Industria culturală din ţara noastră este puternic afectată de fenomenul pirateriei

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Cultură / 15 iunie 2006

Pirateria este un fenomen infracţional global ce produce efecte dezastruoase asupra industriei culturale a unei ţări", a precizat ieri Laurenţiu Oprea, director al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, în cadrul unui seminar. Domnia sa a menţionat că, pe lângă industria culturală (producţia de muzică, film, soft sau carte), din cauza fenomenului infracţional al pirateriei scade şi numărul locurilor de muncă şi al carierelor în domeniul cultural şi, nu în ultimul rând, bugetul de stat. În urma proastei gestionări a colectării fondurilor provenite din drepturi de autor, guvernul se vede silit să mărească TVA-ul şi impozitele pe profit şi salarii, a mai declarat domnul Oprea. Domnia sa ne-a mai informat ieri, cu aceeaşi ocazie, că în Statele Unite cele mai mari venituri ale bugetului de stat sunt asigurate de către taxele pe drepturi de autor.

Ţara noastră se află pe ultimul loc în Europa ca nivel de colectare a taxelor pe drepturi de autor

Laurenţiu Oprea ne-a informat că un studiu comparativ comandat de organizaţii de ges-tionare a drepturilor de autor a constatat că România se află pe ultimul loc în Europa ca nivel de colectare a taxelor. Astfel, dacă în Franţa anului 2005 companiile de radio, televiziune şi cablu au plătit 243 de milioane de euro, în ţara noastră au fost colectaţi numai 1,8 milioane de euro. Taxele pentru artişti, autori şi case de discuri au fost în 2005 de 335 de milioane de euro în Franţa, iar în România de 3,5 milioane de euro. În urma noastră se situează numai Lituania, cu o sumă totală de 1,73 milioane de euro.

Dacă în Olanda s-au plătit, în 2005, 5,38 euro pe cap de locuitor pe an, în România OGC-urile (Organisme de Gestiune Colectivă a drepturilor de autor) au primit în aceeaşi perioadă numai 0,17 euro.

Televiziunile se află în topul listelor cu rău-platnici ale OGC-urilor

Printre factorii care determină această situaţie, cel mai grav este faptul că plătitori importanţi, ca televiziunile, creează artificii fiscale prin care îşi ascund încasările reale pentru a scăpa de datoria plăţilor pentru drepturi de autor, subliniză Laurenţiu Oprea.

De asemenea, Ana Maria Marinescu, consilier în cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, a declarat ieri că una dintre cele mai mari televiziuni din România este cea mai mare datornică din punctul de vedere al taxelor pe drepturi de autor (cu toate că denumirea celui mai mare datornic a fost precizată public şi de altfel este de notorietate, în ziarul Bursa nu o putem menţiona deoarece instanţa a decis că (!) ziarul Bursa nu poate să scrie despre datoriile acestei televiziuni faţă de stat. De aceea avem pe prima pagină precizarea "Cenzurat").

Pe lângă marii datornici mai sunt şi companii mai mici care profită de faptul că cele şapte organizaţii de colectare a taxelor nu au ajuns încă la o structură bine organizată.

Mai mult decât atât, domnul Oprea ne-a informat că oficiali ai Uniunii Europene s-au sesizat în legătură cu legea care stabilea un plafon de numai 2% din încasările companiilor de cablu TV pentru drepturi de autor. Astfel, în 2005, Guvernul României a emis ordonanţa 123 prin care plafonul de 2% a fost eliminat şi s-a stabilit ca procentul să fie determinat, conform normelor acquis-ului comunitar, printr-un mecanism de negociere între companii şi organismele de colectare.

Strategia naţională din 2003 a creat premisele unei activităţi coordonate în domeniul colectării taxelor pentru drepturi de autor

În opinia domnului Oprea, o ameliorare a acestei situaţii va urma definitivării cadrului legal. În 2003 a fost iniţiată o strategie naţională a colectării taxelor pentru drepturi de autor şi s-a constituit un grup de lucru însărcinat cu crearea de planuri de acţiune.

Este important ca şi oamenii de afaceri să participe la aceste şedinţe de lucru, ne-a spus directorul ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor). Legea care prevede că fabricanţii, importatorii şi distribuitorii de produse de copii private (faxuri, copiatoare, scannere etc.) să plătească un procent din valoarea produselor. Această situaţie i-ar putea defavoriza pe cei care-şi plătesc datoriile, ne-a mai declarat domnul Oprea, şi care vor avea un dezavantaj din punct de vedere al preţului faţă de rău platnici, care vor putea să-şi vândă produsele mai ieftin.

Reprezentanţii societăţilor comerciale răspund în faţa justiţiei de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe

"Dreptul de autor este o formă de proprietate foarte vulnerabilă care trebuie apărată printr-un cadru legislativ adecvat", a declarat ieri domnul Laurenţiu Oprea. Seminarul a avut ca scop informarea reprezentanţilor societăţilor comerciale privind răspunderea juridică pentru încălcarea drepturilor de autor. Cadrul juridic al acestor drepturi este legea numărul 8 din 1996, modificată prin legea numărul 285 din 2004. Motivul modificării l-au constituit nouă directive emise de către Uniunea Europeană şi care trebuiau transpuse în legislaţia naţională.

Legea îi priveşte pe toţi agenţii economici care utilizează opere sau produse purtătoare de drepturi de autor şi importatorii de aparate şi suporturi multiplicatoare de copii private.

Pirateria este considerată infracţiune şi intră sub incidenţa legii iar agenţii comerciali care tolerează asemenea activităţi în cadrul locaţiilor în care-şi desfăşoară activitatea vor răspunde la nivel contravenţional pentru faptele săvârşite de către angajaţii lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb