Încrederea în economia României s-a deteriorat, în august

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 septembrie 2021

Încrederea în economia României s-a deteriorat, în august

Încrederea în economia României s-a deteriorat uşor în luna august, după o creştere în iulie şi o altă deteriorare în luna iunie, potrivit indicatorilor de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană. Climatul de afaceri din ţara noastră s-a deteriorat cu un ritm lunar de 1,3 puncte al ESI, care a atins valoarea de 102,2 puncte după ce în iulie a crescut la 103,5 puncte.

ESI din luna august este la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, dar valoarea indicatorului relevă un ritm încă solid de expansiune - dar în încetinire comparativ cu lunile de primăvară - al activităţii economice în cel de-al treilea trimestru din acest an. Indicatorii ESI au o relaţie relevantă de corelaţie cu nivelul activităţii economice. Conform celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), economia României ar putea creşte cu un ritm de 6% în 2021.

Pe componente, sentimentul economic în luna august a fost tras în jos de scăderea de 2,5 puncte a încrederii sectorului de servicii.

"Indicatorul de încredere în economia României publicat de Comisia Europeană a scăzut în august afectat de reducerea sentimentului de afaceri pentru servicii şi comerţ retail. Încrederea managerilor din industria prelucrătoare a fost aproape neschimbată, iar construcţiile au înregistrat o îmbunătăţire. Indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii (EEI) a crescut în schimb la 106,2 în august de la 105,6 în iulie şi a marcat prima îmbunătăţire după trei luni consecutive de scăderi. În prezent are loc o redresare inegală a pieţei muncii, influenţată de schimbările durabile ale preferinţelor consumatorilor în timpul pandemiei", arată analiştii BCR într-un raport.

În industrie, încrederea a crescut cu 0,1 puncte la 0,0 puncte, al doilea cel mai scăzut nivel din luna aprilie, după valoarea de -0,1 puncte din iulie, în comerţul cu amănuntul scăderea a fost de 1,2 puncte la 8,4 puncte, iar în construcţii s-a consemnat prima creştere după trei luni consecutive de scădere, la -10,0 puncte de la -11,1 puncte.

În iulie indicatorul ESI s-a îmbunătăţit uşor în România dar a fost departe de maximul istoric aşa cum s-a întâmplat în cazul UE.

De menţionat, de asemenea, că indicatorii INS privind tendinţele în evoluţia activităţii economice, publicaţi pe 28 august, arată că managerii din construcţii şi comerţul cu amănuntul anticipează o creştere moderată a activităţii economice - şi implicit a producţiei - pe orizontul următoarelor două luni. Managerii români anticipează de asemenea relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii, dar şi o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul.

Scăderea încrederii din economia locală în luna iulie a fost în linie cu scăderea încrederii din zona Euro, unde indicatorul corespunzător a coborât cu un ritm lunar de 1,5 puncte, la 116,5 puncte, după maximul istoric atins în iulie (datele statistice pornesc din 1985). ESI încetinise deja ritmul de creştere în iulie, ceea ce semnala că indicatorul era la un vârf.

Potrivit unui raport de cercetare al BCR, activitatea economică s-a menţinut în primele trei săptămâni din august peste nivelul pre-pandemic. Astfel, în intervalul 1-20 august, activitatea din economie a fost la 105% din media unei luni normale pre-criză, faţă de 106% în iulie.

Eugen Sinca, analist BCR: "Efectele redeschiderii economiei încep să dispară"

Efectele redeschiderii economiei încep să dispară, afirmă Eugen Sinca, analist BCR, care adaugă că comenzile de la export au scăzut în august pentru prima dată în multe luni de zile.

"Atât evoluţia cererii în ultimele trei luni cât şi cererea aşteptată pentru următoarele trei luni s-a deteriorat în august, în condiţiile în care efectele redeschiderii economiei în primăvară încep să dispară. Managerii din industria prelucrătoare au raportat comenzi în diminuare pe fondul scăderii celor de la export pentru prima dată în multe luni. Aşteptările cu privire la presiunile de preţuri din industrie au crescut de asemenea în august", potrivit lui Eugen Sinca.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este mult mai rau dar nu se recunoaste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb