ÎN TRIMESTRUL PATRU România printre ţările cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru

G.U.
Macroeconomie / 18 martie 2021

România printre ţările cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 3% în zona euro şi cu 3,3% în UE, în trimestrul patru 2020, comparativ cu perioada similară a lui 2019, în rândul statelor membre cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Austria (11,6%), Bulgaria (10%) şi România (8,7%), potrivit datelor publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 8,7% în trimestrul patru, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 9,1%.

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 9,6% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere cu 8,3% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, de 4,4% respectiv 2,8%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 8,7% în industrie, cu 8,6% în sectorul serviciilor şi cu 5,4% în construcţii, notează sursa citată.

Potrivit datelor publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul IV 2020 o rată de creştere de 2,61% faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 8,69% comparativ cu ultimele trei luni din 2019.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a urcat la majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile: spectacole, culturale şi recreative (22,25%), intermedieri financiare şi asigurări (14,09%), informaţii şi comunicaţii (11,95%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (11,73%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb