guvernul meu ... curati ca lacrima