Reporter: Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns, ieri, la 1,46%, nivel maxim atins acum doi ani. Cum va influenţa această majorare dobânzile la credite/depozite?
Lucian Isar: Creditele exprimate în moneda naţională au dobânda totală bazată pe indicele Robor. O creştere a acestuia se vede în costul creditului în momentul resetării dobânzii. După anul 2009 majoritatea creditelor acordate populaţiei au fost exprimate în lei.
În cazul depozitelor, o creştere a indicelui ROBOR nu se transferă automat în dobânda primită de clienţi.
În rezumat, o creştere a ROBOR se reflectă asimetric în cazul celor două categorii de clienţi.
Reporter: Analiştii financiari au tot anunţat anul acesta că este inevitabilă creşterea dobânzilor, iar, în iulie, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a spus: "Creşterea inflaţiei şi a dobânzii BNR sunt inevitabile în raport cu ceea ce se întâmplă în lume". Consideraţi că este doar o majorare temporară sau tendinţa este de creştere a dobânzilor?
Lucian Isar: Respectivii analişti de obicei promovează ideile unor corifei din BNR. Aceiaşi analişti prevesteau dezastrul economic şi anul acesta şi anul trecut.
Nici în privinţa inflaţiei nu au nimerit-o.
România nu este atât de cuplată cu economia SUA ca să ne mişcăm înaintea lor la creşterea dobânzilor.
Eu interpretez aceste declaraţii mai mult o formă de negociere cu guvernanţii prin ameninţarea acestora cu frână monetară.
Consider că unii din BNR au un interes legat de negocierile personale în a împinge dobânzile în sus. Dacă nu reuşesc să mute dobânda de intervenţie încearcă să influenţeze mişcarea în sus a ROBOR. Rezultatul final este acelaşi: costuri de finanţare mai mari şi frânarea economiei.
Reporter: Cum credeţi că va fi influenţată creditarea de această majorare a dobânzilor? Dar programul "Prima Casă"?
Lucian Isar: Atacul asupra economiei reale nu este dat doar prin elemente ce ţin de politică monetară cum ar fi creşterea dobânzilor şi a cursului, ci şi prin elemente ale politicii de credit. Creditarea ipotecară a fost deja limitată de normele BNR, iar, recent, au intrat în atenţie creditele de consum şi "Prima Casă". Reducerea creditării, alături de creşterea costurilor cu dobânzile, vor accelera frânarea economiei similar cu anul 2009.
Reporter: Să ne aşteptăm la o creştere a creditelor neperformante (NPL-urilor) în următorii ani?
Lucian Isar: Suntem deja în categoria truismelor. Există un stoc de credite noi (inclusiv "Prima Casă"), acordate pe faza de boom economic şi la dobânzi de referinţă reduse. Noile condiţii economice forţează natural creşterea NPL-urilor spre deliciul firmelor abonate la "servisarea" acestora.
Reporter: Cum se va vedea această creştere de dobândă în economie?
Lucian Isar: Economia reală va fi frânată rapid, iar optimismul actual al investitorilor şi al populaţiei va fi testat.
Reporter: Există din ce în ce mai mulţi analişti care susţin că ne îndreptăm către situaţia Greciei, că este posibil să apelăm din nou la împrumuturi de la organismele internaţionale. Care este opinia dumneavoastră? Cum vedeţi dumneavoastră evoluţia economiei în 2018?
Lucian Isar: România nu este în situaţia Greciei. România a apelat la FMI pentru că era util din punct de vedere al unor "actori" ai vieţii publice din România. România nu a avut şi nu are nevoie de un ajutor FMI, ci de guvenanţi raţionali şi mai puţin pătaţi.
În 2018, economia va creşte în jurul potenţialului de 5%, dacă nu va fi frânată artificial de politicile de credit şi monetare.
Reporter: Există pericolul ca ţara noastră să ajungă în situaţia economică din 2007-2008?
Lucian Isar: Avem dezechilibre similare perioadei 2007-2008, totul pe fondul unei datorii aproape triple faţă de acea perioadă.
Riscul este ca pe acelaşi fond de lipsă de competenţă a guvernanţilor să se pună frână dezvoltării economice pe linia politicilor de credit şi monetare. O astfel de frână pusă similar cu situaţia din iarna anului 2008 va arunca România în recesiune şi în oprirea fluxurilor chiar dacă aparent nu există motive.
Reporter: Cum apreciaţi decizia guvernatorului Isărescu de a-şi prelungi concediul de odihnă şi să nu meargă la audieri, în Comisia Economică din Senat, mai ales în aceste momente?
Lucian Isar: "Manole" Isărescu nu vrea să se prezinte la audierile din Comisia Economică a Senatului României. Prelungirea concediului de odihnă este doar un alt tertip. După pretextul cu vacanţa luată fix în această perioadă şi intervenţiile multiple de anulare a invitaţiei comisiei a găsit de cuviinţă să îşi trimită un adjunct.
Motivul fentării prezenţei este acelaşi ca şi în toamna anului trecut când a presat să nu se organizeze o Comisie Parlamentară de anchetă. Atunci ştia de iminenta apariţie în public a conţinutului dosarului de informator "Manole".
Acum încă nu ştim despre ce altă informaţie iminentă a aflat şi nu vrea să răspundă în public, în direct.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. Nu suntem cuplati cu economia Sua?!?
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2017, 06:12)
Atunci ambasadorul Sua de ce e asa de agitat?
Se simte booomul din 2007 si franarea creditelor. Cred ca urmeaza in scena recuperatorii. Nu este normal ca pretul imobilelor sa creasca fara justificare, doar profit la dezvoltatori-banci.
Manole poate are mai multi bani decat toti parlamentari. Cine imparte parte isi face. Brutarul daca lucreaza cu faina are 1 kg de faina acasa. Isarescu daca lucra cu bani atunci poate are 1 kg de Eminescu acasa ( nu poezi).
Zeus nu discuta/pierde vremea cu "temporari" !
.
PS Tariceanu, Iohhanis imi furati idei exprimate aici !!! Bunul simt, obrazu' ar trebui sa virati cate o mie de euro la baiatu' si sa dati afara leprele de langa voi ca sunt nefolositori.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2017, 10:31)
Dar cand Robor a scazut ani la rand, era tot interesul unora din BNR, domnule ISAR STIETOT? Daca stii ca unii din BNR au interesul sa franeze economia, spune-le numele. Ai ramas acelasi fitilist, suparat ca nu ai loc in BNR.
2.1. Pseudo-interviu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 29.09.2017, 11:08)
Dl Isar "stie-tot" poate ne raspunde daca si cand a platit daunele generate de accidentul provocat de domnia sa.si sa faca dovada platilor, ca oricum credibilitatea lui e 0 pentru cei care gandesc cu capetele lor.
De asemenea, sa ne explice motivul pentru care , ca un mare finantist ce se da, tine banii in numerar la saltea ( conform propriilor declaratii de avere)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2017, 11:43)
Ce face băieții Prima Casă? Vine foamea?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2017, 13:47)
Inseamna ca nu are incredere in sistemul bancar.
Te prinzi ca nuca de parete.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2017, 11:08)
Ei bravos dom'Isar , ridic paharul si zic : in sanatatea coanei... Alina ,ca e ...Dama buna ! :)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2017, 12:26)
In prima parte a ..vorbelor beleste pe isarescu, apoi zice ceva si de guvernanti ex incompetenta... . .
Sa intelegem ca dob.la leu trebe sa ramana sub dolar?
Ca nu trebe sa lupte bnr cu inflatia , cf.mandatului?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2017, 15:33)
Foarte multe persoane ai acuzau pe cei care au luat credite in chf,chiar si cei care aveau credite in lei si euro,,,,,acum sa vedem ce mai spun,creste roborul, creste si euro.Cand au iesit imprumutatii chf la miting,imprumutatii in euro radeau.....Manole spunea mereu,,,,LUATI CREDITE CA SUNT IEFTINE,,,,,acum se vede ca totul a fost o strategie sa insele cetateanul roman.D-zeu ne mai scapa de banci !!!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Alin în data de 29.09.2017, 20:20)
Nu va suparati, dar, cine e Manole?
Dumnezeu sa ne scape de prosti, mai bine, nu de banci.