Cifra de afaceri netă a Grupului Hornbach (Concernul Hornbach Holding AG & Co. KGaA) s-a majorat cu 7,7% în trimestrul al treilea al anului fiscal 2018/2019, la 1.084,9 milioane de euro, fiind cea mai puternică creştere trimestrială din ultimii patru ani şi jumătate, au transmis, ieri, reprezentanţii grupului printr-un comunicat de presă.
Cu toate acestea, potrivit concernului, transpunerea ritmului accelerat al creşterii cifrei de afaceri într-o creştere a profitului, nu a fost posibilă.
Comunicatul notează: "Rezultatul operaţional (EBIT) ajustat cu efectele rezultatelor non-operative s-a redus de la 28,8 milioane de euro la 19,7 milioa-ne de euro, în comparaţie cu perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2017. Motivul: creşterea costurilor în trimestru - în special în domeniul digitalizării - nu a putut fi compensată prin creşterea profitului brut. În primele nouă luni ale anului 2018/19, cifra de afaceri a concernului a crescut cu 4,8%, ajungând la 3.475,5 milioane de euro, în timp ce rezultatul operaţional EBIT ajustat, de 180,6 milioane de euro, a fost cu 11,1% mai mic decât cel din anul precedent".
Pe parcursul exerciţiului financiar 2018/19, cifra de afaceri a crescut semnificativ de la un trimestru la altul, mai precizează reprezentanţii concernului, potrivit cărora cifra de afaceri a celui mai mare subgrup operativ, Hornbach Bau-markt AG, a crescut, în al treilea trimestru al anului 2018/19, cu 7,5%, ajungând la 1.006,4 milioane de euro, şi cu 4,8 % în primele nouă luni, ajungând la 3.256,1 milioane de euro.
"Dinamismul pe parcursul anului se remarcă în dezvoltarea cifrei de afaceri ajustată în funcţie de suprafaţa comercială şi de cursul valutar. După un plus de 2,3% în primul trimes-tru şi o creştere de 3,4% în trimestrul al doilea, cel de-al treilea trimestru din 2018/19 a înregistrat o creştere de 6,2%", au mai explicat aceştia.
Totodată, Albrecht Hornbach, preşedintele Consiliului de Adminis-traţie al Hornbach Management AG, a afirmat: "În toamnă ne-am pus în mişcare cu adevărat. În Germania, magazinele noastre de materiale de construcţii şi de grădină s-au dezvoltat mai bine, în toate lunile, decât branşa şi au crescut cu 4,4% ajustat în funcţie de suprafaţa comercială".
• Magazinele din afara Germaniei au avut cea mai mare creştere financiară
Cea mai mare contribuţie la creşterea financiară au adus-o, din nou, magazinele Hornbach din cele opt ţări europene în afară de Germania, se mai menţionează în comunicat, care mai arată că în magazinele respective, cifra de afaceri în domeniul DIY, ajustată în funcţie de suprafaţa comercială şi de cursul valutar, a crescut cu 8,2% în trimestrul al treilea al exerciţiului 2018/2019.
Cota din străinătate la cifra de afaceri a subgrupului s-a situat la 48,2% în primele trei trimestre (în anul precedent 46,7%), au mai spus reprezentanţii grupului.
"Cererea este în creştere. Magazinul nostru cu vânzare cu amănuntul funcţionează - în ciuda tuturor prog-nozelor sumbre. Digitalizarea este pentru noi o oportunitate uriaşă. Prin combinarea afacerii clasice cu e-commerce putem oferi clienţilor noştri mai multă valoare decât concurenţa online pură, mai ales atunci când vine vorba de proiecte de renovare care necesită o consiliere intensă", a subliniat Albrecht Hornbach.
Preşedintele Consiliului de Adminis-traţie al Hornbach Management AG s-a arătat nemulţumit, însă, de evoluţia profitului în trimestrul al treilea.
Conform comunicatului, rezultatul operaţional (EBIT) al concernului ajus-tat cu efectele rezultatelor non-operative ale Grupului Hornbach a scăzut, în trimestrul trei, cu 31,5%, ajungând la 19,7 milioane de euro, şi cu 11,1%, în primele nouă luni ale exerciţiului financiar 2018/19, ajungând la 180,6 milioane de euro.
În acest sens, Albrecht Hornbach a spus: "Din păcate, nu am reuşit să trans-punem accelerarea creşterii cifrei de afaceri în creşterea profitului. Creşterea costurilor, care este de asemenea legată de creşterea digitalizării, a fost prea mare în comparaţie cu creşterea profitului brut, dar acestea sunt aspecte din domeniul nostru decizional pe care le putem schimba".
Acest lucru este valabil şi pentru evoluţia ulterioară a adaosului comercial, care a scăzut în al treilea trimestru al anului 2018/19 din cauza preţurilor de achiziţie, a deprecierilor şi a costurilor de logistică mai ridicate, se mai menţionează în comunicat.
Potrivit Hornbach, obiectivul îl reprezintă consolidarea sustenabilă a rentabilităţii Grupului în urma declinului recent.
Totodată, comunicatul concernului notează: "În subgrupul Hornbach Bau-markt AG, în primele nouă luni ale exerciţiului financiar 2018/19, EBIT ajustat a scăzut cu 12,6%, ajungând la 134,3 milioane de euro. Subgrupul Hornbach Baustoff Union GmbH, care se adresează în special clienţilor profesionişti din industria construcţiilor, a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere a cifrei de afaceri de 5,5%, ajungând la 217,7 milioane de euro, şi un EBIT ajustat de 6,6 milioane de euro (în anul precedent 8,8 milioane de euro). În subgrupul Horn-bach Immobilien AG, după nouă luni EBIT ajustat s-a apropiat cu 42,3 milioade de euro de valoarea din anul precedent (minus 1,8%)".
În urma analizei rezultatelor înregis-trate în primele trei trimestre ale anului financiar 2018/19, prognoza privind profitul pentru întregul an a fost ajustată ca urmare a evoluţiei nesatisfăcătoare a câştigurilor în trimestrul trei, mai precizează reprezentanţii Grupului, aceştia adăugând că se aşteaptă ca rezultatul operaţional ajustat (EBIT) atât în cadrul Grupului Hornbach, cât şi la nivelul subgrupului de magazine de materiale de construcţii să scadă cu peste 10% faţă de nivelul din anul precedent. În schimb, Consiliul de Administraţie a menţinut prognoza cifrei de afaceri pentru exerciţiul financiar 2018/19 neschimbată, cu o creştere prognozată în intervalul procentual mediu cu o singură cifră, mai arată comunicatul.