India ar putea deveni cel mai mare importator mondial de grâu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 septembrie 2006

India a achiziţionat, recent, grâu în valoare de 382 milioane de dolari, încercând să acopere criza internă în materie. Aceasta este cea de-a cincea achiziţie din februarie până în prezent, astfel că, în 2006, India ar putea deveni cel mai mare importator mondial de grâu. În prezent, liderul mondial în materie este Egiptul.

AWB Ltd., "Glencore International" AG, "Toepfer International" şi "Concordia Trading" Corp. sunt societăţile care au obţinut un contract pentru vânzarea, în India, a 1,67 milioa-ne tone metrice de grâu, la un preţ mediu de 228,94 dolari tona. Printre societăţile care au mai depus oferte s-au numărat "Cargill" Inc., cea mai mare companie agricolă din SUA, "Agrico Trade & Finance" SA, "Louis Dreyfus" Corp. şi "Adani Global", cea din urmă provenind din India. Aceşti ofertanţi au propus un preţ de vânzare cuprins între 223,75 şi 270 dolari tona.

India a importat 5,5 milioane tone de grâu în cadrul primelor achiziţii din exterior din ultimii şase ani, ca să-şi majoreze stocurile. "Companiile private vor continua să cumpere grâu ca să acopere orice scădere a livrărilor interne", declară Atul Chaturvedi, preşedinte al "Adani Enterprises" Ltd.

La National Commodity & Derivatives Exchange Ltd. din India, preţul grâului cu livrare imediată a crescut cu 10% în acest an, pe fondul cererii mari din partea morilor. India, stat producător de grâu, a obţinut 69,4 milioane de tone în anul agricol încheiat în luna iunie, autorităţile anticipând, în februarie, o recoltă de 73 de milioa-ne de tone. Specialiştii spun că India va trebui să comande până la 8 milioane de tone de grâu în acest an, situaţie în care vor creşte preţurile de pe piaţa de profil. De la începutul anului şi până în prezent, cotaţiile grâului au sporit cu 28%.

La data de 9 septembrie, guvernul indian a anulat taxa de import pentru grâu, urmărind să permită companiilor private să cumpere cereale scutite de taxe, astfel încât să-şi crească stocurile. Anterior, taxa a fost de 5%, aceasta coborând mult sub cea percepută în luna iunie - 50%.

La nivel mondial, producţia de grâu este estimată să atingă 593 milioane tone metrice în anul agricol ce se va încheia în iunie 2007, mai puţin cu 0,5% faţă de previziunile anterioare, respectiv cu 4,1% mai puţin decât în anul agricol precedent, potrivit cifrelor Consiliului Internaţional al Cerealelor, cu sediul la Londra.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb