ÎN TRIMESTRUL AL DOILEA AL ACESTUI AN FMI: Ponderea dolarului în rezervele mondiale - la cel mai scăzut nivel de după 2013

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2019

Ponderea dolarului american în rezervele valutare mondiale declarate la Fondul Monetar Internaţional (FMI) a coborât, în trimestrul al doilea, până la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lui 2013, în timp ce ponderea yenului japonez a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, arată datele publicate ieri de FMI, informează Reuters, conform Agerpres.

Rezervele deţinute în dolari americani în trimestrul al doilea al acestui an se cifrau la 6.790 miliarde dolari, sau 61,63% din rezervele alocate, comparativ cu 6.740 miliarde, sau 61,86%, în primul trimestru. Aceasta este cea mai mică pondere ocupată de dolarul american în rezervele valutare globale după ultimul trimestru din 2013, când se situa la 61,27%.

FMI a subliniat că rezervele alocate totale au crescut până la 11.020 miliarde dolari în al doilea trimestru, de la 10.900 miliarde dolari în primul trimestru al acestui an. Rezervele globale sunt activele băncilor centrale deţinute în diferite valute, utilizate în principal pentru a sprijini pasivele lor. Băncile centrale îşi utilizează uneori rezervele pentru a susţine monedele naţionale.

În timp ce ponderea dolarului american în rezervele valutare globale s-a redus, ponderile ocupate de euro, yenul japonez şi yuanul chinez au crescut în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu primul trimes-tru.

Dolarul american rămâne valuta de rezervă dominantă a lumii, însă băncile centrale de pe glob continuă să îşi diversifice rezervele dincolo de dolari. Astfel, ponderea yenului japonez în rezervele valutare globale a crescut până la 5,41% în al doilea trimestru, cel mai ridicat nivel înregistrat după primul trimestru din 2001. De asemenea, ponderea yuanului chinez a crescut de la 1,95% în primul trimes-tru până la 1,97% în al doilea trimestru, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după ce FMI a început să publice date cu privire la ponderea monedei chineze în rezervele valutare globale, în ultimul trimestru din 2016. Ponderea monedei euro a crescut în trimestrul secund, până la 20,35%, de la 20,23% în primul trimestru.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb