Inflaţia pentru consumatori din capitala Japoniei, Tokyo, nu a mai crescut în martie pentru a doua lună consecutiv, dar a rămas cu mult peste ţinta de 2% a băncii centrale, au arătat datele azi, evidenţiind presiunile din ce în ce mai mari asupra preţurilor în a treia economie din lume, conform Reuters.
Un indice al preţurilor la energie a crescut cu cel mai rapid ritm anual din 1990, un semn că efectul subvenţiilor guvernamentale de a reduce facturile la utilităţi nu a făcut nimic pentru a opri creşterea costului vieţii pentru cetăţeni.
Datele subliniază provocarea cu care se confruntă viitorul guvernator al Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, pentru a evalua dacă inflaţia recentă determinată de costuri se va schimba la una susţinută de cererea solidă şi creşterea salariilor, deoarece incertitudinile tulbură economia fragilă a Japoniei.
În timp ce producţia din fabrici a revenit în februarie, unii analişti avertizează asupra riscurilor crescânde de scădere, deoarece scăderea cererii globale de bunuri tehnologice afectează exporturile ţării.
"Inflaţia va rămâne probabil ridicată cel puţin în prima jumătate a acestui an", a declarat Yoshiki Shike, economist şef la Dai-ichi Life Research Institute.
Preţurile a peste 5.100 de produse alimentare urmează să crească în aprilie, a declarat Teikoku Databank azi, adăugând că majorarea preţurilor la alimente vor persista probabil până în jurul lunii octombrie.
Producţia din fabrici a crescut cu 4,5% în februarie faţă de ianuarie Având în vedere că inflaţia îşi depăşeşte deja ţinta, pieţele sunt pline de speculaţii.
"Având în vedere incertitudinea cu privire la perspectivele economice globale, BOJ poate susţine o politică "ultra-laxă". Dar există şanse să schimbe mijloacele de menţinere a politicii monetare libere", cum ar fi prin modificarea YCC, a declarat Takumi Tsunoda, economist senior la Shinkin Central Bank. Institut de cercetare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 09:46)
Pacat ca pe noi,
nu ne încălzește cu nimic