Inflaţia nu există, inflaţia este doar un produs al imaginaţiei noastre

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2021


Călin Rechea

De câteva luni apar tot mai multe semnale care arată că dorinţa marilor bănci centrale, de a "stimula" inflaţia, este aproape de transformarea în realitate. Există şi destule opinii, inclusiv la nivelul consumatorilor, conform cărora rata oficială a inflaţiei, atât în economiile avansate cât şi cele emergente, nu reflectă adevărata creştere a preţurilor.

Datele oficiale încă nu sunt contestate pe scară largă în presă, dar această situaţie se poate schimba foarte curând, mai ales pe fondul presiunilor inflaţioniste accentuate de la nivelul sectorului alimentar mondial.

Conform datelor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), indicele preţurilor alimentelor a atins un maxim al ultimilor şase ani în noiembrie 2020, în condiţiile în care indicele preţurilor cerealelor a urcat până la maximul ultimilor şase ani şi jumătate (vezi graficul 1).

Dinamica preţurilor alimentelor reprezintă un motiv puternic de îngrijorare pentru Albert Edwards, analist la Societe Generale.

Într-o notă adresată clienţilor, preluată de Zerohedge, Edwards avertizează că presiunile inflaţioniste din sectorul alimentar se vor manifesta mai ales la nivelul economiilor emergente care sunt importatoare nete de alimente, dar aminteşte că "inclusiv în cele mai bogate ţări ale lumii sărăcia alimentară a devenit o mare problemă în perioada pandemiei".

"La cea de-a zecea aniversare a Primăverii Arabe şi pe fondul unei sărăcii accentuate de pandemie, o altă bulă a preţurilor alimentelor ar putea fi paiul care rupe spinarea unei cămile foarte nervoase", mai subliniază Albert Edwards.

În curând şi alte preţuri se vor alătura acestei tendinţe, pe fondul resurgenţei inflaţiei structurale la nivelul economiilor occidentale, după cum a declarat Louis-Vincent Gave, director executiv şi co-fondator al firmei Gavekal Research.

În interviul acordat publicaţiei elveţiene The Market, Gave a subliniat că una dintre forţele deflaţioniste din ultimele trei decade a fost China, însă vom asista la o schimbare radicală în perioada următoare.

"În lumea nouă în care am intrat, lanţurile de distribuţie şi aprovizionare se vor diviza după liniile de demarcaţie ale unor imperii separate", a mai precizat Louis-Vincent Gave, în opinia căruia "am intrat într-o lume în care siguranţa livrării contează cel mai mult, chiar dacă vor fi costuri mai mari".

Directorul executiv de la Gavekal Research a mai subliniat că divizarea lanţurilor de aprovizionare şi condiţiile de reglementare tot mai restrictive vor avea un impact deosebit de negativ asupra productivităţii, cu efecte directe asupra creşterii preţurilor.

"Această evoluţie nu va avea consecinţe inflaţioniste doar dacă băncile centrale vor acţiona pentru stoparea tendinţei", a continuat Louis-Vincent Gave, care şi-a exprimat imediat neîncrederea în băncile centrale, deoarece "ştim că acestea tipăresc bani cum nu au făcut-o vreodată".

Exemplul edificator îl oferă chiar Federal Reserve, cea mai importantă bancă centrală din lume. Conform celor mai recente date oficiale, creşterea anuală a masei monetare M1 din SUA s-a accelerat până la 53,1% în noiembrie 2020, de la 42,1% în luna precedentă, în condiţiile în care masa monetară M2 şi-a accelerat creşterea anuală până la 25,1%, de la 24,2% (vezi graficul 2).

Tyler Cowen, profesor de economie la George Mason University şi editorialist la Bloomberg, consideră că nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la accelerarea creşterii preţurilor, în ciuda creşterii accelerate a masei monetare la nivel global, deoarece "amplificarea potenţială a inflaţiei prin creşterea masei monetare poate fi compensată de o cerere mai scăzută în alte sectoare ale economiei".

În opinia profesorului Cowen, inflaţia se va manifesta mai ales printr-o scădere a calităţii produselor şi va fi "izolată" mai ales la nivelul produselor pentru care epidemia a impus presiuni majore de reducere a cererii.

Pentru Paul Donovan, economist-şef al gigantului bancar UBS, inflaţia nu reprezintă niciun fel de problemă, deoarece este doar imaginată de consumatori.

"Consumatorii înclină să creadă că inflaţia este mai ridicată decât cea raportată oficial", scrie Donovan într-o analiză preluată de Zerohedge, în condiţiile în care "percepţia lor este puternic influenţată de preţurile produselor cumpărate frecvent", adică de preţurile produselor alimentare.

Bineînţeles că o astfel de opinie este necesară pentru "construirea" poveştii frumoase despre inflaţie, care să justifice menţinerea pe termen cât mai lung a unei politici monetare ultrarelaxate, absolut necesară pentru susţinerea iluziei referitoare la "valoarea" activelor financiare.

Oare dinamica preţurilor alimentelor va conduce la "alterarea" permanentă a aşteptărilor inflaţioniste ale populaţiei, sau acesta este doar un alt "impuls" ale căror efecte se vor atenua de la sine, cum este obiceiul impulsurilor prezente în modelele băncilor centrale?

Şi la noi inflaţia arată bine şi nu sunt motive de îngrijorare. Când rata anuală a ajuns la 2,5%, în septembrie 2020, un oficial BNR scria în presa financiară că sunt de dorit noi scăderi "dar nu mai jos de 2%, acel optim unanim acceptat, pentru că s-ar goli pieţele de mărfuri".

Sunt greu de găsit justificări pentru astfel de afirmaţii absurde. Oare s-au golit pieţele de mărfuri în România când rata anuală a inflaţiei a coborât sub zero din iunie 2015 pînă în decembrie 2016? Oare sunt goale pieţele de mărfuri în zona euro, unde rata inflaţiei este cu mult sub pragul de 2% de mai mulţi ani?

Mai apoi, oricine afirmă că o rată anuală a inflaţiei de 2% reprezintă stabilitate a preţurilor, chiar dacă pragul este considerat "acel optim unanim acceptat", arată nu doar analfabetism economic şi statistic, ci şi o ignoranţă de neacceptat în ceea ce priveşte proprietăţile funcţiilor exponenţiale, care se învaţă în lecţiile de matematică din gimnaziu.

După ce l-a găsit pe Vrăjitorul din Oz, Dorothy a aflat cu surprindere că este suficient să-şi bată de trei ori tocurile pantofilor de rubin pentru a se întoarce acasă.

Poate că un miracol similar ar funcţiona şi în cazul preţurilor. Oare nu ar fi de ajuns să repetăm de trei ori pe zi, înainte de masă sau chiar în locul mesei, incantaţia "nu există inflaţie, creşterea preţurilor este doar o închipuire" pentru a scăpa de acest blestem care ne topeşte puterea de cumpărare?

"La cea de-a zecea aniversare a Primăverii Arabe şi pe fondul unei sărăcii accentuate de pandemie, o altă bulă a preţurilor alimentelor ar putea fi paiul care rupe spinarea unei cămile foarte nervoase". (Albert Edwards)

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Inflația e furt din nivelul de trai, o taxă mascată, aplicata de stat la buzunar.

    La câte tone de bani falși au pus băncile centrale in circulație, ar trebui sa avem inflație galopanta dacă acest indicator nu ar fi o minciună, reglata din condei de guverne pentru a le servi interesele. 

    Vrei sa ai stabilitate socială și lumea să nu aibă motiv sa ceară salarii mai mari? Măsluiești inflația. Omul vede că plătește o căruță de bani pentru a menține standardul de viață dar, dacă cifra oficială a inflației spune altceva, omul tace mâlc și sta în banca lui, aducă fix tocmai ce dorește orice guvern - oameni supuși, cu un trai frugal, minimal. 

    În noua epoca in care tocmai intrăm se va minți puternic cu indicatori, după cum au interesul guvernele și corporațiile.  

    N-ai inflație, nu ai dreptul sa pretinzi creșteri de salarii - corporațiile te vor plăti că și până acum - strict cat să nu mori de foame.

    Cu acești bani vei reuși să trăiești cât de cât dar nu te vei ridica deasupra statutului de sclav. 

    1. foarte corect.

    graficul cu M-uri are un istoric scurt!

    Cine se duce mai jos pe firul istoric al M-urilor cu Inflatia va descoperii real relatiile trecute de cauzalitate intre Acumulare Stocuri si Dizolvare Stocuri; ca tehnica ciclica de reglare a cererii reale ciclice ce se supune unei nevoi ciclice repetitive a omului pe trendul axului de timp (piramida populatiei). 

    Inflatia exista asa cum exista si Deflatia!!! 

    Cine afirma ca nu exista Inflatie sau Deflatie, simultan si asimetric unde doar ratele procentuale variaza pe axul timpului, inseamna ca pune la indoiala relatii pur matematice - fizice - evolutive; Unde se demonstreaza clar existenta a doua polaritati, a +ului si -ului. 

    Asa cum productivitatea e data sa creasca si sa scada (trendul varstei a populatiei) asa si consumul e dat sa creasca sau sa scada (obiceiurile din axul de timp a ponderi de populatie ce domina in piramida populatiei). 

    Inflatiia si hiperinflatia apare cand ponderea populatiei imbatraneste; deflatia se mentine cand ponderea productivitatii creste; aceste doua pot fii reglate prin politici de migrare forta de munca ieftina, tehnologizare, deschidere sau inchidere rute comerciale, etc. 

    Ps: istoric au existat salturi si scaderi procentuale intre M-uri si Indicele Inflationist de peste 10-20% ciclic pe axul timpului. 

    Din expresia graficului recend se deduce doar ca aceasta exponentialitate a fost absorbita si directionata in alte canale financiare ce a imbogatit si corupt la nivelul fiecarei natii. 

    Relatiile trecute de crestere si descrestere intre Muri si Indice Pret consum (Sau Inflatie) era o relatie pora bazata pe impulsurile ciclice a ciclurilor corecte a afacerilor; ce erau la randul lor angrenate de impulsurile ciclice a cresterii si descresterii productivitatii reale. 

    Mai sunt multe de zis dar ma opresc.... 

    Va recomand sa cititi carti vechi, sa studiati istoria, sa intelegeti cresterea si descresterea unor natii - imperii. 

    Semnat comenturi “cretine” 

    1. Absolut cretine.

      daca te rog frumos, mentionezi cateva 'carti vechi' ?

      5000 mii de ani de credit

      Istoria Monetara A lumii 

      Istoria Imperiilor 

      Ciclurile Productivitatii 

      Ciclurile Afacerilor 

      Ciclurile naturale ale Vremii 

      Ciclurile crestere si descrestere a Imperiilor 

      Ciclurile de crestere a Valutelor 

      Ciclurile de Migratie 

      Ciclurile de uzura a unei Ideologii (politice, economice, militare, religioase, tehnologice, etc) 

      Ciclurile Sociale 

      Ciclurile de transfer valoare in diferite clase de active 

      Ciclurile de migratie a fluxurilor de numerar pe glob (in fluxul si out fluxul etc forme de capitaluri) 

      Ciclurile de creeare si distrugere etc forme de capitaluri 

      Ciclul de creare credit si distrugere cota parte credit 

      Ciclul trendurilor demografice si a varstei populatiei 

      Ciclul utilitatii fizice a populatiei pe curba ascendenta sau descendenta a varstei (piramida populatiei) 

      Ciclul conflictelor militare 

      Ciclul inflationist sau deflationist a masei monetare 

      Ciclul intaririi valutei tranzactionate sau slabirii valutei tranzactionate 

      J.P.Morgan a zis “ Doar aurul si argintul sunt BANI! Reatul e Credit” 

      Deci inflatia masei nominale circulate (etc valute) inseamna inflatia creditului; acest credit va fi stins in viitor pe o forma de productivitate. 

      Carti sunt multe! 

      Ca sa ajungi la carti tre sa descoperi Cuvinte si Intrebari corecte! 

      Ai grija exista ideologii si conceptii perpetuate ce se vor supune doar pe un ax limitat de timp! 

      Istoria “Banilonului” demonstreaza iar o alta forma de expansiune in “credit” si rute comerciale; o mare parte din perpetuarea prezenta are radacin adanci in trecut. 

      Primele “banci” au fost depozitele de cereale si granare. 

      Egipt, Etiopia... etc. 

      Bancile centrale cunosc fenomenul REAL al ciclurilor (de diferite forme), pacat ca nu este predat in scoli sau in educatia familiara! 

      Toate relatiile sunt supuse Cauzalitatii! 

      Asa cum seceta din x este ploaie in y! 

      Cauta carti cu cu titluri “conditiile exonomice in x tara in y ani” 

      “istoria monetara a x tari in y ani” 

      Cauta carti de istorie (citeste relatiile de fond - naratiunea transmisa peste relatia reala pe care o vei deduce intelegand si analizand variatiile economice, ideologice, politice, militare, culturale). 

      Semnat comenturi “cretine”. 

    Inflația nu are o cauză obiectivă în economie ci una profund subiectivă - lăcomia corporațiilor după profit. Așa apar scumpirile. Corporațiile induc o undă inflatinista în economie care apoi se perpetuează la toate nivelurile - lumea cumpără că disperata (fiind vorba de sclavi), corporațiile devin și mai lacome după profit și așa înflatia capătă proporții.

    Apoi toți (bănci, guverne, corporații) au grijă, daca dau 1 ban, sa recupereze de la sclavi 3 bani in schimbul lor și așa apare dezechilibrul in nivelul de trai, lumea devenind tot mai săracă. Inflația perpetuează sărăcia pe glob. 

    1. ... imperiul roman a cazut - in linii mari - pentru ca bogatia se acumula la centru ... in vreme ce la periferie aurul trecea granita, intorcandu-se mirodenii, tesaturi fine, animale exotice samd. ... pe masura ce centrul se imbogatea, periferia saracea ... centrul, tot mai corupt, fiind astfel nevoit sa domine militar periferia ... cu cheltuieli tot mai mari ... ca o consecinta apare inflatia manifestata prin ciuntirea monedelor si/sau denaturarea metalului ... america a "pacalit" acest fenomen - dupa renuntarea la standardul aur ... prin negocierea petrodolarului ... fenomenul a functionat perfect vreo douazeci de ani ... pana la caderea "imperiului" sovietic ... dereglementarile din vremea clinton, afrificiile financiare, externalizarea productivitatii, campaniile militare inutile (interesului general), supraindatorarea ... au readus in "peisaj" fenomenul care a daramat imperiul roman ... europa a fost atrasa si ea intr-un joc ... inflatia este doar un simptom al dezintergrarii ...

      Forma aia de “pacalire” a mai fost repetata in mai multe imperii / economii / domnii.

      Inflatia este forma preferata de furt a comunistilor: tiparim bani sa dam la saraci sa manance si gura lor ceva, creste cererea si atunci comerciantii maresc preturile. Saracirea se poate transforma in avutie doar prin munca, nu prin tiparit bani. Capitalismul are clar tendinta de a concentra avutia, de a crea monopoluri, dar asta se poate rezolva periodic prin spargerea lor. Cresterea necontrolata a populatiei duce inevitabil sa saracie, dar asta nu trebuie pusa pe seama capitalismului. Conceptul de stanga "plateste-ma pentru ca exist" este toxic, dar comunistii nu se lasa. Dupa esecul URSS, insista cu o cioara vopsita de tip "progresist", imbracata in povesti atent alese pentru a parea diferita de comunism si crimele sale.

      Inflatia perpetueaza saracirea pe glob in aceeasi masura ca si deflatia; doar ca politicile monetare recente au facut in asa fel sa valorifice cat pot de mult consumul efortului depus (a etc forma de productivitate) prin amanarea ciclurilor deflationiste (corecte).

      Abilitatea de a amana deflatia ce cadea ciclic (in toata istoria omenirii) a facut sa canalizeze o bogatie cat mai mare in sistemul financiar. 

      Dar,.... o veste buna!  

      Ciclurile lungi deflationiste nu pot fi sarite sau eliminate! 

      Ci doar amanate! 

      Sunt legi universale ale activitatii omului si a tehnologizarii! 

      Cu cat reusesti sa amani un ciclu cu atat se creeaza “volatilitate” in “shadow” iar aparent totul pare extrem de “bine”, pana la pocnirea finala si propagarea socurilor “deflationiste” in mai multe domanii, activitati, productivitate, consum. 

      ... desigur ... si razboiul opiului a tintit ceva similar ... oricum, cautam a spune ca inflatia - in sine, este un fenomen obiectiv ... chiar daca el apare ca efect al lacomiei si coruptiei ... ce pot fi considerati factori subiectivi ...

      Te inșeli, prietene. Nimeni nu a tiparit mai multă monedă falsă ca escrocii de capitalisti. De aceea populația din clasa medie a ajuns la sapă de lemn.

      Nu cautati sa comparati "exponentialitatea in nominal CIFRE" a masei monetare cu trecutul!!!

      Exponentialitat ea in cifre este o colaterala + derivata fata de alte forme pe glob; dar raportat in procente relatiile se arata la lumina zile idem ca cele perpetuate in trecut! 

      Exemplu 1000 de oamnei credit in trecut exponentialitatea in cifre nu e ca in prezent la 10000 mii de oameni! 

      Dar daca se calculeaza rapoartele procentuale se va observa ciclul de crestere si descrestere pe axul timpului in istorie! 

      Chiar daca valuta respectiva ca continua sa existe in viitor, unde se va lovi de o alta forma de crestere in exponentialitate (forma ce va panica populatie in etc forme de trilioane si bilioane nominale circulate / generate in sistem); rapoartele procentulae vor demonstra cand se vor atinge iar maxume si minime de suportabilitate in economia respectiva sau in economiile angrenate. 

      Sa nu uitam ca pe acest pamant au mai existat etc forme de nominale circulate (valute), ce au atins ciclic, exponentialitate in trilioane, bilioane, etc; cat si contractie in masa circulata (sau pastrata in sistem financiar). 

      Comparatia in "nominal" intre mai multe valute nu reprezinta decat comparatii a etc forme de productivite si dominare rute comerciale / tranzactionate; ce va intari valuta dominanta sau o va slabii (cand incepe sa piarda teren). 

      Fiecare Imperiu ce a dominat a emis exponential valuta tranzactionata diluata ca forma de castig valoare a productivitatii economiilor subordonate; pana la uzura finala a imperiului. 

      Imperiul Otoman a taiat "capetele" unor domnitori Romani ce incerca sa emita monezi de Aur in circulatie in timp ce se afla sub domnie. 

      USA a taiat capete celor ce au vrut sa emita "valute forte" (fie prin unitati de aur sau prin nominale alipite aurului); prin cotropire si dominare a rutelor comerciale. 

      Tarile unde in trecut existau "tirani" acum sunt dominate comercial de "companii" sau "campanii" ce se supun unui sistem monetar subordonat USA. 

      Semnat comenturi "cretine". 

      semnat comenuri "cretine"

    Haosul din perioada 1927 1947 si Comunismul a reusit sa stearga o mare parte din istoria pura antreprenoriala existenta in trecut.

    Orice antreprenor stie ca exista ciclu de crestere si descrestere, pe curba economica, a marginalului de profit sau pierdere; a diferitelor forme de inflatie sau deflatie! 

    semnat “comenturi cretine” 

    1. Aces coment se adreseaza in mod special Romaniei si a altor state ce au trecut prin "forme totalitare" de lunga durata!

    "Orice alți bani pe care-i economisești și care au ca scop efectuare de investiții pentru construirea averii trebuie direcționați către alte instrumente financiare cum sunt: Fondurile Mutuale????, ETF-urile, Acțiunile sau Proprietățile Imobiliare" - lipseste un pilon important pe care multi investitori il vor descoperii mereu in situatii de crize valutare.

    Un pilon ce se repeta ciclic la 50-70 de ani pentru valutele tranzactionate intern si la 70-100 de ani pentru valutele internationale (valute rezerve) atunci cand se propaga ruperi de lanturi comerciale severe. 

    Daca Aurul si Argintul nu sunt BANI atunci notele (banc+notele) circulate nu sunt CREDIT! 

    Aceasta lectie o vaor invata mereu investitorii ce nu vor sau nu inteleg conceptele ciclice economice de lunga durata. 

    Daca Aurul si Argintul nu sunt BANI atunci bancile dece se sprijina pe acest pilon atunci cand in piata baltesc "notele" circulate pe expansiunea "creditului"? 

    J.P.M a spus "Doar Aurul si Argintul sunt Bani! Restul e credit". 

    Cand creditul pocneste (ciclic) investitorul de rand actioneaza in consecinta exact in directia generata de relatia "cauzalitatii" propagata in piata, cu intarziere si la ora in care trebuia sa vanda o cota parte (din aur sau argint) si nu sa cumpere. 

    Sa nu uitam istoria !! Germania, Romania, Venezuela, Argentina, China, Franta, etc.. economii ce trec ciclic prin CRESTERE CREDTIT si DISTRUGERE Credit; prin soc inflatie si soc deflatie! 

    Respec opinia multor investitori ce transmit sfaturi grozave oamenilor; dar incomplete la nivel real de repetare a anumitori cicluri de lunga durata (economice, afaceri, valutare, etc). 

