ÎNCEPÂND CU 15 SEPTEMBRIE 2012, "ROMCONSERV": "Scumpiri între 5% şi 7% la conservele de legume şi fructe"

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 septembrie 2012

Preţurile la conservele din legume şi fructe produse în ţara noastră urmează să crească cu până la 7%, începând cu 15 septembrie 2012, odată cu livrarea produselor din campania de toamnă, ne-a declarat domnul Aurel Tănase, preşedintele Patronatului din Industria de conserve din legume şi fructe "ROM­CONSERV".

Majorarea se impune ca urmare a creşterii preţurilor la materia primă folosită de procesatori (n.r. creştere cauzată de producţia scăzută din acest an a fructelor şi legumelor, din cauza secetei), acesta nefiind singurul motiv pentru care firmele din industria conservelor cresc preţurile, ne-a mai spus domnul Aurel Tănase.

Reprezentantul "ROMCON­SERV" ne-a explicat: "Cheltuielile unei firme din domeniu au crescut în ultimele luni cu circa 20%. Astfel preţul materiei prime folosite a crescut din cauza producţiei mici ca urmare a secetei din acest sezon, muncitorii în domeniu sunt din ce în ce mai greu de găsit şi forţa de muncă este mai scumpă, a crescut preţul energiei electrice, preţul la gaze, a crescut preţul combustibililor. Prin urmare, suportarea unui procent din valoarea totală a acestor creşteri reprezintă un efort foarte mare pe care procesatorii trebuie să-l facă în următoarea perioadă. Chiar şi aşa, nu încap creşteri mai mari de 5-7%, pentru a nu ieşi de pe piaţă. Preţurile vor creşte imediat după 15 septembrie, când încep livrările produselor din campania de toamnă".

"Fabricile de conserve din România produc mai puţin de jumătate din capacitatea maximă de producţie"

În ultimii ani, fabricile din indus­tria conservelor din legume şi fructe, prezente la nivel naţional, au realizat investiţii de ordinul milioanelor de euro în infractructură şi în echipamente, mărindu-şi astfel capacitatea de producţie, potrivit reprezentantului firmelor din domeniu. Chiar şi aşa, aceştia nu au putut exploata la maxim noua capacitate de producţie, ci doar la aproxi­mativ 35%, deoarece materia primă a fost în scădere, în ultimii ani. "Capacitatea de procesare a legumelor şi fuctelor în fabricile de conserve din ţara noastră este de circa 500.000 de tone de legume şi fructe. În ultimii ani, însă, au fost procesate, în medie, 160.000 de tone de materie primă", precizează preşedintele "ROMCONSERV".

Firmele din industrie urmăresc consolidarea pe pieţele externe

Aurel Tănase mai spune că aproximativ 15% din producţia de conserve din legume şi fructe dintr-un an face obiectul exportului, producţie orientată către statele care au populaţii semnificative de români, ţări în care există cerere şi unde produsele sunt apreciate.

Pentru a contura nişte pieţe sigure, care să susţină producţia din ţara noas­tră, reprezentanţii din domeniu propun următoarele: "Se impune, în această iarnă, să încercăm să ne aşezăm la aceeaşi masă - mă refer la producător, procesator şi comerciant; în aşa fel încât, pe un istoric al activităţii din ultimii ani să putem face o predictibilitate pentru anul care urmează. Un prim obiectiv îl constituie o colaborare mai strânsă între producător şi procesator, de ajutor reciproc. Deja, în acest an, mai multe companii au obţinut produsele finite din producţia proprie de legume şi fructe, în vreme ce altele au folosit materie primă de la producătorii pe care îi au sub control. Pe de altă parte, suntem în al doilea an în care promovăm produse procesate pe pieţe externe precum Ucraina, Rusia, Norvegia", ne-a mai declarat Tănase.

Domnia sa punctează: "Am participat deja la un târg la Kiev şi la un târg la Moscova, unde am reuşit să facem paşi importanţi în raportul relaţiilor comerciale cu Rusia. Am realizat o misiune de afaceri inclusiv în zona Uralilor, unde sunt 48.000 de muncitori care trebuie aprovizionaţi. Totodată, una dintre companiile din domeniu, < Angelis >, va înfiinţa un sediu şi un depozit în Moscova, pentru o logistică mai eficientă".

Obiectivele viitoare ale procesatorilor de legume şi fructe sunt stabilite pe o perioadă de doi-trei ani.

Potrivit "ROMCONSERV", piaţa conservelor de legume şi fructe din România atinge circa 600-700 milioane de euro anual, un aport mare venind din partea consumului de paste de tomate, 50.000 de tone de pastă de tomate consumându-se anual, în ţara noastră. Aproape 65% din producţia totală de conserve este distribuită prin marile reţele de magazine cu care fabricile au contracte.

În fabricile din ţara noastră activează în medie 5.000 de angajaţi, între 8.000 şi 10.000 de salariaţi activând în lunile de campanie, iar cu 40% mai puţini în perioada iernii, când producţia este mai scăzută.

"15% din producţia naţională de conserve din legume şi fructe se exportă în ţări precum Ucraina, Rusia, Norvegia".

"Cheltuielile companiilor din industria conservelor din legume şi fructe au crescut cu circa 20% în ultimele luni".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb