ÎN UMBRA GRECIEI Oettinger: "UE trebuie să se pregătească pentru starea de urgenţă"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2015

Oettinger: "UE trebuie să se pregătească pentru starea de urgenţă"

CDU, Germania: "Tragedia Greciei trebuie evitată"

Actualizare 18:04 Tsipras se întâlneşte vineri cu Putin, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul grec Alexis Tsipras se vor întâlni vineri în cadrul summitului pentru investiţii de la Sankt Petersburg, a anunţat marţi un purtător de cuvânt de la Kremlin, relatează DPA.

Putin şi Tsipras urmează să se întâlnească în marja Forumului Internaţional Economic de la Sankt Petersburg, a precizat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de agenţia Interfax.

Relaţiile dintre Rusia şi Grecia s-au consolidat în ultimele luni, în contextul în care greutăţile financiare au determinat Grecia să caute ajutor în afara UE pentru a-şi salva economia.

---

Actualizare 11:39 Bloomberg: Grecia nu va prezenta creditorilor noi propuneri de reformă

Grecia nu va prezenta noi propuneri de reformă la reuniunea din această săptămână a miniştrilor de Finanţe europeni, semnalând că autorităţile de la Atena nu vor face noi concesii pentru deblocarea fondurilor de salvare necesare evitării intrării în incapacitate de plată, transmite Bloomberg.

Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat publicaţiei germane Bild că autorităţile elene vor în continuare să găsească o soluţie dar creditorii trebuie să ia propunerile Greciei în serios, pentru a pune capăt impasului.

Oficiali europeni au avertizat în schimb că dacă Grecia nu va prezenta propuneri îmbunătăţite de reformă până joi, şedinţa Eurogroup va fi foarte dură, fiind posibil ca miniştrii europeni să dea Greciei un ultimatum.

---

Actualizare 09:59 Grecia dezminte speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital

Draghi cere un acord cât mai curând

Guvernul de la Atena dezminte informaţiile apărute luni în ediţia online a unei publicaţii germane, conform cărora în acest weekend Grecia va introduce restricţii asupra mişcărilor de capital, dacă nu va ajunge la un acord cu creditorii, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental elen.

Un purtător de cuvânt al Executivului de la Berlin a afirmat că nu poate confirma sau infirma raportul.

Cotidianul german "Sueddeutsche Zeitung" transmitea în ediţia online că oficialii zonei euro au acceptat un plan de urgenţă pentru Grecia, ce implică introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, dacă în acest weekend nu va ajunge la un acord cu creditorii.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a urgentat cele două părţi să lucreze pentru a ajuns la un acord, "care e necesar cât mai curând". Draghi a spus că, în timp ce toţi cei implicaţi trebuie să muncească mai mult, mingea se află în terenul guvernului grec, care trebuie să ia măsurile necesare.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit recent perspectiva pentru sistemul bancar elen, de la stabilă la negativă, avertizând că există o "probabilitate ridicată" ca Grecia să introducă restricţii asupra mişcărilor de capital.

Potrivit Moody's, revizuirea perspectivei a fost cauzată de "înrăutăţirea semnificativă a finanţării şi lichidităţii băncilor după luna decembrie 2014, în condiţiile în care retragerile din depozite sunt estimate la peste 30 de miliarde de euro, sau 18% din totalul depozitelor, în ultimele cinci luni". Potrivit Moody's, este puţin probabil ca aceste presiuni să se diminueze în următoarele 12-18 luni "şi există o probabilitate ridicată privind introducerea de restricţii asupra mişcărilor de capital şi o îngheţare a depozitelor".

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro în ianuarie, 7,57 miliarde de euro în februarie, 1,91 miliarde de euro în martie şi 4,89 miliarde de euro în aprilie. Accelerarea retragerilor din ultimele luni a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, deşi autorităţile de la Atena au dezminţit un astfel de scenariu.

Discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi în privinţa continuării susţinerii financiare a ţării au cunoscut duminică un nou eşec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată. Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI şi riscă foarte mult să nu poată onora această scadenţă fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii şi condiţionată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

Cele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

(Elena Deacu)

---

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru declanşarea "stării de urgenţă", din cauza riscului intrării Greciei în incapacitate de plată, consideră Günther Oettinger, comisarul european pentru economie şi societate digitală.

Afirmaţia sa vine în contextul în care negocierile Greciei cu reprezentanţii creditorilor (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) sunt din nou în impas, iar Atena ar putea să intre în incapacitate de plată de la 1 iulie.

"Trebuie să elaborăm un plan de urgenţă pentru că Grecia ar urma să ajungă într-o stare de urgenţă", a avertizat Oettinger, adăugând: "Sursele energetice, salariile şefilor poliţiei, resursele medicale şi produsele farmaceutice trebuie asigurate".

În schimb, premierul elen Alexis Tsipras le-a cerut liderilor europeni să-şi schimbe atitudinea: "Vom aştepta cu răbdare până când instituţiile financiare vor deveni realiste. Nu avem dreptul să îngropăm democraţia europeană în locul unde s-a născut".

În cazul intării în incapacitate de plată, Grecia riscă să fie exclusă din zona euro şi să organizeze alegeri legislative anticipate.

Secretarul general al Uniunii Creştin-Democrate din Germania, Peter Tauber, speră că nu vom asista la "un final tragic" în cazul Greciei. "Situaţia este serioasă şi toată lumea trebuie să aibă o contribuţie astfel încât să nu asistăm la o tragedie", a afirmat Tauber, adăugând: "Contăm pe solidaritatea europeană".

Yasmin Fahimi, secretarul general al social-democraţilor germani, a atras, însă, atenţia că "solidaritatea nu e un drum cu sens unic. Acesta a precizat: "Guvernul grec acţionează tot mai iresponsabil (...) Este clar că nu vom permite să fim şantajaţi".

Tsipras urma să se întâlnească, ieri, cu echipa sa de negociatori, iar la data de 18 iunie este programată o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro,unde va fi luată în discuţie soarta Greciei.

Grecia trebuie să ramburseze, la data de 30 iunie, 1,6 miliarde de euro către FMI, dar riscă să nu poată face plăţile fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, ultima tranşă din împrumutul de 240 de miliarde de euro obţinut de la creditorii străini în 2010. Eliberarea banilor este condiţionată de adoptarea unor reforme în Grecia, cărora li se opune Executivul de la Atena.

Probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro, anul acesta, este de aproape 30%, conform unui sondaj recent realizat de Reuters, faţă de 20%, cât arăta un sondaj similar realizat luna trecută.

Randamentul obligaţiunilor elene cu maturitatea la doi ani a crescut cu peste 3 puncte procentuale ieri, la 29,02%.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât, vineri, de la "CCC+" la "CCC" ratingul pe termen lung pentru primele patru mari bănci greceşti: "National Bank of Greece", "Piraeus Bank", "Alpha Bank" şi "Eurobank". Perspectiva asociată ratingurilor celor patru bănci este "negativă", ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în lunile următoare.

În opinia S&P, băncile greceşti ar putea să intre în incapacitate de plată în următoarele 12 luni, în absenţa unui acord între Guvernul grec şi creditorii săi internaţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb