Inflaţia, alimentată de preţul combustibililor

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 iulie 2009

Rata inflaţiei în luna iunie 2009 a fost de doar 0,2%, comparativ cu luna precedentă, conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Dacă eliminăm însă creşterea preţului combustibililor, inflaţia ar fi fost în luna iunie de doar 0,05%.

"Fără deprecierea leului şi creşterea preţului combustibililor, am fi avut în iunie inflaţie zero sau chiar rată negativă a inflaţiei", declara Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

În aceste condiţii, luna iunie poate fi considerată a doua lună a acestui an, în care preţurile se menţin la aproximativ acelaşi nivel cu cele din luna anterioară.

Urmarea nivelului stabil al preţurilor în luna iunie faţă de luna mai este că rata anuală a inflaţiei pentru luna iunie a coborât la 5,86%, de la 5,95% în mai şi 6,45% în aprilie, ceea ce validează estimările exprimate anterior ale BNR şi ale analiştilor economici cu privire la continuarea procesului de dezinflaţie.

Pentru următoarea perioadă este de aşteptat ca trendul dezinflaţionist să continue.

Economistul şef al Raiffeisen Bank ne-a declarat: "În lunile următoare am putea avea inflaţie zero sau foarte apropiată de zero. Sunt şanse foarte mari să se atingă ţinta de inflaţie anticipată de BNR. În aceste condiţii, BNR va continua să scadă rata dobânzilor". Acesta arată că: "Ris­curile cele mai mari la adresa procesului dezinflaţionist sunt evoluţia cursului de schimb, creşterea preţului combustibililor şi posibilitatea de a avea un an agricol slab".

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (iulie 2008 - iunie 2009) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2007 - iunie 2008) determinată pe baza IPC este de 6,9%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 7,0%.

Lăsăm cartofii şi trecem pe fasole

Cele mai mari creşteri ale preţurilor în luna iunie faţă de mai 2009 s-au înregistrat în cazul serviciilor (+0,43%), şi mărfurilor nealimentare (+0,42%).

La mărfurile alimentare, preţurile au fost în scădere (-0,18%).

Serviciile care au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna iunie, faţă de mai au fost transporturile aeriene (+1,6%) şi telefonia (+1,08%).

La mărfurile nealimentare cele mai mari creşteri de preţuri le-au înregistrat combustibilii (+2,14%), iar la cele alimentare, cartofii (6,11%) şi fructele proaspete (+4,4%).

Produsele campioane ale reducerilor de preţuri în luna iunie comparativ cu mai au fost "alte legume şi conserve de legume" (4,27%), uleiul comestibil (-3,91%) şi "fasolea boabe şi alte leguminoase" (-2,08%), pentru bunurile alimentare. În cazul mărfurilor nealimentare, doar două categorii au înregistrat uşoare scăderi de preţuri (-0,01%): "maşini de aragaz şi butelii" şi "ceasuri, aparate audio-video şi articole sport". Cele "mai mari" ieftiniri pentru servicii le-au cunoscut chiriile (-0,07%), serviciile de cazare (-0,04%). În fapt, putem spune că preţurile la chirii şi cazare au rămas nemodificate, comparativ cu luna anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb