ÎN ULTIMUL TRIMESTRU AL ANULUI TRECUT Preţurile imobiliarelor au crescut mai mult în România decât în UE şi zona euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 12 aprilie 2018

Preţurile imobiliarelor au crescut mai mult în România decât în UE şi zona euro

Anca Barbăroşie, Romtor Technics: "Dacă vor creşte preţurile speculativ, fără o bază a cererii, a fondului economic susţinut, consider că va urma un colaps"

Radu Zilişteanu: "Nu văd evoluţii senzaţionale în ceea ce priveşte preţurile, variaţiile vor fi mici"

Ţara noastră a înregistrat o creştere mai mare a preţurilor locuinţelor faţă de mediile din Uniunea Europeană şi din Zona Euro, în ultimul trimestru al anului trecut, atât în comparaţie cu cele din trimestrul anterior, cât şi faţă de preţurile din precedentele trei luni ale lui 2017, după cum arată datele Eurostat. Acestea evidenţiază că, în perioada octombrie-decembrie 2017, ţara noastră a cunoscut o creştere de 5,6% a preţurilor din rezidenţial, faţă de media Zonei Euro de 4,2% şi, respectiv, de media UE de 4,5%.

În ultimul trimestru din 2017 faţă de intervalul iulie-septembrie, evoluţia preţurilor locuinţelor a fost de plus 1,2% la noi, în comparaţie cu 0,9% în Zona Euro şi de 0,7% în Uniunea Europeană. În aceeaşi perioadă, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Islanda (17,3%), Irlanda (11,8%) şi Slovenia (10%).

Segmentul nostru rezidenţial va continua să suscite interesul, programul Prima Casă fiind un motor al creşterii înregistrate, iar acest lucru face ca băncile să fie stimulate să creeze produse similare, ne-a spus Eduard Ludvig, Senior Broker, departamentul Rezidenţial - Romtor Real Estate, care a menţionat: "Estimez o creştere a preţurilor atât pentru construcţiile vechi, cât şi pentru cele noi, de 7-8%".

Anca Mihaela Barbăroşie, Managing Partner Romtor Technics, ne-a precizat: "În cazul în care companiile multinaţionale decid să se extindă pe piaţa din România, atunci cererea va creşte, este posibil ca şi gradul de ocupare să aibă un trend pozitiv şi să se majoreze şi preţurile, ceea ce înseamnă o creştere organică, sănătoasă. Dacă vor creşte preţurile speculativ, fără o bază a cererii, a fondului economic susţinut, consider că va urma un colaps".

Semnale de bule imobiliare vin deja din Europa şi creşterea de preţuri din România nu a mai fost la fel ca în 2005-2008, subliniază Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (AMCR). Domnia sa ne-a explicat: "Preţurile vor creşte spre limita suportabilităţii celor interesaţi, fiind şi rezultatul unei conjuncturi economice - dobânzi, salarii, impozite, dar şi al unei cereri clare dinspre piaţă".

În opinia economistului Radu Zilişteanu, anul 2017 a fost unul destul de liniştit în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, cu mici fluctuaţii de preţuri, însă nu au fost consemnate evenimente senzaţionale: "În 2018, însă, ne vom lovi de unele probleme, în special de cea a finanţării, deoarece evoluţiile macro-economice indică faptul că inflaţia o să crească, dobânzile bancare se vor majora şi s-ar putea să asistăm la o degradare a cursului valutar leu-euro".

În ceea ce priveşte preţurile, Radu Zilişteanu consideră că este dificil de estimat cum vor evolua acestea, menţionând, însă, că este posibil ca ele să scadă, pe fondul micşorării cererii solvabile.

Domnia sa a adăugat: "Nu văd nişte evoluţii senzaţionale în ceea ce priveşte preţurile, variaţiile vor fi mici. Nu cred că se va întâmpla ceva spectaculos, nu există fundamente macro-economice care să prezică acest lucru. Sunt tot felul de necunoscute politice şi sociale, astfel încât este greu de spus ce se va întâmpla".

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anul trecut, numărul locuinţelor care au fost construite în ţara noastră a crescut cu 1.095 de unităţi, faţă de anul anterior, până la 53.301. În trimestrul al patrulea din 2017, au fost date în folosinţă 13.929 locuinţe, în scădere cu 1.320 de unităţi locative din 2016.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb