Incertitudinile saltă euro la peste 4,30 lei/unitate

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2010

Incertitudinile saltă euro la peste 4,30 lei/unitate

Mihai Ionescu (ANEIR): "Ne dorim o stabilitate a cursului de schimb, nu o devalorizare a leului pe fond emoţional"

Investitorii s-au panicat în urma deciziei Executivului să majoreze TVA de la 19% la 24%, pentru a compensa incapacitatea de a reduce pensiile, pe fondul deciziei Curţii Constituţionale, care a respins o parte din măsurile de austeritate. Cursul s-a apreciat semnificativ încă de vineri, când a închis şedinţa de tranzacţionare la 4,2752 lei/euro, afectând şi celelalte valute din Europa Centrală. Banca Centrală a stabilit, ieri, un curs oficial de 4,3257 lei/euro, acest nivel nemaifiind atins niciodată până acum, de la introducerea monedei unice europene.

Georgiana Constantinescu, analist în cadrul Credit Europe Bank ne-a spus: "Declaraţiile politice sunt contradictorii şi este foarte multă incertitudine în piaţă. Atât bursele din afară cât şi cele de la noi sunt pe minus, deşi s-au mai corectat. Este o reacţie normală". Domnia sa ne-a mai spus că s-ar putea să vedem presiuni pe curs pe fondul creşterii cererii de euro.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, este încrezător ca vom primi următoarea tranşă de la Fondul Monetar Internaţional pe 1 sau 2 iulie, deşi reprezentantul României la FMI nu a dorit să facă declaraţii în acest sens.

Analiştii din cadrul "ING Bank" spun: "Având în vedere aceste măsuri trebuie să ajustăm principalele prognoze ale PIB, inflaţiei, deficitului bugetar, dar şi ale ratelor de dobândă şi ale cursului de schimb".

Aceştia mai spun că BNR ar putea permite ca leul să se deprecieze peste nivelul previzionat de ING. "Ne aşteptăm la o depreciere treptată până la 4,35 lei/euro, deoarece intervenţiile valutare duc adesea la creşterea ratelor de dobândă", explică analiştii citaţi.

Şi Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), a spus că rata de schimb este influenţată de tot ce se discută momentan, de puterea Guvernului de a implementa măsurile şi de incertitudinile din piaţă. Domnia sa ne-a mai spus: "Nu cred că rata de schimb va depăşi pragul de 4,3 lei/euro. Acesta reprezintă un reper important în condiţiile în care deficitul bugetar va fi corectat".

De asemenea, Florian Libocor, economistul şef al BRD, ne-a declarat: "Ceea ce se întâmplă acum poate fi explicat ca fiind o reacţie psihologică după diverse declaraţii care nu au fost interpretate corect, adică în întregul lor, ci parţial. Domnia sa crede că situaţia se va normaliza imediat după ce lucrurile vor fi explicate corect.

În schimb, un alt analist a declarat pentru Ziarul BURSA că deprecierea leului de ieri a fost determinată de declaraţiile directorului BNR Eugen Rădulescu, conform căruia paritatea ar putea ajunge "în bălării", până la 5-6 lei pentru un euro.

"Toată mişcarea a fost determinată de jucătorii locali de retail, care şi-au trecut economiile din lei în valută, pentru că s-au panicat", ne-a explicat acesta. Incertitudinea politică poate persista deoarece opoziţia a declarat că intenţionează să atace ordonanţa de creştere a TVA la Curtea Constituţională.

"Admiral Markets": Euro, la 4,45 lei/unitate

Reacţia de ieri a reprezentat un vot de neîncredere pentru Guvern, spre deosebire de cele petrecute în Marea Britanie, săptămâna trecută, unde cele mai severe măsuri fiscale au fost pozitiv recepţionate de investitori, a spus Cochintu Cristian, analist financiar în cadrul Admiral Markets. "Până la sfârşitul săptămânii ne vom convinge dacă a fost doar o reacţie emoţională la ultimele noutăţi sau deprecierea leului va continua", a spus analistul. Totodată, domnia sa a spus că în curând, putem avea un curs de 4,48 lei/euro, fiind posibilă şi o testare imediată a pragului psihologic 4,45, într-un scenariu optimist, dar nu exclude nici o creştere spre 4,7 - 4,73 lei/euro.

Mihai Ionescu (ANEIR): "Ne dorim o stabilitate a cursului de schimb, nu o devalorizare a leului pe fond emoţional"

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR), Mihai Ionescu, a spus că deşi orice devalorizare a leului este un motiv de bucurie pentru exportatori, creşterea cursului euro/leu este convenabilă numai dacă aceasta nu are loc pe fondul unei situaţii emoţionale. Domnia sa ne-a declarat: "Nu suntem susţinătorii unor evoluţii emoţionale ale cursului de schimb. Faptul că rata de schimb a fost situată între 4,1 - 4,3 lei/euro pe timp de criză economică a fost foarte benefic, dovadă fiind faptul că în ultimele şase luni, exporturile au revenit şi am recuperat pierderile din 2009, faţă de 2008". Domnia sa consideră că deprecierea leului ar trebui să îi bucure pe exportatori, însă aceştia îşi doresc o bucurie pe termen mediu şi lung.

Totodată, Mihai Ionescu a precizat: "Creşterea TVA-ului va lovi în importuri şi va afecta puterea de cumpărare a românilor pentru că toate vor fi mai scumpe. De asemenea, în privinţa exportatorilor, aceştia vor fi nevoiţi să facă eforturi financiare suplimentare pentru a face rost de materiale. Exportul va fi afectat în mod clar, deoarece cele cinci procente în plus la TVA contează, deşi acesta este recuperat de la MFP".

Prognoza pentru PIB va scădea, inflaţia va creşte, de asemenea şi rata şomajului

Florian Libocor, economistul şef al BRD, ne-a spus că în mod probabil banca va ajusta estimările de creştere a PIB, în jos. Domnia sa ne-a menţionat: "Probabil vom ajusta prognozele undeva între -1% şi 0% pentru 2010. Inflaţia ar putea fi mai mare cu 0,5 până la 1 punct procentual, iar şomajul mai mare cu circa 0,5%, faţă de estimarea iniţiala de 9%". Şi analiştii din cadrul "Raiffeisen Bank" sunt în curs de reactualizare a acestor cifre. "Prognoza pentru PIB va fi cu siguranţă mai mică faţă de cea iniţială de 0%", au spus aceştia.

Investitorii văd euro la 4,51 lei, la finele anului

Dăianu: Evoluţia de ieri a leului faţă de euro nu reprezintă o prăbuşire a monedei naţionale

Fostul Ministru de Finanţe, Daniel Dăianu, consideră că deprecierea de ieri a leului faţă de euro nu reprezintă o prăbuşire a monedei naţionale şi precizează că anunţata măsură de majorare a TVA nu poate genera o cădere a monedei naţionale.

"Ceea ce s-a întâmplat azi (n.r ieri) nu este o prăbuşire a leului. Înseamnă că nu ştim ce este o prăbuşire a leului. O prăbuşire a leului ar fi fost dacă s-ar fi dus de la 4,2-4,3 la 5. Atunci am fi putut vorbi într-adevăr de o cădere liberă a leului", a declarat Daniel Dăianu.

Comentând scenariile potrivit cărora un euro ar putea ajunge la 6 lei, fostul ministru de Finanţe a arătat că o astfel de situaţie este în acest moment greu de crezut.

În opinia sa, există două condiţii astfel încât să se evite o mişcare a pieţelor care să fie destabilizatoare pentru economia românească.

Prima condiţie este luarea unor măsuri astfel încât în 2010 deficitul să fie de şapte la sută, adică să se vadă efortul de a corecta "dezechilibrul foarte mare care nu este tolerat de pieţe". De asemenea trebuie să avem măsuri care să arate că noi continuăm consolidarea în 2011, în 2012, pentru că mărirea TVA nu rezolvă marile dezechilibre din economia României care au impact asupra bugetului public. (A.G.)

Adrian Vasilescu: "Nu este vorba despre o tendinţă de depreciere a leului"

Consilierul guvernatorului Băncii Centrale, Adrian Vasilescu, spune că această reacţie a cursului la deciziile Guvernului exprimă un şoc psihologic, însă nu este o tendinţă de depreciere a leului. "Banca Naţională va fi foarte atentă la cum vor evolua preţurile", a mai spus domnia sa.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. LEUL SI DOBINDA DE REFERINTA RIDICATE AU DISTRUS ECONOMIA ROMANIEI - respectiv BNR si Isarescu, lasati "fudulia si ginditi"!

    1. cu argumente de stadion nu putem discuta despre economie

      ar trebui cu totii sa ne pastram ratiunea, panica n-a facut bine niciodata. orice se resoarbe cu rabdare

      Isarescu vrea sa justifice de ce a luat imprumutul de la FMI, dupa discutia din Austria, la presiunea bancilor straine. Acest vanzator de tara il trimite la inaintare pe Vasilescu care isi taraie... ideile cretine pe la televiziuni. El impreuna cu Radulescu, angajat al BNR dau declaratii imbecile, creaza panica, ca BNR sa mai scoata ceva EURO ca bancile sa-i scoata in afara, dupa ce iau luat de la romani din imprumuturile inrobitoare angajate de un tradator inconstient, Boc, care ia totul pe spatele lui. Isarescu este premiat de Basescu pentru te miri ce, exemplu privatizarea BCR, distrugerea BANCOREXULUI, iar Boc va intra in istorie ca demolatorul Romaniei. Spune adevarul Boc si nu te teme de masonii Isarescu, radulescu, vasilescu, serbanescu,vladescu si alti escu.

      Noi sa fim calmi in timp ce Isarescu, Vaslescu, Radulescu se joaca cu mintile oamenilor.

      Argumentele lui Baltazar, Nicolescu care primesc bani de la canadieni pentru reclama de la Rosia Montana, ce fel de argumente au. Nu cumva sunt de canal?

      Un alt manipulator ordinar este securistul dovedit Cristian Sima. Nu vedeti ci ne manipuleaza. Sa fie publicat dosarul lui Isarescu.

      de boc nu zice nimeni nimic?

    Intr-o tara normala (democrata),omul care vorbeste fara sa gandeasca,trebuia sa fie fostul director din BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb