Industria auto - cea mai profitabilă din economia noastră

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 27 iulie 2004

Exporturile de automobile s-au triplat, iar importurile au crescut de 2,5 ori

Constructorii de autovehicule au realizat, în primele cinci luni ale acestui an, o producţie fizică cu 34% mai mare decît cea înregistrată în perioada similară din 2003, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Numai în luna mai, volumul producţiei din industria auto a crescut cu aproape 15% faţă de luna precedentă. În plus, deşi preţurile medii ale autovehiculelor şi pieselor de schimb produse în ţara noastră s-au situat, în luna mai, aproximativ la acelaşi nivel cu cel din aprilie, totuşi, acestea erau cu patru procente mai mari decît la începutul anului şi cu circa 11% faţă de mai 2003.

Mai mult, în perioada ianuarie-aprilie din 2004, producătorii de autovehicule au primit comenzi noi în valoare de 433,7 milioane de euro. Numai în ultima lună supusă analizei, nivelul acestora a fost de 108 milioane euro. Spre deosebire, în perioada similară din anul precedent, valoarea comenzilor noi a fost mai mică cu 23%, respectiv 352,8 milioane de euro. Nivelul anual al acestui indicator a ajuns, însă, la 1,1 miliarde de euro. În consecinţă, cifra de afaceri a companiilor din domeniul auto, realizată atît în cadrul pieţei interne, cît şi în cea externă, a crescut cu 37,7% în perioada ianuarie-aprilie 2004 faţă de cea obţinută în primele patru luni ale anului 2003.

Chiar şi comerţul exterior a avut o evoluţie explozivă, dacă ţinem cont de faptul că exporturile de mijloace de transport au crescut cu peste 50%, iar importurile cu aproape 90%. Astfel, valoarea autovehiculelor exportate s-a ridicat, la sfîrşitul lunii mai, la 251,7 milioane de euro. Însă exportul de automobile a fost de numai 35,6 milioane, deşi acesta s-a triplat faţă de anul trecut. În schimb, valoarea subansamblelor, pieselor şi accesoriilor auto exportate era de 356,1 milioane de euro, cu 35% mai mult decît în primele cinci luni ale anului 2003.

Spre deosebire, în aceeaşi perioadă, importurile de autovehicule s-au ridicat la 718,6 milioane de euro, din care automobilele au reprezentat 324,7 milioane de euro, adică de 2,5 ori mai mult decît anul trecut. Astfel, deficitul comercial pe piaţa automobilelor a fost de aproape 290 milioane de euro, faţă de numai 116 milioane euro în 2003. În cadrul segmentului pieselor de schimb, importurile au crescut cu aproape 43%, însă valoarea acestora - de 274,5 milioane de euro, este mai mică decît cea exportată, rezultînd un excedent de 81,6 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb