Preţurile de consum au crescut uşor, cu 0,23%, în august faţă de iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Un nivel mai ridicat al inflaţiei a fost înregistrat în august 2008, când preţurile au raportat o creştere anuală de 8,02%, arată Mediafax.
În august 2010, preţurile au urcat cu doar 0,23% faţă de luna anterioară, cu mult sub avansul lunar înregistrat în iulie, când majorarea TVA de la 19% la 24% a determinat o scumpire cu 2,58% a produselor, în special pentru ţigări, fructe şi legume şi transportul prin CFR.
Pe componente, creşterea preţurilor din august a fost determinată în mare parte de scumpirea produselor alimentare şi a serviciilor, cu 0,38%, respectiv cu 0,41%. Preţurile mărfurilor alimentare au rămas practic nemodificate, înregistrând o creştere nesemnificativă, de 0,04%.
În categoria mărfurilor alimentare, creşteri de peste un punct procentual au fost înregistrate la legume şi conserve de legume, care s-au scumpit cu 1,95%, la citrice şi fructe meridionale, unde preţurile au fost cu 1,7% mai mari şi la ouă, care s-au scumpit cu 1,3% faţă de iulie.
La polul opus, scăderi de peste un punct procentual au fost înregistrate la fructe proaspete, care s-au ieftinit cu 1,27%.
Pe segmentul servicii, modificări mai importante ale preţurilor au avut loc la preţurile pentru apă, canal şi salubritate, care au crescut cu 2,51%, dar şi pentru transportul urban, care s-a scumpit cu 1,2%. În categoria mărfurilor nealimentare au avut loc modificări de preţuri nesemnificative, în limita unui punct procentual.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (septembrie 2009 - august 2010) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2008 - august 2009) determinată pe baza IPC, cât şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost de 5% în august.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.
În varianta finală a scrisorii de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, obţinută de Mediafax, Guvernul estimează că inflaţia va ajunge la 7-8% la finele anului.
Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.