Inflaţia a scăzut la 7,93%, în iunie

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iulie 2011

Inflaţia a scăzut la 7,93%, în iunie

Indicele preţurilor de consum a cunoscut o scădere de 0,3% în luna iunie a acestui an, comparativ cu luna anterioară, după aproape doi ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, inflaţia anuală a scăzut cu 0,48 puncte procentuale în luna iunie, comparativ cu luna precedentă. Datele furnizate de INS i-au luat prin surprindere pe analiştii financiari care estimau inflaţia lunară cu variaţii cuprinse între 0,2% şi 0,4%, în timp ce la rata anuală a inflaţiei estimările erau situate între 8,4% şi 8,6%.

Preţurile de consum au scăzut cu circa 0,3% în luna iunie, comparativ cu luna precedentă, fiind în creş-tere cu circa 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Scăderea preţurilor de consum a condus la micşorarea inflaţiei anuale la 7,93% în iunie, de la 8,41% în luna mai, potrivit datelor furnizate de INS. Cel mai mult au scăzut preţurile mărfurilor alimentare, cu 1,3%, faţă de luna mai, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifelor serviciilor au crescut cu 0,2%, şi respectiv, 0,7%. Printre mărfurile alimentare care s-au ieftinit cel mai mult în iunie se află legumele (cu 12,33%), dintre care preţul cartofilor a scăzut cel mai mult, cu 11,94%. Dintre fructe, citricele (şi alte fructe meridionale) s-au ieftinit cu 2,3%. Preţul lactatelor a scăzut cu 0,24%, iar cel al ouălor şi al produselor zaharoase a crescut cu 0,5%, şi respectiv, cu 0,22%.

Mărfurile nealimentare şi serviciile, pe de altă parte, au înregistrat scumpiri. Cele mai ample scumpiri au fost la autoturisme şi piese de schimb (0,75%) şi combustibili (0,66%), în timp ce la servicii, costurile cu transportul aerian au crescut cu 2,02%.

DRAGOŞ CABAT: Scăderea inflaţiei este obişnuită în lunile verii

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA România) este de părere că scăderea inflaţiei (n.r. de la 8,41% la 7,93% ) este o tendinţă obişnuită în lunile verii. Domnia sa a adăugat că scăderea inflaţiei a avut loc pe fondul ieftinirii mărfurilor alimentare. Un alt motiv al scăderii inflaţiei în iunie este că nu au mai crescut preţurile la energie, potrivit domniei sale. Dragoş Cabat estimează o continuare a scăderii inflaţiei care va ajunge în jurul valorii de 6% până la sfârşitul anului.

DANIEL DĂIANU: Inflaţia va ajunge la circa 5% la finele anului

Profesorul de economie, Daniel Dăianu, este de părere că, în general, în lunile de vară, faptul că preţurile sunt scăzute reprezintă o dinamică clasică a inflaţiei în Româ-nia. Domnia sa ne-a declarat: "Puterea de cumpărare diminuată a populaţiei cumulată cu sezonul de vară pare să fi condus la această lună de deflaţie (n.r. de -1,3% în iunie) în raport cu luna precedentă (n.r. mai)". Potrivit domniei sale, impactul creşterii TVA "s-a ofilit", dar se simte cererea limitată din cauza veniturilor scăzute ale oamenilor şi a faptului că firmele nu fac investiţii. Domnia sa a adăugat: "Putem vorbi chiar de un impact psihologic al oamenilor mai semnificativ decât în alte economii", în contextul creşterii inflaţiei anuale din ţara noastră până la cele mai înalte cote din Uniunea Europeană. Domnia sa a afirmat că deşi impactul creşterii TVA nu se mai simte, "înclinaţia oamenilor de a nu mări consumul se observă la unele preţuri". Daniel Dăianu a mai adăugat că "din iulie 2010, luni bune au prevalat factorii de cost push" (n.r. precum creşterea TVA) care au determinat diminuarea cererii (n.r. pentru produse). Domnia sa este de părere că există o forţă mai mare a elementelor de cerere, în prezent.

Daniel Dăianu estimează că în lunile următoare vom avea inflaţii lunare substanţial diminuate, urmând ca inflaţia să ajungă în jurul nivelului de 5% la finele anului (în condiţiile în care factorii externi şi deficitul bugetar al ţării noastre nu suferă modificări semnificative).

LIVIU VOINEA: Banca Centrală nu va atinge ţinta de inflaţie

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, este de părere că luna iulie va marca o nouă scădere a inflaţiei datorită efectului de bază prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a mărit TVA-ul.

"Pe de altă parte, va începe să îşi facă efectul şi creşterea preţurilor la gaze cu 10% (n.r. începând cu 1 iulie)", a mai declarat domnia sa.

Liviu Voinea, ne-a declarat că scăderea inflaţiei nu este un început de tendinţă, adăugând: "După părerea mea, nu se va atinge ţinta de inflaţie (n.r. a Băncii Centrale)". Domnia sa consideră că inflaţia are o natură structurală în ţara noastră (precum preţurile mari la alimente cauzate de faptul că ţara noastră nu produce suficient şi continuă să importe, nu pentru că au crescut preţurile pe plan mondial).

NICOLAIE CHIDESCIUC: Legumele au contribuit la scăderea inflaţiei

Nicolaie Chidesciuc, economistul şef la "ING Bank", ne-a spus că legumele au contribuit cu 0,4% la scăderea inflaţiei.

Scăderea inflaţiei este sezonieră şi influenţată de începerea noului an agricol, potrivit domniei sale.

Totodată, Nicolaie Chidesciuc estimează o scădere a inflaţiei în lunile iulie şi august "şi atât".

VICTOR SAFTA: Este prematur să vorbim despre deflaţie

Victor Safta, directorul sucursalei din ţara noastră a firmei "X-Trade Brokers", a declarat, într-un raport, că este prematur să vorbim de deflaţie, în condiţiile în care în termeni anualizaţi inflaţia a încetinit doar la 7,93%, de la 8,41%, ritmul atins în mai. Domnia sa a adăugat: "Avem însă premisele pentru un proces moderat de dezinflaţie, în condiţiile în care efectul de bază va fi unul favorabil în a doua jumătate a anului, odată cu depăşirea impactului majorării TVA".

Domnia sa a adăugat că scăderea preţurilor la produsele alimentare a tras în jos indicele preţurilor de consum, în timp ce serviciile s-au scumpit, parţial datorită deprecierii cursului de schimb euro-leu. Victor Safta a declarat: "La nivel global, preţurile materiilor prime agricole au înregistrat corecţii, iar petrolul a revenit pe creştere, câştigând de la minimele din iunie peste 15,8%. Instabilitatea unor ţări din Orientul Mijlociu şi mai ales neîncrederea în dolarul american pot fi, însă, factori de risc în ceea ce priveşte preţul petrolului în viitor".

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie de la 3,6% la 5,1% pentru 2011, cu mai mult de un punct procentual peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca Centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb