ÎN SCHIMBUL SPRIJINULUI PENTRU TRUPE NATO PE TERITORIUL SĂU, Polonia ar putea accepta un compromis cu Marea Britanie

Adina Lateş
Internaţional / 4 ianuarie 2016

Polonia ar putea accepta un compromis în privinţa cererilor Marii Britanii de limitare a drepturilor imigranţilor din celelalte state comunitare, cu condiţia ca guvernul de la Londra să o sprijine în cererile sale de întărire a prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în Europa Centrală, a declarat ministrul de externe Witold Waszczykowski pentru Reuters.

Polonia, cu sute de mii de cetăţeni ce trăiesc în Marea Britanie, este unul dintre cei mai fervenţi critici ai propunerii premierului David Cameron de limitare a alocaţiilor sociale pentru imigranţii comunitari, ca parte a reformării relaţiilor Londrei cu Uniunea Europeană.

Cameron a părăsit luna trecută Varşovia fără un răspuns pozitiv la propunerea sa, omologul său polonez Beata Szydlo declarând că sunt necesare discuţii suplimentare.

Noul guvern conservator polonez este însă dornic să înregistreze o victorie diplomatică la viitorul summit NATO ce va avea loc la Varşovia în luna iulie, iar, potrivit lui Waszczykowski, cele două probleme sunt discutate la pachet. Întrebat dacă Londra ar putea oferi ceva la schimb Varşoviei pentru a-i atenua opoziţia la propunerea lui Cameron, ministrul polonez a replicat: "Desigur. Marea Britanie ar putea oferi ceva Poloniei în termeni de securitate internaţională".

"Noi încă ne considerăm un stat de rangul doi al NATO, pentru că în Europa Centrală nu există, în afara unei prezenţe simbolice, forţe aliate sau instalaţii de apărare semnificative, ceea ce le oferă ruşilor scuza de a se implica în această regiune. Marea Britanie ne-ar putea sprijini aşteptările legate de o prezenţă militară aliată pe teritoriul polonez", a explicat Waszczykowski, potrivit Reuters.

"Ar fi foarte dificil pentru noi să acceptăm vreo discriminare", a afirmat el, indicând posibilitatea unui compromis 'dacă Marea Britanie ne-ar ajuta în mod efectiv în ce priveşte ambiţiile de apărare ale Poloniei la summitul (NATO) de la Varşovia".

Polonia doreşte să compenseze impactul unei eventuale reduceri a alocaţiilor pentru cetăţenii săi care trăiesc în Marea Britanie prin acordarea unei indemnizaţii lunare pentru familiile cu copii, în speranţa că lucrătorii polonezi vor alege să rămână în ţară, în locul emigrării, a mai afirmat Witold Waszczykowski.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Au milioane de cetățeni emigrați în Europa, inclusiv în UK. Și sunt gata să le nege drepturile acestora în UE (pentru că probabil sunt în continuare doar cetățeni polonezi, fără a doua cetățenie) pentru a își urmări obsesia bolnavă cum că ar fi cucerită de Rusia (care Rusie trebuie să treacă întâi de Ucraina sau de România pentru a ajunge la ei).

     

    Poate crede cineva câtă demență stă în cercurile sistemului (servicii, diplomație, administrație) din Polonia? 

    Întrebarea este. poate România proceda la fel de dement? Cameron a fost la Iohannis acum câteva săptămâni. Oare Iohannis a promis ceva similar? Dă-i naiba pe cetățenii români din UE, să vină câteva mii de soldați britanici aici. 

    1. sunt doar povesti din categoria dezbina si cucereste, deoarece marea britanie nu are capacitatea de a purta conflicte semnificative la distanta, abia isi apara teritoriul; singurul ajutor real pe care il putem primi in caz de conflict este de la sua

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb