Inflaţia pune probleme din ce în ce mai mari Franţei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 decembrie 2007

Inflaţia pune probleme din ce în ce mai mari Franţei

Cheltuielile de consum din Franţa au scăzut în mod neaşteptat luna trecută, pe segmentul bunurilor de producţie, iar preţurile la poarta fabricilor au crescut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, ceea ce arată că economiile din Europa au probleme.

Cheltuielile mai sus amintite, care reprezintă aproape 15% din PIB, au scăzut pentru a treia lună consecutiv, iar în noiembrie, declinul a fost de 0,1% potrivit cifrelor Biroului de Statistică. În luna precedentă, scăderea a fost de 1%. Analiştii aşteptau o scădere mai puternică pentru noiembrie: 0,6%.

Din raportul cheltuielilor de consum rezultă că cererea pentru textile a scăzut cu 4% în Franţa, luna trecută, în vreme ce achiziţiile de automobile au sporit cu 3,4%.

Expansiunea economiei Franţei încetineşte ca urmare a aprecierii euro până la niveluri record faţă de dolar. Această creştere a monedei unice europene afectează exporturile din regiune, făcându-le mai scumpe. În plus, creşterea cu 50% a preţului petrolului, respectiv ascensiunea preţului alimentelor determină accelerarea inflaţiei.

Analiştii sunt de părere că cererea internă este în scădere, iar încrederea consumatorilor ar putea avea de suferit în continuare, dacă inflaţia va urca într-un ritm superior creşterilor salariale. În vreme ce salariile din Franţa au crescut cu 0,7% în trimestrul al treilea din 2007, la fel ca în trimestrul precedent, preţurile de producţie au sporit cu 0,8% în noiembrie. Aceasta a fost cea mai mare creştere din ianuarie 2006 până în prezent.

Încrederea întreprinzătorilor - departe de nivelul record atins în 2000

Încrederea oamenilor de afaceri din Franţa nu s-a modificat în această lună, faţă de cea anterioară, ceea ce semnalează că întreprinzătorii suportă, încă, cheltuielile record cu energia, respectiv aprecierea euro. Biroul de Statistică arată că, în decembrie, indicele privind încrederea întreprinzătorilor a rămas la 110 puncte, ca şi în noiembrie. Economiştii aşteptau un indice mai mic: 109 puncte. Indicele privind încrederea întreprinzătorilor din Franţa a oscilat între 106 şi 111 puncte anul acesta, niveluri mici faţă de recordul atins în 2000: 123 de puncte.

În schimb, sub-indicele care estimează producţia viitoare a companiilor a scăzut la 15 puncte, de la 20, iar cel privind comenzile - la 1, de la 4.

Specialiştii Biroului de Statistică din Franţa cred că economia naţională ar putea să încetinească şi mai mult în primul semestru al lui 2008. Aceştia estimează o expansiune economică de 0,5% pentru trimestrul curent, faţă de 0,7% în trimestrul al treilea.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) anticipează că, în 2008, expansiunea economiei Franţei va fi inferioară celei pe care o va consemna zona euro. Situaţia se repetă pentru al treilea an consecutiv. OECD aşteaptă o creştere economică de 1,8% anul viitor, în Franţa.

Franţa nu este singura economie europeană cu probleme. Luna aceasta, în Germania (cea mai mare economie de pe continent), încrederea investitorilor a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Motivul este, şi în acest caz, aprecierea euro şi creşterea preţului petrolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb