Înscrierile în programul "Start-up Nation" încep în iunie, finanţările - în septembrie

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 19 mai 2017

Înscrierile în programul "Start-up Nation" încep în iunie, finanţările - în septembrie

Ilan Laufer, MMACA: "Mediul de afaceri din România are nevoie de un cadru coerent"

Planul de afaceri dezvoltat prin programul "Start-up Nation" a fost simplificat, au declarat, ieri, oficialii Ministerului pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), adăugând că programul a fost promovat în 35 de judeţe din ţară.

"Firme puternice de IT din ţară şi din străinătate susţin acest program şi vor să îl sprijine şi să continue cele mai bune investiţii de tip start-up", a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Adrian Mlădinoiu, Secretar de Stat în Secretariatul General al Guvernului.

Prin programul naţional "Start-up Nation" se pot obţine finanţări de cel mult 44.000 euro, fonduri nerambursabile, pentru înfiinţarea unei afaceri de tip start-up. Un număr de 10.000 de firme/an vor fi finanţate prin intermediul acestui program lansat în 2017, care este prevăzut să se deruleze pe o perioadă de patru ani.

Bugetul aferent întregului program se ridică la 1,7 miliarde lei, alcătuit din 1,2 miliarde lei - bani de la bugetul de stat şi 500 milioane lei - fonduri europene.

Ilan Laufer, secretar de stat în MMACA, a declarat, la rândul său, că planul de afaceri, care va trebui completat de cei care aplică în cadrul programului "Start-up Nation", a fost simplificat. Potrivit domniei sale, mediul de afaceri are nevoie de un cadru coerent pentru a se dezvolta, una dintre principalele probleme ale antreprenorilor români fiind controlul.

Conform domnului Ilan Laufer, obiectivele Programului Start-up Nation sunt: înfiinţarea a 10.000 de firme de tip start-up pe an, înfiinţarea a circa 15.000-17.000 noi locuri de muncă pe an, dezvoltarea sectoarelor prioritare din economia noastră şi competitivitatea pe plan naţional şi internaţional.

Ca să poată fi eligibili, cei care vor aplica pentru acest program vor trebui să înfiinţeze o societate după data de 30 ianuarie 2017, cu cel puţin un angajat, pe care să o menţină timp de minimum doi ani.

Înscrierile vor începe în luna iunie a anului curent şi se vor desfăşura pe o perioadă de 30 de zile. Punctajul maxim care poate fi obţinut de fiecare antreprenor, care îşi doreşte să beneficieze de acest program, este de 100 de puncte, pragul minim fiind de 50 de puncte. Lista aplicanţilor va fi afişată în iulie 2017, iar semnarea contractelor se va face în luna august, urmând ca efectuarea plăţilor să se facă din luna septembrie a acestui an.

Potrivit domnului Laufer, în categoria cheltuielilor eligibile se încadrează echipamentele tehnologice şi IT, autoturisme, microbuze, autobuze etc., spaţii de lucru, de producţie, de depozitare şi de birouri, în afara celor care au destinaţie locativă.

Mobilierul şi elementele de birotică sau elevatoarele intră, de asemenea, în categoria cheltuielilor eligibile, şi la fel salariile (plafonate la nivelul salariului mediu pe economie) şi chiriile (nu sunt plafonate) sau autoturismele al căror preţ nu depăşeşte 36.000 de lei. Singura condiţie, în ceea ce priveşte cheltuielile eligibile, din cadrul programului, este ca echipamentele şi utilajele achiziţionate să fie noi.

Înscrierile în cadrul programului se vor efectua doar online, iar evaluarea se va face electronic, cu punctaj acordat automat, ordonarea beneficiarilor făcându-se în funcţie de punctajul obţinut.

Mecanismele de decontare, prevăzute în program, sunt cererea de plată şi cererea de rambursare.

Oficialii MMACA au amintit, ieri, că ministerul a propus o serie de măsuri conexe, care au fost adoptate în programul de guvernare. Printre acestea se numără Legea Prevenţiei, Legea Lobby-ului şi debirocratizarea, care presupune eliminarea a 102 taxe. Ilan Laufer a menţionat că numărul taxelor din ţara naostră nu va fi mai mare de 50, iar toate taxele vor putea fi plătite online, din decembrie 2018.

Domnul Laufer a precizat că, de asemenea, a mai fost propusă creşterea plafonului pentru microîntreprinderi la 500.000 euro ca cifră de afaceri şi reducerea la 1% a cotei de impozit pe cifra de afaceri.

Conform declaraţiilor reprezentantului MMACA, în programul de guvernare a fost cuprinsă Legea Prevenţiei care are, în acest moment, o formă finală, cu o anexă, care include aproximativ 305 de contravenţii, care obligă organul de control ca, în cazul în care descoperă că antreprenorul a greşit, să aplice, în primul rând, un plan de remediere a situaţiei, fără să impună vreo sancţiune. Astfel, antreprenorul are la dispoziţie o perioadă de 90 de zile pentru a implementa planul de conformare, după care va urma un nou control.

În ceea ce priveşte taxele, Ilan Laufer a menţionat: "TVA va fi redus de la 20% la 19%, şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. Totodată, va fi eliminată taxa pe construcţii speciale, iar dividendele nu vor mai fi, nici ele, impozitate, din 2018. Impozitul pe profit va scădea de la 17%, la 10%, iar impozitul pe transferul proprietăţilor va fi, şi el, eliminat".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb