Rata şomajului în forma ajustată sezonier a fost de 6,1%, la finele lunii iulie, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă (6%), informează Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent, este de 546.000 de persoane, în creştere faţă de luna precedentă (534.000 persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (624.000 persoane).
Cristian Pârvan, Secretarul General al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că unul din motivele creşterii şomajului este faptul că încep să se reducă muncile sezoniere, care au permis creearea unor oportunităţi de activitate.
În opinia sa, a doua explicaţie ar fi aceea că serviciile şi construcţiile, probabil, din motive diferite, nu mai cresc numărul de locuri de muncă, încearcă să facă faţă activităţii cu acelaşi număr sau mai mic de muncitori.
Cristian Pârvan ne-a declarat: "Statul trebuie să se întoarcă cu faţa către mediul de afaceri. Din păcate, acest guvern, care permanent s-a prezentat ca fiind unul de conjuctură, nu a făcut asta. Economia este ceva viu. În mod firesc, statul nu creează locuri de muncă, iar mediul de afaceri nu doreşte asta. Dar, statul trebuie să ia măsurile, pe care le iau toate autorităţile în lumea largă, respectiv, în primul rând, să reducă fiscalitatea pe forţa de muncă, astfel încât să stimuleze angajarea".
Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a depăşit-o cu 1,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5% în cazul celor de sex feminin.
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,1% pentru luna iulie 2016 (5,9% în cazul bărbaţilor şi 4,1% în cel al femeilor).
Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 78,7% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iulie 2016.
Totodată, managerii din industriile prelucrătoare, construcţiilor, comerţului cu amănuntul şi serviciilor preconizează o creştere moderată a activităţii în următoarele trei luni, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
"În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere mai semnificativă (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tendinţa va fi de scădere moderată (sold conjunctural-10%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare", se precizează în document.
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 01.09.2016, 15:45)
guvernul psd condus de ponta in loc sa reduca fiscalitatea pe munca a redus TVA, dar preturile in magazine au ramas la fel, ajutand profitul comerciantilor (in special marile retele straine) si al importatorilor