INS: Salariul mediu nominal net a crescut cu 28 lei, în aprilie, la 1857 lei

Elena Deacu
Macroeconomie / 8 iunie 2015

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2564 lei în luna aprilie, cu 1,4% mai mare decât în luna martie 2015, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1857 lei în aprilie, în creştere faţă de luna precedentă cu 28 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate astăzi.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5031 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1014 lei).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în aprilie 2015 cu 7,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,3%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 101,4% pentru luna aprilie 2015 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 136,9% cu 1,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2015.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna aprilie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 18,6% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 10,0% şi 14,5% în fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei; între 8,0% şi 9,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), extracţia minereurilor metalifere; între 6,5% şi 7,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2015 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale în luna anterioară, a nerealizărilor de producţie ori a încasărilor mai mici (funcţie de contracte), a dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice, precum şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat după cum urmează: cu 29,7% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 18,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 6,5% şi 8,0% în activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (0,6%). Uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în administraţia publică (-0,8%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,3%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb