INS: RATA ŞOMAJULUI A CRESCUT LA 6,1%, ÎN IULIE Cristian Pârvan, AOAR: "Statul trebuie să reducă fiscalitatea pe forţa de muncă, astfel încât să stimuleze angajarea"

LAURA BOICO
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 septembrie 2016

Cristian Pârvan, AOAR: "Statul trebuie să reducă fiscalitatea pe forţa de muncă, astfel încât să stimuleze angajarea"

Rata şomajului în forma ajustată sezonier a fost de 6,1%, la finele lunii iulie, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă (6%), informează Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent, este de 546.000 de persoane, în creştere faţă de luna precedentă (534.000 persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (624.000 persoane).

Cristian Pârvan, Secretarul General al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că unul din motivele creşterii şomajului este faptul că încep să se reducă muncile sezoniere, care au permis creearea unor oportunităţi de activitate.

În opinia sa, a doua explicaţie ar fi aceea că serviciile şi construcţiile, probabil, din motive diferite, nu mai cresc numărul de locuri de muncă, încearcă să facă faţă activităţii cu acelaşi număr sau mai mic de muncitori.

Cristian Pârvan ne-a declarat: "Statul trebuie să se întoarcă cu faţa către mediul de afaceri. Din păcate, acest guvern, care permanent s-a prezentat ca fiind unul de conjuctură, nu a făcut asta. Economia este ceva viu. În mod firesc, statul nu creează locuri de muncă, iar mediul de afaceri nu doreşte asta. Dar, statul trebuie să ia măsurile, pe care le iau toate autorităţile în lumea largă, respectiv, în primul rând, să reducă fiscalitatea pe forţa de muncă, astfel încât să stimuleze angajarea".

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a depăşit-o cu 1,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,1% pentru luna iulie 2016 (5,9% în cazul bărbaţilor şi 4,1% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 78,7% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iulie 2016.

Totodată, managerii din industriile prelucrătoare, construcţiilor, comerţului cu amănuntul şi serviciilor preconizează o creştere moderată a activităţii în următoarele trei luni, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

"În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere mai semnificativă (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tendinţa va fi de scădere moderată (sold conjunctural-10%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare", se precizează în document.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. guvernul psd condus de ponta in loc sa reduca fiscalitatea pe munca a redus TVA, dar preturile in magazine au ramas la fel, ajutand profitul comerciantilor (in special marile retele straine) si al importatorilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb