ÎN TRIMESTRUL IV DIN 2014, Delhaize a plătit 14 milioane euro pentru achiziţii, în principal pe magazinele Angst

Alexandru Costea
Companii #Comerţ / 5 martie 2015

Grupul belgian Delhaize, care deţine supermarketurile Mega Image şi Shop&Go, a cheltuit în ultimul trimestru al anului trecut 14 milioane de euro pentru achiziţii, în principal pentru cele 20 de magazine Angst, şi a constituit un provizion de 5 milioane de euro pentru amenda de la Consiliul Concurenţei, arată un raport al rezultatelor financiare pe 2014 emis de Delhaize.

"Pe parcursul anului 2014, Delhaize a încheiat mai multe acorduri în Europa de Sud Est şi SUA care au rezultat în achiziţii. Suma totală în numerar transferată pentru aceste tranzacţii a fost de 20 milioane euro (14 milioane euro în trimestrul patru în primul rând pentru achiziţia celor 20 de magazine de la Angst Retail SRL în România), aceste operaţiuni ducând la o creştere a fondului comercial cu 13 milioane euro (9 milioane euro în trimestrul patru)", arată sursa citată.

În luna august din 2014, grupul belgian Mega Image a anunţat că a ajuns la un acord pentru a prelua 20 din cele 22 de magazine operate de Angst, după ce această companie s-a retras dintr-o colaborare cu Carrefour. Tranzacţia a presupus preluarea spaţiilor comerciale (incluzând echipamente, stocuri, salariaţi, clientelă, vadul comercial).

Ulterior, în noiembrie, Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea a doar 19 magazine Angst de către Mega Image. Consiliul Concurenţei a constatat că preluarea celor 20 de magazine poate conduce la consolidarea poziţiei puternice a Mega Image din zonele centrale ale Bucureştiului. Astfel, zonele pentru care instituţia şi-a exprimat îngrijorările de ordin concurenţial, respectiv reducerea posibilităţilor de alegere ale consumatorilor, sunt Amzei, Academiei şi Perla.

Până în decembrie, Mega Image a redeschis, sub propriile branduri, 18 magazine Angst, al 19-lea fiind integrat ca o extensie în supermarketul Mega Image Lacul Tei. Mega Image estima venituri anuale de 21 milioane de euro pentru cele 20 de magazine, care au fiecare suprafeţe totale între 90 şi 750 metri pătraţi.

Tot în raport, Delhaize arată că a constituit un provizion de 5 milioane euro pentru amenda primită de Mega Image de la Consiliul Concurenţei, într-o investigaţie în urma căreia autoritatea a mai sancţionat 24 de companii. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) retailerii Metro, Real, Selgros şi Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora, în cadrul investigaţiei având ca obiect înţelegeri pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009.

"Chiar dacă motivaţia deciziei nu a fost încă prezentată Mega Image până în prezent, Consiliul Concurenţei a arătat că amenda impusă Mega Image se ridică la 1,05% din cifra de afaceri realizată în 2013. Grupul a recunoscut un provizion de 5 milioane euro în această privinţă. Mega Image are la dispoziţie o lună de la notificarea motivării deciziei pentru a o contesta şi a cere suspendarea amenzii", potrivit raportului.

Vânzările Mega Image au crescut anul trecut, comparativ cu 2013, şi au susţinut rezultatul grupului belgian Delhaize în Europa de Sud-Est, de 3,1 miliarde euro, reprezentând un avans de 3,2%.

La acelaşi număr de magazine ca în 2013, vânzările în Europa de Sud-Est au scăzut anul trecut cu 1%. România face parte la nivelul grupului din regiunea Europa de Sud-Est, alături de Grecia şi Serbia.

Mega Image a fost şi în 2014 cea mai dinamică reţea din România, dar şi la nivelul din grupului Delhaize, în ceea ce priveşte deschiderile de magazine. Astfel, peste 60% din cele 180 de magazine noi anunţate de grupul belgian Delhaize pentru ţările în care activează au fost deschise în România. Extinderea a fost preponderent în Bucureşti, unde de altfel sunt situate peste 80% din magazinele reţelei, oraş în care retailerul susţine că are o cotă de piaţă de peste 21%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb