INFORMAŢIA PUBLICATĂ DE ZIARUL BURSA ÎN LUNA MAI, CONFIRMATĂ OFICIAL Proprietarul restaurantelor KFC şi Pizza Hut vrea să se listeze, până la finalul anului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2017

Proprietarul restaurantelor KFC şi Pizza Hut vrea să se listeze, până la finalul anului

Ofertă publică pentru 25% din acţiunile Sphera Franchise Group

Capitalul Sphera a fost majorat cu aport în acţiuni emise de US Food Network (care operează brandul KFC), în valoare totală de 519,7 milioane de lei, şi emise de American Restaurant System (care operează Pizza Hut), în sumă de 60,78 milioane de lei

Sphera Franchise Group SA, care reuneşte sub umbrela sa companiile care deţin brandurile KFC, Pizza Hut şi Pizza Hut Delivery, intenţionează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti, în urma unei oferte publice prin care acţionarii vor să vândă 25% din numărul total de acţiuni, potrivit unui anunţ publicat ieri.

Oferta este de aşteptat să fie finalizată în trimestrul IV, se mai arată în anunţ.

Ziarul "BURSA" a scris, încă din luna mai, despre intenţiile proprietarului restaurantelor KFC de la noi, US Food Network SA, să se listeze. Între timp însă, acţionarii acesteia au pus-o la pachet cu American Restaurant System (care operează Pizza Hut), sub numele Sphera Franchise Group SA, înfiinţată în iunie 2017.

Crearea noii companii reprezintă o modalitate mai eficientă de gestionare a brandurilor din portofoliu, potrivit unui comunicat al companiei, din vară.

Deţinătorii finali ai companiei sunt Radu Dimofte (43,67% deţinere indirectă), Lucian Vlad (33,33% deţinere indirectă) şi Nicolae Badea (23% deţinere indirectă), potrivit anunţului de ofertă. Cei trei acţionari se numără printre fondatorii afacerii ce operează francizele KFC şi Pizza Hut în România.

În fapt, Sphera este deţinută de Wellkept Group, cu un pachet de 16,34%, Anasa Properties, cu 10,99%, Tatika Investments, cu 27,3%, MBL Computers, cu 23%, şi Lunic Franchising and Consulting Ltd, cu 22,34%.

MBL Computers este deţinută integral de Nicolae Badea.

Anasa Properties a fost fondată de Lunic Franchising and Consulting Ltd.

Wellkept Group este deţinută în proporţie de 98,05% de Tatika Investments Ltd, în timp ce omul de afaceri Radu Dimofte are 1,94%. Potrivit presei, Radu Dimofte controlează integral Tatika Investments.

Radu Dimofte împreună cu Puiu Popoviciu au adus în România, în franciză, restaurantele Pizza Hut şi KFC, cei doi fiind parteneri în mai multe afaceri.

Pe 18 mai, acţionarii Sphera, au aprobat, în principiu, majorarea capitalului social prin aport în natură constând în toate acţiunile emise de societăţile US Food Network şi American Restaurant System şi deţinute de actionarii Sphera, respectiv de Tatika Investments LTD, Wellkept Group, Anasa Properties, MBL Computers şi Lunic Franchising and Consulting LTD.

Ulterior, pe 30 mai, acţionarii Sphera au aprobat majorarea capitalului social cu suma de 580.490.100 lei, de la 1.500.000 lei, la 581.990.100 lei prin emisiunea unui număr de 38.699.340 acţiuni nou-emise la valoare nominală de 15 lei.

Potrivit deciziei AGA, majorarea Capitalului Social se realizează prin aport în natură constând (i) într-un număr de 379.999 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 0,25 RON/acţiune emise de US Food Network şi într-un număr de 379.999 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 0,25 RON/acţiune emise de American Restaurant System, deţinute de actionarii Sphera.

Potrivit raportului de evaluare întocmit de Romanian Expert Consulting, cele 379.999 acţiuni nominative emise de US Food Network - S.A. au o valoare totală de 519.704.321,35 lei, iar cele 379.999 acţiuni nominative emise de American Restaurant System au o valoare totală de 60.785.823,04 lei.

Oferta publică iniţiată de Sphera se adresează investitorilor de retail şi instituţionali din România şi investitorilor instituţionali internaţionali, din afara Statelor Unite ale Americii.

Compania nu va atrage capital nou în cadrul Ofertei şi nu va primi nicio parte din sumele din cadrul Ofertei.

Informaţiile detaliate în legătură cu Oferta vor fi publicate în Prospect, după aprobarea acestuia de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, au precizat reprezentanţii companiei.

Profit de 51,6 milioane de lei, în 2016

Sphera a înregistrat în 2016 un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,2% mai mare decât în 2015 pe fondul unor vânzări de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mari decât în 2015.

Din 2012, Grupul şi-a extins reţeaua de restaurante cu 40 de unităţi sau cu 63%, ajungând la un total de 104 restaurante la 30 septembrie 2017, constând în 67 de restaurante KFC (dintre care 63 în România, 2 în Republica Moldova şi 2 în Italia) şi 37 de unităţi Pizza Hut (din care 16 sunt unităţi de livrare).

Mark Hilton, CEO al Sphera, a declarat în legătura cu IPO-ul Sphera: "Modelul nostru de afaceri s-a dovedit a fi de succes şi ne-a permis lansarea a 40 de restaurante noi în perioada 2012 - septembrie 2017, menţinând în acelaşi timp un nivel de creştere anuală (like-for-like) semnificativ al vânzărilor. Avem în continuare planuri de dezvoltare ambiţioase, cu 10 noi deschideri de restaurante în plan până la final de 2017. Considerăm că avem un potenţial de creştere semnificativ în anii următori, atât în ceea ce priveşte rezultatele restaurantelor existente cât şi prin deschiderea de noi restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, precum şi prin dezvoltarea unui business semnificativ KFC în Italia. Planul nostru este de a depăşi 240 de restaurante până la finalul anului 2022".

WOOD & Company acţionează ca Sole Global Coordinator şi Joint Bookrunner al Ofertei. Raiffeisen Bank (România) este Joint Bookrunner, iar Alpha Finance România S.A. acţionează în calitate de CoLead Manager în legătură cu Oferta. Rothschild acţionează în calitate de Financial Adviser al Companiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb