ING: Cursul - 4,85 lei/euro până la sfârşitul anului

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 august 2012

Cursul - 4,85 lei/euro până la sfârşitul anului

Cursul ar putea ajunge la valoarea de 4,85 lei/euro, până la sfârşitul acestui an, estimează analiştii ING, care nu exclud ca moneda europeană să atingă, temporar, cinci lei.

Iminentele alegeri generale şi o administraţie care a pierdut sprijin semnificativ au pregătit terenul pentru creşterea tensiunilor de pe scena politică, dar, după cum o arată pieţele financiare, evenimentele recente au depăşit serios majoritatea aşteptărilor, arată Vlad Muscalu, economist în cadrul grupului financiar. O serie continuă de scandaluri politice sugerează că regulile din România sunt fluide şi că agendele politice nu ţin cont de cele economice, consideră domnia sa.

Situaţia de pe piaţa valutară şi cea a obligaţiunilor de stat sugerează că sentimentul investitorilor variază între incertitudine ridicată şi temeri că perspectivele ţării "se întunecă rapid", în condiţiile în care Europa trece printr-o dezintermediere în sectorul bancar, potrivit analizei. Scenariile de proiecţie care extrapolează în mod liniar evoluţiile recente pot anticipa cu uşurinţă o criză a balanţei de plăţi pe termen lung, pe măsură ce tensiunile de pe pieţele financiare se revarsă în economia reală, iar turbulenţele din cele două zone încep să se alimenteze reciproc. Atribuirea unei probabilităţi cât de reduse unui scenariu atât de tragic ar putea limita serios apetitul pentru active româneşti, atrage atenţia Vlad Muscalu.

Acesta nu este scenariul de bază al ING, însă reprezentanţii instituţiei de credit văd puţine semnale care să sugereze că tensiunile politice vor lua sfârşit în curând, din moment ce majoritatea întrebărilor politice importante (Cum va fi structura viitorului parlament?; Cine va forma noul guvern?; Care va fi viitoarea strategie economică?) nu vor primi răspuns până în primul trimestru al anului viitor.

Analiştii ING îşi modifică, din nou, proiecţiile pentru leu, în condiţiile în care BNR pare tot mai flexibilă în privinţa tolerării mişcărilor pe piaţa valutară. Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a declarat recent că vede spaţiu de manevră pentru apărarea leului, dar a precizat că acest spaţiu ar trebui utilizat în mod înţelept, deoarece, în perioade tensionate, cursul de schimb flotant trebuie să-şi joace rolul, aminteşte Vlad Muscalu.

În plus, este foarte probabil ca activitatea economică să fi fost afectată în mod vizibil de evenimentele din ultimele luni, iar când acest lucru va deveni vizibil în datele economice, acest lucru riscă să accentueze presiunea în pieţele financiare, oferind o avanpremieră a spiralei de efecte negative, potrivit domniei sale. Piaţa pare vulnerabilă la un astfel de şoc, având în vedere că piaţa primelor de risc (credit defaul swap - CDS) rămânând în urma celei valutare, atrage atenţia economistul. Presupunând o rată de recuperare de 40%, piaţa CDS atribuie o probabilitate de mai puţin de 6% unui faliment al ţării noastre, aproape de media de 5,3% din primul trimestru al anului, se mai arată în analiza ING.

Vlad Muscalu consideră că BNR ar putea să devină mai agresivă, posibilitate care, în prezent, pare redusă, dar ar putea să crească pe măsură de deprecierea continuă, afectând stabilitatea financiară. Cu toate acestea, activitatea pe piaţa valutară va creşte puternic înaintea unei astfel de acţiuni a Băncii Centrale, în condiţiile în care mutarea poverii de pe cursul de schimb pe ratele dobânzii ar duce la amplificarea impactului acestei poveri, pentru că nu i-ar afecta doar pe cei cu datorii în valută şi, indirect, băncile, dar şi pe cei cu datorii în lei şi băncile, în mod direct, limitând serios accesul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) la lichiditate şi la utilizarea resurselor valutare, explică domnia sa.

Participanţii la piaţă ar putea, la un moment dat, să beneficieze de pe urma unor îmbunătăţiri minore în sfera politicului, potrivit raportului, care atrage, însă, atenţia că deteriorarea încrederii, care a avut loc în ultimele luni, ar putea să aibă un efect de durată, iar momentele de optimism să fie scurte.

Leul a continuat aprecierea începută luni, cursul ajungând, ieri, la 4,5378 lei/euro, în scădere cu 3,62 bani faţă de ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb