Premierul britanic Theresa May a fost acuzat, ieri, că a căutat să "inducă în eroare" parlamentarii privind acordul Brexitului, după ce a refuzat iniţial să publice un aviz juridic susceptibil să consolideze opoziţia faţă de acest text, relatează AFP.
May a respins aceste acuzaţii. În cursul unei sesiuni de interpelare a Guvernului în Parlament, Ian Blackford, un deputat din cadrul Partidului Naţionalist Scoţian (SNP), a apreciat că şefa Guvernului a vrut să "ascundă faptele" şi să "inducă în eroare" Camera Comunelor prin faptul că s-a opus publicării avizului emis de către Attorney General Geoffrey Cox, ministrul însărcinat cu consilierea juridică a Guvernului, asupra conţinutului acordului.
Deputaţii au stabilit marţi - cu 311 la 293 de voturi - că Guvernul a comis un "ultraj la adresa Parlamentului" prin faptul că a publicat un rezumat de 43 de pagini al acestui aviz, în contextul în care originalul are sute de pagini.
Guvernul a făcut până la urmă publică această versiune integrală ieri, conform news.ro.
Geoffrey Cox subliniază în acest document că pentru a obţine un nou acord care să definească relaţia viitoare între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), Londra ar putea fi "supusă unor cicluri de negocieri foarte lungi şi repetate". El alertează cu privire la faptul că dispoziţiile referitoare Irlandei de Nord, care prevăd o aliniere a reglementărilor provinciei la UE în vederea evitării unei frontiere fizice la frontiera cu Republica Irlanda ar putea să "dureze nelimitat" în aşteptarea încheierii noului acord.
Aceste dispoziţii - desemnate prin expresia "plasă de siguranţă" ("backstop") - alimentează nemulţumirea deputaţilor eurosceptici, care cer o ruptură clară cu UE, iar partidul nord-irlandez DUP, totuşi aliatul Executivului, refuză orice tratament special Iralndei de Nord, în care vede o ameninţare la adresa integrităţii Regatului Unit.