    BANI = VALOARE 

    NOTE = UNITATE NOMINALA de TRANZACTIONARE ce facilizeaza un schimb al valorilor! 

    BancNotele nu sunt BANI! Ofera iluzia pe moment din cauza raportului nominal la incheierea unei tranzactii de schimb VALORI. 

    Notele pot suferi elasticitati inflationiste sau deflationiste in functie de CREDITUL generat in sistem. 

    Exista "Bani marfa", "bani note suvernae" (ious emis de gov / conducator), bani banc note (generati peste CREDIT prin banci comerciale si reglate prin repo - lichiditatea). 

    Nu stiu daca sunteti familiarizati cu scopul intalnirii pe probleme monetare dintre Luther si Primarul Petersen, din 1923, in Hamburg. Petersen crease o moneda bazata pe aur in Hamburg, iar salariile cetatenilor din Hamburg erau platite in marci de aur. Luther a mers acolo ingrozit sa a incercat sa il intimideze pe Petersen; i-a pomenit chiar de inalta tradare, de mobilizarea trupelor Reich-ului, de o dispozitie de arestare a sa etc. Cu toate acestea, Luther nu-si alesese omul potrivit pe care sa-l hartuiasca. 

    Petersen a anuntat ca ar accepta un razboi civil (acest om a aparat pur democratic valorile muncite de oameni si nu a permis un asmenea furt grosolan plin aplicare de inflatie fortata in nominale circulate). 

    Un oras cu un milion de oameni poate sa ridice la arme 100000 de aparatori (care pe deasupra erau platiti la o valoare stabila de piata in raport cu productivitatea; fata de inflatia nominala din tabara cealalta ce ar fi furat orice sacrificiu uman depus de oameni in apararea unei ideologi monetare bolnave; cam ce se intampla in vremurile noastre), i-a spus el, iar in ceea ce priveste cestiunea arestarii, Luther at trebui sa fie bucuros ca Petersen nu era inclinat sa-l aresteze pe loc cu ajutorul politiei sale din Hamburg. Nu parea ca glumeste si, de asemenea, nu era un barbat care sa lanseze cu usurinta amenintari. Luther a revenit la Berlin cu coada intre picioare, iar la scurta vreme dupa acest eveniment tiparnita de bani a Rech-ului a fost oprita. 

    Morala e ca LEGAL un conducator de popor / oameni trebuie sa discearna cand tre sa apere interesele investitorilor externi si cand pe cele interne. 

    Ambele forme de valori productive (productivitatea natiei - oamenilor) se tranzactioneaza, dar mentinerea acestui echilibru este mult mai importanta fata de natia / popurul respectiv. 

    Avem si noi guverne si banci ce calca in picioare valorile muncite interne, si permit furtul puterii productivitatii ca forma de plata yelduri externe. 

    Cum s-a pus capat inflatiei? 

    Luther a fost atacat ca fiind partial responsabil pentru criza din Germania. Insa criza se datoreaza unor imprejurari care nu fusesera create de Luther. 

    Acolo unde Luther a fost liber sa actioneze, el s-a dovedit a fi de mare folos, nu doar economiei germane, ci totodata economiei mondiale... 

    Cand in 1923, marca germana se devalorizase de un trilion de ori (exista o exponentialitate ciclica a fiecarei valute inca din ziua emisa si dobanda aferenta lipita=> curba ascendenta accelerata pe final de viata a valutei respective; ex: 1 milion lei varsati cu o dobanda la de 18% faceti un calcul financiar si o sa va dea arcul exponential undeva pe axul timpului in grafic; asta stiu toate guvernele si bancile centrale in timp ce omul de rand nu este educat) cand ordinea sociala si politica era pe punctul de a se dizolva, Luther, Care era pe atunci Ministru al Finantelor, a introdus marca Rentenmark, ce a salvat Germania (in realitate la o alta paritate, cum a facut si Romania imediat in comunism; aceasta paritate a linistit spiritele dar inegalitatea formata se pastrase) si prin urmare a inlaturat complicatii serioase pentru Europa si pentru lume. 

    Marca Rentenmark ofera un exemplu al unei monede fara aur care e infiintats in cateva zile. In consecinta, ea merita sa fie examinata retrospectiv. 

    Va recomand sa studiati Actul Marcii Germane Rentenmark.., 

    Asta nu inseamna ca pana la emiterea de alta moneda nu au permis si stiut de jaful pe care il faceau in piata. 

    Ba da! Stiau! 

    Dar au permis jaful pana au reusit sa regleze balantele comerciale interne si externe pe furtul real al populatiei (in special clasa de mijloc)! 

    Nu prin inovatie si crestere productivitate asa cum este corect. 

    “...... Banii lichizi (care nu sunt bani sunt nominale ce deriva dintr-o forma principala de IOUs Credit) erau inmanati membrilor familiei pentru ca ei sa poata cheltuii rapid (pentru a stinge creditarea trecuta generata in sistem financiar; acest ciclu are consecinte devastatoare in somaj ridicat si bonificatii masive salariale sustinute de stat - gen plata a 1-2 ani de salarii in bani lichizi duce la inflatie galopanta dar ajuta statul sa stinga cota parte de datorie), inainte ca preturile din magazine sa creasca mai mult. In absenta unei monede stabile, oamenii au apelat tot mai mult la troc, refuzand sa accepte bani pentru lucrurile pe care aveau nevoie sa le vanda pentru a supravietui. 

    Pensionarii si cei ale caror venituri erau fixe si-au vazut puterea de cumparare evaporandu-se complet. 

    Clasa mijlocie a fost ruinata, de vreme ce economiile si instrumentele lor financiare au devenit lipsite de valoare." 

    “Saracii au devenit si mai saraci, iar in iarna anului 1923 multi dintre ei au trait in ger, arzand mobila pentru a obtine putina caldura. Cei foarte bogati au suferit cel mai putin, pentru ca ei aveau suficiente “resurse” (nu bani, nu fonduri, nu economii nominale statale!). 

    ""Norocul Romaniei in 90 si 27-45 e ca am permis in interior si alte schimburi valutare ca a diluare din soc. inflationist."" 

    Asta nu inseamna ca milioane de oameni nu au fost afectati de furt (al valorilor muncite) si de praburirea economica! 

    Doar autoritatea monetara poate cauza o inflatie si doar autoritatea monetara o poate opri. 

    Consecintele trebuiesc platite; singura intrebare e: cine va fi facut sa plateasca? 

    Inflatia e o taxa ascunsa impusa prin mijloace ascunse. In termenii unei politici inflationare, pensionarii si cei care au creante fixe, precum conturi bancare si obligatiuni, sunt cei facuti sa plateasca aceasta “taxa ascunsa”. 

    Clasa mijlocie poarta cea mai mare povara, de vreme ce puterea de cumparare a economiilor ei se evapora. 

    Fie prin monetizarea datoriei guvernamentale fie implementata direct de guvern sau indirect de catre o banca centrala privata, rezultatul e acelasi. 

    ---- 

    NOTA: 

    In asemenea momente doar cei care detin VALORI REALE vor trece prin furtuna ciclica inflationista, in timp ce bursa si etc active financiare si hartii de valoare (in termeni reali) vor sta la pamant! 

    Doar o Ferma, O casa, O Firma pozitionata corect v-a trece cu bine prin furtuna; caci o firma are posibilitatea sa emita note de credit (forme de datori peste serviciul / bunul oferit) asteptand in viitor sa primeasca la schimb bunul care sa echivaleze raportul tranzactiei din trecut. 

    In era cibernetica intram galopant in etc forme inflationiste de nominale circulate pe schimbul valorilor tranzactionate! 

    Si acum, ca si atunci, unitatile de inlesnire a unor tranzactii de valori nu sunt BANI sunt doar unitati nominale! 

    Intelegerea mai profunda a acestor comportamente mecanice - monetare ne ajuta sa constientizam mai bine tipurile de "vehicule" sau "unelte" folosite la incheierea anumitor tranzactii. 

    PS: daca astazi se declara 2% inflatie iar oamenii stau linistiti ca inflatia e mica; fac un calcul estimativ cat sa mai stranga pana cand ating cun plafon nominal pentru a achizitiona o alta forma de "valoare reala". 

    Nu iau in calcul posibilitatea unei panici BANCARE sau pocniri a CREDITULUI in economia respectiva; sau sa nu mai zicem de fuga CAPITALURILOR! 

    Aceste comportamente va genera o inflatie exponentiala in raport cu cantitatea de "note" scoase simultan in cirulatie! 

    Bancile si Guvernele au politici clare cand vor sa genereze inflatie in piata si cand vor sa genereze deflatie ca tehnica de reglare a anumitor comportamente economice. 

    semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb