ÎN URMĂTORII TREI ANI Grenke Renting România preconizează o creştere generală între 20% şi 25%, de la an la an

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 1 iulie 2013

Liviu Bănulescu, directorul general al Grenke Renting România, companie ce activează pe piaţa de la noi din anul 2007, a acordat recent un interviu ziarului BURSA, în care a abordat problema finanţării pentru închirierea echipamentelor IT&C de către companii.

Liviu Bănulescu, directorul general al Grenke Renting România, companie ce activează pe piaţa de la noi din anul 2007, a acordat recent un interviu ziarului BURSA, în care a abordat problema finanţării pentru închirierea echipamentelor IT&C de către companii.

Liviu Bănulescu: "Potenţialul pieţei româneşti pe segmentul închirierii de echipamente IT, neexploatat încă"

Reporter: Care sunt serviciile financiare pe care le oferă Grenke pe piaţa românească?

Liviu Bănulescu: Grenke Renting este o companie din Germania, prezentă pe piaţa din România încă din 2007. Pentru a evita blocarea resurselor financiare în achiziţia echipamentelor IT, Grenke oferă soluţii de finanţare pentru închirierea echipamentelor necesare, adaptate nevoilor personalizate ale companiilor. Procesul de finanţare are loc prin partenerii Grenke Renting din România, aproximativ 300 activi în prezent. Compania nu depinde de nicio bancă din România în procesul de finanţare. Aceasta se face direct de la compania-mamă din Germania.

Finanţarea oferită de Grenke, între 2007 şi 2012, este de peste 21 de milioane de euro, iar în 2013 s-a ajuns deja la 2,4 milioane de euro. Timpul de răspuns pentru o solicitare de finanţare este de 24 de ore, iar suma minimă de finanţare este de 500 de euro şi se poate ridica până la sute de mii de euro.

Reporter: Care sunt cele mai căutate echipamente IT de pe piaţa românească?

Liviu Bănulescu: Echipamentele IT reprezintă mai mult de 90% din portofoliul Grenke, prin IT înţelegând atât echipamente IT clasice (laptopuri, servere, calculatoare, imprimante, faxuri etc.) cât şi software, reţelistică , copiatoare, multifuncţionale, telecomunicaţii, GPS-uri şamd. În ultimii ani se observă o cerere din ce în ce mai mare de finanţare a echipamentelor mobile (notebook-uri, tablete, terminale mobile, imprimante mobile) şi a software-ului care a ajuns la puţin peste 10% din totalul portofoliului nostru.

Reporter: Câţi clienţi aveţi pe piaţa românească?

Liviu Bănulescu: Din 2007 am încheiat peste 2.000 de contracte, iar în 2012 peste 500. Unii clienţi pot încheia mai multe contracte cu noi, în funcţie de echipamentele de care au nevoie într-un moment bine definit. Avem un client cu care, din 2007 până în prezent, am încheiat aproximativ 50 de contracte.

Reporter: Percepeţi dobândă/ taxă pentru închirierea echipamentelelor IT?

Liviu Bănulescu: Închirierea presupune plata unei chirii fixe pe toată perioada contractuală, astfel încât nu există o raportare propriu-zisă la dobândă. Din punct de vedere al costurilor de finanţare, chiriile practicate de Grenke implică un cost suplimentar anual care variază între 4% şi 5,5%, în funcţie de bonitatea clienţilor şi de mărimea finanţării.

Reporter: Asiguraţi echipamentele pe care le închiriaţi?

Liviu Bănulescu: Da, toate echipamentele închiriate trebuie să fie asigurate, costurile asigurării fiind suportate de client.

Reporter: Când produsele IT au un anume grad de depreciere, ce faceţi cu echipamentele?

Liviu Bănulescu: Amortizarea echipamentelor IT este între 3 şi 4 ani, iar contractele noastre sunt, în medie, pe 3 ani. Echipamentele închiriate sunt în general returnate, iar Grenke găseşte o modalitate de a le reutiliza: fie se caută un client nou printre cei peste 2.000 de parteneri, fie se duc într-un depozit din sudul ţării, fie se întorc în Germania, unde sunt vândute prin intermediul unui portal online.

Reporter: Care sunt planurile de viitor ale companiei pentru piaţa românească?

Liviu Bănulescu: Planurile de viitor au în vedere o creştere generală (din punctul de vedere al numărului de contracte, al valorii contractelor, cifrei de afaceri şi a profitului) între 20% şi 25%, de la an la an, în următorii 3 ani.

Reporter: De ce aţi ales Cluj şi nu Bucureşti pentru deschiderea biroului?

Liviu Bănulescu: Avem două birouri în România: unul în Bucureşti, deschis în 2007, şi unul în Cluj-Napoca, deschis anul acesta. Clujul reprezintă un pol de dezvoltare economică, astfel încât decizia de a veni în întâmpinarea nevoilor partenerilor noştri de aici a fost una firească. Sediul din Cluj-Napoca este exclusiv unul de vânzări şi deserveşte 14 judeţe. Clienţii din Transilvania reprezintă 20-25% din totalul portofoliului din România.

Reporter: Cum apreciaţi piaţa de servicii financiare de închiriere a echipamentelor IT de la noi, comparativ cu alte state europene?

Liviu Bănulescu: Potenţialul este neexploatat încă în România, finanţarea în zona de IT fiind de 5-8%. Mai mult, având în vedere deprecierea morală rapidă a echipamentelor IT, proprietatea asupra acestora nu mai este atât de importantă, accentul punându-se pe utilizarea şi pe optimizarea cashflow-ului. Multinaţionalele au deja o istorie în activitatea de închiriere a echipamentelor IT, dar şi antreprenorii au devenit din ce în ce mai interesaţi în ultima vreme.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb