ING şi-a modificat uşor în scădere estimarea privind inflaţia la finalul lui 2009, la 4,6%

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2009

Analiştii ING şi-au revizuit prog-noza privind inflaţia la finalul acestui an la 4,6% de la 4,8% în proiecţia anterioară, ca urmare a datelor mai bune privind inflaţia din octombrie, şi susţin că banca centrală are mai multe şanse să-şi îndeplinească ţinta fixată, potrivit unui raport publicat ieri, citat de NewsIn.

"După datele privind inflaţia din octombrie, am decis să modificăm uşor prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2009 de la 4,8% la 4,6%. Şansele ca BNR să-şi îndeplinească ţinta de inflaţie au crescut, dar nivelul inflaţiei de bază, alături de riscurile generate de preţurile la alimentele de sezon, tutun şi combustibil, precum şi de deprecierea leului ne-au determinat să menţinem prognoza peste ţinta BNR", se arată în raport.

În octombrie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,3%, după ce preţurile de consum au crescut cu 0,44% faţă de luna precedentă, în special ca urmare a scumpirii serviciilor şi a majorării preţurilor la mărfurile nealimentare, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În septembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 4,94%.

Banca Naţională a României a fixat, pentru finalul lui 2009, ţinta de inflaţie la 3,5%, cu un interval de variaţie de plus sau minus un punct procentual, ţintă menţinută şi în 2010. În schimb, pentru 2011 aceasta a fost stabilită la 3%, plus sau minus un punct procentual.

Analiştii ING susţin că modul în care a evoluat inflaţia până în prezent, corelat cu modul în care banca centrală vede evoluţia inflaţiei ar fi permis o reducere a dobânzii cheie. Cu toate acestea, factorii politici au fost mai importanţi, motiv pentru care dobânda cheie ar putea fi menţinută şi la următoarea şedinţă de politică monetară.

"Este puţin probabil să vedem o diminuare a dobânzii cheie fără o stabilizare a situaţiei politice", precizează analiştii ING, care se aşteaptă ca în noiembrie, rata anuală a inflaţiei să urce la 4,4% şi chiar să depăşească uşor acest nivel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb