ÎN PROBLEMA TRECERII LA DECONTAREA ÎN "T+2" BVB a lăsat Depozitarul în off-side

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2014

BVB a lăsat Depozitarul în off-side

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti consideră că Depozitarul Central este responsabil de implementarea migrării la ciclul de decontare la două zile ("T+2", în loc de "T+3"), din 6 octombrie, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Consiliul de Administraţie al BVB.

Anunţul vine după ce Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, şi Adriana Tănăsoiu, au anunţat împreună reducerea ciclului de decontare, în acelaşi timp cu separarea conturilor de tranzacţionare de cele de post-tranzacţionare, din 6 octombrie, adică două proiecte majore pentru piaţă, deodată.

Astfel, ceea ce părea o decizie susţinută şi asumată de ambele instituţii, a rămas doar responsabilitatea Depozitarului, deşi BVB o consideră absolut necesară.

Reprezentanţii BVB au precizat, vineri: "Piaţa românească de capital trece prin importante schimbări, iar una dintre acestea este tranziţia de la ciclul de decontare < T+3 > la < T+2 >. Data pentru această tranziţie a fost stabilită de către Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central (DC) ca fiind 6 octombrie 2014 şi, ulterior, aprobată de către Adunarea Generală a Acţionarilor DC. Depozitarul Central este instituţia responsabilă pentru implementarea acestei schimbări".

BVB consideră că organismele de conducere şi conducătorii Depozitarului Central sunt răspunzători pentru tranziţia efectivă, începând cu 6 octombrie, la situaţia în care toate tranzacţiile executate pe piaţa românească de capital, decontate până acum la < T+3 >, să fie decontate la < T+2 >, ca toate celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est şi aproape toate ţările Uniunii Europene.

Potrivit unor surse, data de 6 octombrie pentru migrarea la "T+2" era menţionată în planul de afaceri al Depozitarului, aprobat de acţionari. Acolo însă, ar fi stipulat că măsura nu trebuie implementată simultan cu separarea conturilor.

Brokerii spun că trecerea la "T+2" afectează în special custozii, care ar fi trimis şi o scrisoare instituţiilor pieţei pentru amânarea termenului de 6 octombrie.

Şi Asociaţia Brokerilor a transmis o adresă conducerilor BVB şi DC, atrâgând atenţia asupra schimbărilor majore prespuse de implementarea celor două proiecte, în acelaşi timp, în care întreabă şi dacă executivii celor două instituţii au avut aprobările necesare.

BVB a anunţat, recent, că a stabilit separarea conturilor, pe 6 octombrie, fiind necesar şi avizul ASF, pentru implementare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Numai la noi avem conturi cvaziglobale, de ce sa avem decontare la 2zile? Mai bine facem la 2 zile si jumatate. De ce sa fim in rand cu altii? Oare aceasta reticenta de la depozitar nu are legatura cu alegerile din toamna? Custozii au tot interesul sa treaca la t+2 cu ceilalti din afara, altfel ...

    Asociatia este brusc foarte virulenta atunci cand unii mici trebuie sa bage bani sa-si updateze niste lucruri, dar cand a fost cu Harinvest nu a luptat sa ii despagubeasca pe amaratii aia furati. Nu era bine sa ii despagubeasca. Trebuiau brokerii sa vina dupa aia cu bani sa refaca fondul. Deci, totul se reduce la bani. Mai bine ramanem la decontare la 3 zile, brokerii nu scot banu din buzunar, continua sa urle ca nu sunt tranzactii la bursa si ne plangem de mila. Imi e sila de ce se intampla in piata asta plina de orgolii mari din partea unor oameni mici. Ca investitor prefer sa imi iau banii in 2 zile, nu in 3. Oare cati straini vor intelege o amanare? Vor zice Romania scheiße, vor lichida si se vor duce fara sa se uite inapoi. Brokerii vor bani pe bursa, vor standarde straine dar adaptate la specificul de prost gust al pietei locale. Pai, de ce vrea Templeton sa duca fondul la Londra? De ce nu vin straini pe bursa noastra? De ce avem cazuri ca Harinvest? De ce nu se vede nicio schimbare mare dupa atatea listari mari? Mai dati-o dracu de treaba. Cand va prima intetesul general in locul intetesului personal si al orgoliilor? 

    daca sI bursa din Bulgaria a trecut deja la T+2 , de ce in Romania e atata vaicareala ?

    vrem sa ramanem cu piata de capital tot la acest nivel si sa tot argumentam ca e nevoie de regulamente specifice pietei autohtone ? 

    De ce BVB si polonezul sunt aratati cu degetul cand vin cu initiative care ar putea ajuta piata de capital si care sunt obligatorii daca vrem sa fim in lumea buna a pietelor financiare ? 

    Vrem schimbare dar sa nu se schimbe nimic ?

    Cred ca toti investitorii isi doresc un termen de decondare cat mai redus, daca se poate si T+1. Ce atata discutie si opozitie pentru ceva care este benefic investitorilor ? 

    1. bulgaria are sistemul de tranzactionare de la deutsche borse, asa ca nu e o problema. la noi totul e dupa ureche si daca ma gandesc bine tocmai polonezul a avut initiativa sa opreasca depozitarul sa-si ia un sistem serios. iar rezultatele initiativelor bvb si polonezului deja se vad: rulajele revin la 5 mil euro pe zi.

      Postac BVB

      daca cei care sunt de acord cu BVB sunt postaci BVB inseamna ca domnia voastra si ceilalti care va impotriviti sunteti postaci anti BVB ? Oare aveti ceva interese sa va puneti de-a curmezisul permanent?

    Nu decontarea in T+2 e marea problema ci operatiunile suplimentare post-tranzactionare care sunt greoaie si implica modificari semnificative in aplicatiile de back-office ale intermediarilor...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb