ÎN PRIMELE ŞASE LUNI Vânzări în creştere pentru Holcim şi Lafarge, pe piaţa locală

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 30 iulie 2015

Vânzări în creştere pentru Holcim şi Lafarge, pe piaţa locală

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au înregistrat o creştere a volumului vânzărilor în primul semestru, pe piaţa autohtonă, potrivit datelor financiare anunţate ieri de cele două companii.

Holcim şi Lafarge au fuzionat la începutul lunii iulie, după ce conveniseră în aprilie 2014 o fuziune prin schimb de acţiuni, care a creat cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de circa 40 de miliarde de euro. Cele două companii au raportat pentru ultima dată rezultatele financiare în mod separat.

Astfel, volumul vânzărilor de ciment şi clincher ale grupului elveţian Holcim din ţara noastră a crescut cu 23,1%, în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2014, acestea fiind susţinute în special de proiectele noi de construcţii din zona Capitalei. Pe piaţa agregatelor, volumul vânzărilor Holcim aproape s-a dublat, potrivit datelor companiei, care mai arată: "Activităţile Holcim în Europa de Est s-au accelerat pe unele pieţe, România înregistrând creşteri ale volumelor pe toate cele trei segmente, respectiv ciment şi clincher, agregate şi betoane. România a consemnat creşteri semnificative datorită activităţilor de construcţii din zona Bucureştiului".

Conform raportului citat, grupul elveţian s-a confruntat, la nivel global, cu un mediu economic marcat de un ritm moderat de creştere şi de incertitudine. Pentru 2015, Holcim estimează creşteri ale volumului vânzărilor de ciment, excepţiile fiind Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

În primul semestru din 2015, profitul net al Holcim a crescut cu 36,4%, la 542 de milioane de euro, în timp ce vânzările s-au majorat cu 11,9%, până la valoarea de 8,18 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte vânzările de ciment ale Lafarge din ţara noastră, acestea au crescut cu circa 25%, în primele şase luni faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, potrivit datelor publicate de companie. La această creştere, volumul a avut o contribuţie de 30,4%, în timp ce preţurile, mixul produselor şi cel al clienţilor au avut un impact negativ de 5,2%.Potrivit sursei citate, volumul vânzărilor Lafarge România a crescut cu 37%, în trimestrul al doilea, trendul fiind susţinut de sectorul construcţiilor rezidenţiale şi de cel al clădirilor non-rezidenţiale. În plus, grupul francez şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea volumului de ciment vândut în ţara noastră de la 2-5% la 4-7%. În Europa Centrală şi de Est, volumul vânzărilor, în termeni comparabili, a urcat cu 4% în trimestrul al doilea, ca urmare a deschiderii unei noi fabrici în Rusia şi a evoluţiilor pozitive din ţara noastră. La nivelul grupului, volumul vânzărilor de ciment ale Lafarge, în termeni comparabili, a scăzut cu 3%, din cauza exporturilor mai mici. Volumele au fost susţinute de trendurile pozitive din pieţele precum România, Filipine, Egipt şi Canada, însă creşterea a fost limitată în Statele Unite. Vânzările din trimestrul al doilea ale Lafarge au înregistrat o creştere uşoară, la 3,54 miliarde de euro.

Lafarge, care a fuzionat cu Holcim la începutul lunii iulie, a înregistrat o pierdere de 381 de milioane de euro în trimestrul al doilea, generată în mare parte de costurile legate de fuziune. La şase luni, pierderea a fost de 477 milioane de euro. În ultimul raport financiar, Lafarge a anunţat că a bugetat costuri de 450 de milioane de euro, legate de vânzarea de active producătorului irlandez de ciment CRH. Reprezentanţii Lafarge susţin că pierderile generate de vânzarea unora dintre active urmează să fie compensate de alte active, când tranzacţia va fi finalizată în semestrul al doilea.

În luna februarie, Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord cu producătorul irlandez CRH pentru ca acesta să cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de cele două companii, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro. În ţara noastră, producătorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, şi anume două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu.

Activele Holcim de la noi includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

După lansarea oficială a grupului LafargeHolcim, cei doi producători de ciment au anunţat că vor să atingă economii de 1,4 miliarde de euro, în următorii trei ani. Directorul general Eric Olsen a transmis cinci direcţii prioritare de acţiune pentru noul grup, între care integrarea celor două companii producătoare de ciment, reducerea cheltuielilor de capital şi crearea de noi produse. Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim este una dintre cele mai mari care au avut loc în Europa în ultimii ani şi ar putea să permită reducerea costurilor, întrucât noul grup va fi un cumpărător mai important de materii prime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb