ÎN SCĂDERE FAŢĂ DE 2006, 55% dintre români au încredere doar în băncile mari

A.C.
Bănci-Asigurări / 2 iunie 2014

Potrivit celui mai recent Studiu Naţional de Audienţă (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), 55% dintre români au astăzi încredere doar în băncile mari, iar un procent de 35% afirmă că preferă să-şi ţină economiile acasă, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Aproximativ 55% dintre români au astăzi încredere doar în băncile mari, faţă de 71% cât era în 2006.

Un procent de 35% dintre intervievaţi afirmă că preferă să-şi ţină economiile acasă, pentru că nu au încredere în bănci, comparativ cu 25% care erau de acord cu această afirmaţie în 2006.

Un procent de 34% dintre românii de la oraş afirmă că folosesc băncile pentru depozite, pentru că au încredere, în scădere faţă de 2006, când 43% făceau această afirmaţie.

Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienţi. În acelaşi timp, 37% declară că apelează la împrumuturile de la banci dacă nu reuşesc să facă rost de bani şi 24% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

Tendinţele acoperă perioada 2006-2013, iar respondenţii studiului sunt reprezentaţi de populaţia din mediul urban din România cu vârsta cuprinsă între 14 şi 64 de ani.

Studiul măsoară preferinţele de consum de bunuri şi servicii ale populaţiei urbane.

"Caracterul continuu al studiului şi eşantioanele mari (peste 10.000 de interviuri anual) permit observarea fluctuaţiilor preferinţelor populaţiei şi studierea lor în raport cu evoluţia socio-economică din România. Marja de eroare este de +/-0.8%", potrivit comunicatului.

În perioada măsurată, percepţia românilor a rămas constantă în ceea ce priveşte economisirea banilor: 60% cred că este important să economisească bani în fiecare lună, în timp ce doar 28% reuşesc să facă acest lucru.

Studiul SNA mai relevă că, la nivel de tendinţă de piaţă, numărul deţinătorilor de credite pentru bunuri de consum şi pentru cumpărarea de maşini a scăzut.

Dacă în anul 2011, 12% dintre români deţineau cel puţin un credit de consum, acum procentul a scăzut la 9%.

De asemenea, potrivit rezultatelor studiului, românii rămân circumspecţi în achiziţionarea de noi credite. Intenţia de achiziţie pentru acest an este la o treime faţă de cifrele anului 2006, în special în cazul creditelor pentru achiziţionarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale. Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul achiziţiei de automobile. Astfel, doar 1,5% dintre români intenţionează să-şi deschidă un credit pentru achiziţionarea de automobile, faţă de 5,1% în 2006.

După ce maximul numărului deţinătorilor de depozite de economii a fost atins în 2008, când procentul acestora depăşea 13%, numărul acestora a scăzut treptat atingând în prezent nivelul din 2006, adică 10% dintre locuitorii de la oraşe având în prezent un astfel de depozit.

Mai mult, românii au început să acorde o importanţă din ce în ce mai mare comisioanelor percepute de bănci. Comparativ cu 2006, când 7% dintre români acordau atenţie acestui aspect, astăzi 11% dintre români îl consideră important. Practic, un milion de români consideră comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmeaza să-şi deschidă un depozit.

Deşi devine din ce în ce mai neactractiv, nivelul dobânzilor acordate la crearea unui depozit de economii ramâne totuşi cel mai important criteriu după care se ghidează populaţia atunci când îşi alege banca la care doreşte să-şi depună economiile. 22% din populaţie consideră acum că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% în 2006.

"La nivel global, studiul realizat de BRAT arată o tendinţă de scădere accelerată a creditelor deţinute de populaţie, fie că vorbim de credite obţinute cu buletinul, credite pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi nevoi personale. Potrivit BRAT, această tendinţă poate fi explicată pe de o parte de criza economică şi, implicit, de înăsprirea politicilor de acordare a acestui tip de credite, pe de altă parte de saturarea pieţei", se mai arată în comunicare.

O creştere se remarcă în zona conturilor curente. De asemenea, creşterea numărului de persoane care primesc salariul pe card a crescut şi ca umare a dezvoltării şi promovării acestui serviciu de către bănci. În prezent, 29,8% dintre români deţin un cont curent în lei, iar 25,5% îşi încasează salariul pe card.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb