Miniştrii de Interne ai ţărilor prezente la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg şi-au arătat solidaritatea în ceea ce priveşte susţinerea României şi Bulgariei în aderarea la Spaţiul Schengen pentru următorul Consiliu JAI, a declarat, joi, Bogdan Tohăneanu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
"Încă o dată Forumul Salzburg şi-a arătat solidaritatea în ceea ce priveşte luarea deciziilor. S-a reiterat în discuţiile pe care le-am avut solidaritatea şi în ceea ce priveşte susţinerea României şi Bulgariei de aderare la Spaţiul Schengen pentru următorul Consiliu JAI. Ea (n.r - solidaritatea) a fost făcută atât pe perioada Preşedinţiei maghiare, cât şi pe perioada Preşedinţiei poloneze, iată şi acum pe perioada Preşedinţiei României, o solidaritate care demonstrează că nouă state membre ale Uniunii Europene susţin în mod hotărât aderarea României şi Bulgariei la Schengen. A fost o poziţie unanimă în ceea ce priveşte susţinerea noastră şi a Bulgariei în aderarea la Spaţiul Schengen", a precizat Bogdan Tohăneanu, citat de Agerpres.
Ministrul Radu Stroe a afirmat, după încheierea Conferinţei Ministeriale a Forumului Salzburg, că una dintre chestiunile discutate a fost legată de prevenirea migraţiei ilegale, subliniind cu această ocazie că este o problemă cu care România se confruntă într-o măsură minimă pentru că ştie să-şi apere foarte bine frontierele. "De asemenea, s-a discutat (n. r. - la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg) şi despre măsurile pentru prevenirea migraţiei ilegale. Aşa după cum probabil ştiţi, România se confruntă cu această chestiune într-o măsură minimă, pentru că ştie să-şi apere foarte bine frontierele maritime, dar şi celelalte frontiere. Există însă o problemă în Europa cu această migraţie şi în principal la prietenii noştri bulgari", a conchis ministrul Afacerilor Interne.
Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg a avut loc joi, la Bucureşti, lucrările fiind deschise de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.
Conferinţa a avut ca invitaţi miniştri de Interne şi secretari de stat din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
De asemenea, au fost prezente şi ţările care fac parte din Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest, şi anume Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia, Muntenegru şi Serbia, alături de Republica Moldova în calitate de invitat, având în vedere atenţia aparte pe care UE o acordă Balcanilor de Vest din perspectiva unei potenţiale noi extinderi.
România, prin MAI, asigură în semestrul II din acest an Preşedinţia Forumului Salzburg, pe timpul căreia se promovează dialogul şi cooperarea între statele membre ale acestui mecanism pe consulturi politice şi cooperare multilaterală.