Alpha Bank evaluează mai multe măsuri de consolidare a capitalului, au precizat, ieri, reprezentanţii băncii, după ce presa elenă a relatat că instituţia de credit ar putea să vândă 30% din subsidiarele est-europene, inclusiv cea din România, către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
"Alpha Bank anunţă că, în contextul procesului de recapitalizare a băncilor greceşti, banca evaluează mai multe măsuri de consolidare a capitalului, însă nu există un acord cu BERD privind chestiunile amintite", potrivit comunicatului băncii.
Acelaşi răspuns a venit şi din partea instituţiei europene. Reprezentanţii BERD au declarat pentru ziarul "BURSA": "Nu există discuţii despre tranzacţii de acest fel".
Potrivit unei publicaţii elene, citată de Bloomberg, Alpha Bank ar putea să încheie un acord pentru vânzarea unei participaţii de până la 30% din subsidiarele est-europene, printre care şi cea din ţara noastră, către BERD. Planul ar prevede separarea diviziilor din ţara noastră, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania şi Macedonia de banca-mamă şi plasarea într-un holding, la care BERD ar urma să cumpere ulterior o participaţie.
Potrivit informaţiilor care circulă în piaţă, există posibilitatea ca ştirea apărută în presa elenă să fie de fapt un zvon, lansat cu scopul de a vedea dacă are susţinere, iar în cazul în care există reacţii pozitive, atunci planul să fie pus în aplicare, astfel de strategii fiind destul de des folosite în piaţa financiară.
De asemenea, potrivit scenariilor din piaţă, Alpha Bank ar putea încerca să atragă un partener credibil de partea sa, având în vedere că EFG Eurobank a criticat dur decizia aces-teia de a renunţa la fuziune, motivând că subminează eforturile Greciei de a ieşi din criza actuală şi de a reveni la o traiectorie de creştere.
Alpha Bank şi EFG Eurobank au încheiat, anul trecut, un acord de fuziune, dar Alpha Bank a anunţat, în ianuarie, că se retrage din înţelegere din cauza impactului restructurării datoriei Greciei.
Alpha Bank a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pe 26 aprilie, pentru a hotărî retragerea din fuziunea cu EFG Eurobank, prin revocarea rezoluţiilor din AGEA Alpha Bank din data de 15 noiembrie 2011 şi, de asemenea, dezangajarea de toate obligaţiile contractuale faţă de sau în favoarea EFG Eurobank.
Subsidiara Alpha Bank din ţara noastră a înregistrat, la sfârşitul lunii septembrie din 2011, un profit înainte de taxe de şapte milioane de euro, în scădere cu 80%, faţă de perioada similară a anului anterior.
Rezultatele financiare ale băncii pe întreg anul 2011 urmează să fie publicate pe 20 aprilie, potrivit unui anunţ al instituţiei de credit.
Deşi fuziunea dintre cele două bănci greceşti a picat şi odată cu ea şi formarea celei de-a treia mari bănci din sistemul nostru bancar după active, piaţa de M&A (n.r. mergers and acquisitions - fuziuni şi achiziţii) de la noi a fost deblocată printr-o tranzacţie de vânzare a unei instituţii de credit de talie mică. Ungurii de la MKB Bank au vândut, săptămâna trecută, subsidiara din ţara noastră, MKB Romexterra Bank, către "PineBridge Investments".
În ultima vreme se discută destul de des despre faptul că în sistemul bancar din ţara noastră sunt prea multe bănci, ultima declaraţie din acest fel venind din partea lui Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, care a precizat că, în zece ani, nu va fi loc pentru mai mult de trei, patru bănci universale.