INDUSTRIA IT&C ŞI ROLUL SĂU CRITIC Cooperarea globală este singura cale de urmat

Luis Neves - CEO, Global e-Sustainability Initiative
Miscellanea / 22 octombrie 2020

Cooperarea globală este singura cale de urmat

Restricţiile au fost resimţite în întreaga industrie

Pe parcursul îndelungatei mele cariere în industria tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), am avut norocul de a fi pe locul din faţă, urmărind cum lumea intră în era în continuă schimbare a digitalizării. De-a lungul anilor, am dezvoltat un ecosistem unic care permite interacţiuni între servicii, sisteme, date, software şi oameni. În esenţa sa, lumea digitală este calea prin care ne conectăm, împărtăşim şi ne transformăm împreună, ca o comunitate globală. Ne aflăm în plină a patra revoluţie industrială, văzând prin ochii noştri cum societatea noastră se transformă, de la modele de afaceri inovatoare la Internetul obiectelor (IoT), învăţarea electronică până la apariţia muncii la distanţă. Toţi facem parte dintr-un ecosistem digital interconectat şi trebuie să rămână aşa dacă vrem să reuşim să abordăm cele mai mari provocări ale lumii. Tehnologiile digitale devin din ce în ce mai mult inima modului în care trăim şi lucrăm. Ceea ce este mai puţin înţeles, dar nu mai puţin important, este că tehnologiile digitale devin esenţiale pentru viitorul nostru pe planetă, ecosistemele sale şi dezvoltarea economică incluzivă. Modul în care folosim tehnologiile digitale va determina viitorul nostru.

Cercetări recente efectuate de GeSI, efectuate cu sprijinul Deloitte, constată că aplicarea şi utilizarea tehnologiei digitale vor fi esenţiale pentru atingerea obiectivelor îndrăzneţe stabilite în cadrul Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU. Ceea ce este deosebit de urgent este mobilizarea utilizării tehnologiilor digitale pentru trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon, care va atenua cele mai grave consecinţe ale schimbărilor climatice. Cercetările GeSI au descoperit că tehnologiile digitale au capacitatea unică de a permite naţiunilor să separe emisiile de carbon de creşterea economică - permiţând lumii să ridice nivelul de trai în timp ce încetineşte creşterea temperaturii.

Cu toate acestea, tocmai când guvernele lumii trebuie să colaboreze pentru a promova strategiile tehnologice globale pentru sustenabilitate, vedem creşterea tehno-naţionalismului. În întreaga lume, ţările instituie politici distructive, cu sumă zero, care împiedică accesul şi aplicarea tehnologiei care ar ajuta lumea să avanseze pentru a atinge ODD stabilite de ONU.

- SUA şi Japonia restricţionează componentele fabricate în China care afectează progresul construirii reţelelor 5G;

- China s-a răzbunat ordonând instituţiilor sale publice şi agenţiilor guvernamentale să nu mai folosească calculatoare şi software fabricate în străinătate;

- La Bruxelles, UE a solicitat crearea unui model economic transatlantic SUA-UE care să blocheze încercările Chinei de a influenţa standardele globale în 5G şi în alte tehnologii de nouă generaţie;

- Ţările din Orientul Mijlociu se confruntă cu sancţiuni tehnologice;

- India a explorat modalităţi de naţionalizare a datelor.

Lista exemplelor continuă. Există numeroase argumente cu privire la importanţa protejării securităţii naţionale şi a suveranităţii economice. Cu toate acestea, argumentele trec cu vederea o întrebare mai largă şi mai urgentă cu privire la securitatea colectivă.

În starea actuală, situaţia va duce inevitabil la fragmentarea lanţului global de aprovizionare, la scăderea concurenţei şi la creşterea preţurilor pentru consumatorii şi producătorii europeni.

Avem nevoie de un efort global pentru a adopta reţele de ultimă generaţie, procesoare super-rapide, capabilităţi analitice inteligente de date etc. şi să le aplicăm celor mai presante provocări cu care se confruntă lumea în ceea ce priveşte schimbările climatice, pierderea biodiversităţii, lipsa apei, sărăcia, sănătatea şi educaţie, printre altele.

Cu cât vedem mai mult tehno-naţionalism şi interdicţiile, restricţiile şi represiunile acestuia, cu atât lumea va observa mai mult şi efectele acestor acţiuni care vor fi resimţite nu numai în industrie, ci şi în societate.

Totul depinde astăzi de tehnologiile digitale. Tehnologiile digitale au fost motorul creşterii şi prosperităţii. Ne ţin conectaţi. Acestea sunt în centrul societăţii noastre globale, aşa cum a arătat pandemia COVID-19. Ele sunt menite să fie folosite pentru bine, pentru pace şi dezvoltare. În cele din urmă, ele trebuie să fie accesibile tuturor şi universale. Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că acest scop este menţinut.

Calea pe mai departe

Ce trebuie să facem ca industrie? Ce trebuie să facem ca cetăţeni, decidenţi politici? Trebuie să alegem un viitor mai inteligent. Cu capacităţile noastre de neegalat şi sistemele interconectate, ceea ce trebuie să facem acum este să continuăm pe calea pe care ne-am stabilit-o deja către noi: spre realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).

Odată ce Uniunea Europeană îşi intensifică strategia digitală, nicio companie nu ar trebui lăsată în urmă, astfel încât să putem asigura concurenţa şi condiţii de concurenţă echitabile, care vizează o lume mai puternică, mai inteligentă şi mai durabilă. Cooperarea globală este singura cale de urmat.

Provocările cu care se confruntă în prezent şi va continua şi pe viitor să se confrunte societatea noastră, necesită minţi inteligente şi inovatoare care lucrează împreună pentru a găsi soluţii de impact şi rapid. Sectorul TIC are o oportunitate unică de a reconstrui o societate care a fost îngreunată de boli, politică şi război. Tehnologia poate accelera acţiunea, dar necesită o ambiţie solidă şi comună. Critica unei ambiţii comune este o conducere puternică pentru a o asigura. Trebuie să preluăm conducerea transformărilor globale pentru a crea o lume mai prosperă, mai incluzivă şi mai durabilă, cu digitalul la bază. Eşecul nu este o opţiune. Nu putem reuşi decât dacă mergem înainte împreună.

Luis Neves este CEO în cadrul Global e-Sustainability Initiative. În colaborare cu membrii companiilor şi organizaţiilor importante din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din întreaga lume, Global Enablement Sustainability Initiative (GeSI) este o sursă principală de informaţii, resurse şi cele mai bune practici pentru realizarea sustenabilităţii sociale şi de mediu integrate prin intermediul TIC. Articolul lui Luis Neves este preluat de pe linkedin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb