INS: INVESTIŢIILE ÎN ECONOMIA NOASTRĂ, MAI MARI CU 15,3% Liviu Voinea: Creşterea investiţiilor provine din variaţia stocurilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 decembrie 2011

Liviu Voinea: Creşterea investiţiilor provine din variaţia stocurilor

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 15,3%, în trimestrul al treilea din acest an comparativ cu aceeaşi periodă a lui 2010, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (INS). Creşterea investiţiilor din ţara noastră provine din variaţia stocurilor, potrivit lui Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), care ne-a spus că acest lucru este unul negativ: "Investiţiile sunt alcătuite din formarea brută de capital fix şi variaţia stocurilor. Având în vedere că formarea brută de capital fix este în scădere, creşterea investiţiilor provine din variaţia stocurilor, iar acest fapt nu este unul pozitiv. Practic, se produce pe stoc, iar INS include stocurile la investiţii".

Potrivit INS, creşterea a fost înregistrată la toate elementele de structură, după cum urmează: la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 35,6%, la alte cheltuieli cu 9,4% şi la lucrări de construcţii noi cu 3,8%. În perioada analizată, a fost constatată "o scădere a ponderii lucrărilor de construcţii noi în total investiţii, cu 4,5 puncte procentuale, iar cea în alte cheltuieli cu 0,7 puncte procentuale", mai precizează reprezentanţii Institutului. Ponderea investiţiilor în utilaje (inclusiv mijloace de trans-port) a crescut cu 5,2 puncte procentuale.

Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în perioada ianuarie-septembrie 2011, au reprezentat 51,1% din total, faţă de 52,6% - în acelaşi interval al anului trecut. Tot-odată, investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au acoperit 39,7% din total, faţă de 37,7% în primele trei trimestre al lui 2010. Ramurile în care a fost realizat un volum mai mare de investiţii sunt industria şi comerţul/serviciile.

Ţara noastră continuă să atragă investitori străini majori, a anunţat, recent, Andreea Paul Vass, consilier de stat al Primului-Ministru. Potrivit domniei sale, "în ultimele două luni au fost lansate şase noi proiecte de investiţii, în valoare totală de 189,5 milioane de euro, care au condus la crearea a 1930 locuri de muncă". În această perioadă, în România au investit patru companii americane ("Toro", "Honeywell Friction", "Delphi Diesel", "Flextronix"), "Yazaki" din Japonia şi "Olympus Dairy Ind." din Grecia, în mai multe sectoare, preferat rămânând, însă, cel al componentelor auto. Unele dintre cele şase companii menţionate mai sus au beneficait de ajutor de stat.

În ultima perioadă, premierul Emil Boc şi ministrul economiei Ion Ariton, alături de alţi guvernanţi români au avut întâlniri cu reprezentanţii unor corporaţii importante din diverse ţări, cum ar fi fi Coreea, China sau Israel, pentru a-i convinge pe investitorii străini să deruleze afaceri şi în ţara noastră.

Oamenii de afaceri români sunt de părere că autorităţile desconsideră firmele autohtone, prin susţinerea investitorilor străini: "Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază ca fiind greu de înţeles şi de acceptat de către mediul de afaceri încăpăţânarea cu care reprezentanţi ai Guvernului şi ai BNR susţin public exclusiv importanţa atragerii şi stimulării investiţiilor străine, desconsiderând, implicit, importanţa investiţiilor făcute, chiar în condiţii dificile, de către întreprinzătorii români cu capital privat româ-nesc", a declarat, în urmă cu câteva luni, Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR. Domnia sa susţine că întreprinderile mici din România ar putea investi anual circa un miliard de euro.

Cristian Pârvan ne-a spus că, în comparaţie cu ţări ca Polonia, Cehia, Ungaria, unde firmele din afară au investit în producţie, în România, investiţiile străine au fost preponderent speculative, regăsindu-se, în special, în imobiliare şi terenuri: "Investiţiile străine au un ciclu de 7-10 ani. Spre exemplu, un fond de investiţii îşi desfăşoară afacerile într-o ţară 5-7 ani, după care-şi ia banii şi pleacă din ţara respectivă. Cu firmele autohtone nu se întâmplă aşa. Toată lumea spune < investitori străini, investitori străini >, parcă românii nu există nicăieri".

Oamenii noştri de afaceri susţin ferm necesitatea asigurării de condiţii stimulative pentru investiţiile realizate de către toţi antreprenorii, indiferent de originea capitalului. Printre altele, AOAR consideră necesară completarea şi diversificarea instrumentelor financiare care să susţină investitorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imi pare rau Dle Voinea ,dar nu stapaniti notiunea de investitii in economie .

    Nu stiu ce investitie mare ati facut dar din cele prezentate inteleg ca nu stiti cum merge treaba in santiere . 

    Mai documentati-va , sunteti tanar si barem atata lucru sa faceti  

    Cu parere de rau

    G.B. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb