Specialiştii OTP Asset Management estimează o apreciere a dolarului în următorul an şi o creştere a performanţei acţiunilor în raport cu obligaţiunile, în contextul creşterii randamentului la titlurile de stat americane şi măsurilor luate de Banca Centrală Europeană.
Aceasta este una dintre ipotezele pe care se bazează portofoliul fondului închis de investiţii "OTP Premium Return", lansat în mai, care utilizează strategii "Absolute-Return", ce permit captarea oportunităţilor de investiţii pe o scară largă, pe diverse pieţe şi clase de active.
Dacă, la lansare, reprezentanţii fondului se aşteptau la active de 5-6 milioane de lei, până la finalul anului, Dan Popovici, CEO OTP Asset Management a spus ieri că "OTP Premium Return" a atras active de aproape 11 milioane de lei, în numai şase luni. De la lansare, fondul a înregistrat un randament de 2,08%.
Dragoş Manolescu, Director Investiţii, OTP Asset Management România, consideră că pieţele financiare vor înregistra o volatilitate ridicată în următoarele câteva luni, dar pe termen de cel puţin un an, principalii indici financiari au potenţial de apreciere. Potrivit domniei sale, randamentele la titlurile de stat americane vor creşte pe un orizont de timp de un an, astfel încât diferenţialul dintre randamentele obligaţiunilor de stat americane la 2 ani, 5 ani, 10 ani, se va diminua.
Pe fondul inflaţiei scăzute şi a stagnării economiei europene, specialiştii OTP Asset Management se aşteaptă la injecţii masive de lichiditate în piaţă din partea Băncii Centrale Europene. În acelaşi timp, aceştia prevăd că, pentru o lungă perioadă de timp, dobânzile la euro vor rămâne la un nivel scăzut şi că vor fi urmărite tot mai mult obligaţiunile corporative generatoare de randamente ridicate.
"În Europa, vom avea, mai devreme sau mai târziu, un program de relaxare cantitativă", a spus Dragoş Manolescu, adăugând: "Este foarte posibil să vedem şi achiziţii de acţiuni corporative".
Potrivit domniei sale, trendul de scădere a dobânzilor bancare va continua şi în ţara noastră: "Ne aşteptăm ca BNR să continue să scadă dobânda de politică monetară, până la 2,75% anul acesta".
• Acţiunile Fondul Proprietatea - 10% din portofoliul "OTP Premium Return"
Pe plan local, pe fondul inflaţiei reduse şi a dobânzilor scăzute, randamentul dividendului pentru anumite companii listate la Bursa de Valori Bucureşti este foarte atractiv, în opinia specialiştilor OTP Asset Management. Aceştia mizează, în următorul an, pe acţiunile Fondului Proprietatea.
De altfel, acţiunile FP reprezintă 10% din portofoliul "OTP Premium Return", fiind cea mai mare investiţie. Fondul a mai investit în euro, dolari, obligaţiuni suverane denominate în euro şi obligaţiuni denominate în euro şi în lei.
"OTP Asset Management" estimează că randamentul dividendului pentru principalele acţiuni listate la BVB va fi net superior randamentelor oferite de titlurile de stat sau depozitele bancare, respectiv Transgaz Mediaş: 7,5% - 7,8%, Transelectrica: 7% - 7,6%, Romgaz Mediaş: 8% - 8,5%, Fondul Proprietatea: 4,5% - 5% (distribuire prin reducere de capital).
"OTP Premium Return" a atras aproximativ 50 de investitori, 60% din active fiind alocate persoanelor juridice.
Prin politica sa de investiţii, fondul urmăreşte să obţină randamente pozitive, superioare dobânzilor bancare, pe un orizont investiţional de cel puţin un an, indiferent de evoluţia pieţelor de capital.
Fondul se adresează cu precădere investitorilor care intenţionează să efectueze plasamente pe un orizont de timp de cel puţin un an, chiar dacă aceştia au acces la banii lor lunar.
Valoarea minimă a investiţiei în OTP Premium Return este de o unitate de fond, iar valoarea nominală a unităţii de fond este de 1.000 lei.
Clienţii pot subscrie şi răscumpăra în fiecare lună în "OTP Premium Return", în primele 5 zile lucrătoare şi pot răscumpara, începând cu luna următoare celei în care au subscris.