ÎNSEMNĂRI DIN ROŞIA MONTANĂ (VII)  O tânără: "Aşa nu se mai poate continua în Roşia Montană!"

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 1 iunie 2012

O tânără: "Aşa nu se mai poate continua în Roşia Montană!"

Ziarul BURSA a iniţiat o excursie de documentare la Roşia Montană, din care au rezultat o serie de articole ce relatează poveşti ale oamenilor de acolo, stări de lucruri consemnate la faţa locului.

În ediţia din 28 mai, am publicat opiniile roşienilor strămutaţi în Recea (Alba Iulia), cartierul construit de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) special pentru ei. Cei mai mulţi dintre ei sunt mulţumiţi de condiţiile de aici, însă există şi persoane care aseamănă cartierul cu un cimitir, unde "nu mişcă un om".

Astăzi ne-am întors în Roşia Montană, unde stăm de vorbă cu o tânără de 36 de ani, care a lucrat în subteran pentru o companie contractată de RMGC.

În episodul următor, îl vom cunoaşte pe Poetu`.

Frumuseţea peisajului de la Roşia Montană este izbitoare.

Masivele Cârnic şi Orlea, care intră în aria de exploatare prevăzută de RMGC, sunt clasate drept monumente istorice.

Exploatarea la suprafaţă, propusă de companie, ar conduce la dispariţia masivelor, ar avea loc o modificare de relief.

Aşa cum este astăzi concepută afacerea, ne obligă să alegem între peisaj şi aurul de dedesubt. Este nefiresc, iar alternativa impusă poate fi, de fapt, evitată.

Cel mai normal ar fi să vrem aurul, păstrând frumuseţea peisajului.

Nu ar trebui să alegem ori una, ori alta.

Le putem avea pe ambele.

Tehnologia modernă este suficent de dezvoltată, astfel încât să asigure acest obiectiv.

Dacă nu este, o putem crea.

Muntele poate fi sfredelit, fără să fie distrus.

Situaţia din Roşia Montană pare fără ieşire. Nimic nu s-a schimbat în cei 16 ani, de când compania canadiană Gabriel Resources s-a asociat cu statul român, să exploateze aurul de aici.

Poate doar destinele oamenilor. O parte s-au mutat, deja, din comună, în cartierul Recea (Alba Iulia) sau pe unde au apucat, ca să facă loc proiectului minier.

Cei care au refuzat să plece au soarta pecetluită: RMGC a sistat achiziţiile, iar şansele să-şi găsească un loc de muncă în Roşia Montană sunt aproape nule, pentru că autorităţile locale au declarat-o zonă monoindustrială: orice afacere, în afară de minerit, este interzisă în Roşia Montană.

O tânără în jur de 30 de ani, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, mi-a declarat: "Roşia nu mai există acum, trebuie să fim conştienţi de asta. O casă este locuită, cinci nu. Populaţia a plecat. Eu zic că 75% din populaţie a plecat.

Marea problemă este incertitudinea în care trăim în Roşia Montană.

Mutarea localnicilor în Recea a fost o porcărie. Normal, cinstit şi omeneşte ar fi fost ca strămutările să înceapă când compania obţinea toate autorizaţiile necesare începerii mineritului".

Tânăra, care a lucrat în subteran pentru o firmă de forare din Marea Britanie, contractată de RMGC, este de părere că atât opoziţia, cât şi partizanii proiectului minier îşi apără interesele: "O singură întrebare am, pentru cei care se opun proiectului: dacă nu începe mineritul, iar lumea va rămâne fără locuri de muncă, având în vedere că foarte mulţi sunt angajaţi acum la Gold, nu-şi pun problema ce o să se întâmple cu ei? Vor fi linşaţi!"

Pe de altă parte, localnica nu-şi doreşte să vadă "dealurile astea dez-umflate", dacă începe exploatarea minieră.

"În plus, nu cred că toate casele renovate de companie vor rămâne în picioare, atunci când or să puşte munţii. Toate casele sunt înconjurate de cariere. Or să rămână, dacă puşcă cu petarde", spune, ironic, femeia, adăugând, cu zeflemea, că aşteaptă cu viu interes noua lege a minelor, care propune ca exproprierea localnicilor să fie făcută de privaţi.

"Nu sunt de acord cu legea asta. Dacă vreau să vând, vând, dacă nu, nu. Şi David (Eugen David, preşedintele ONG-ului Alburnus Maior, care se opune proiectului minier-n.r.) va pleca, în funcţie de banul pe care îl primeşte. EI stă pentru bani. Şi eu la fel.

O să plec şi eu dacă începe proiectul. Mulţi vor să plece. Să rămână David".

Tânăra critică aspru autorităţile locale, pe care le consideră părtaşe la dezastrul economic din Roşia Montană, declarată zonă monoindus-trială. Roşianca argumentează:

"Din păcate, totul este dus la extrem în Roşia Montană. Unii susţin că numai prin minerit se poate asigura bunăstare, iar alţii, că numai prin turism. Calea este undeva la mijloc. S-ar putea face multe aici. Turismul ar merge, dar mai trebuie investit în infrastructură, în cazare... Nu ai un restaurant aici. Poţi să faci ecoturism, să le oferi turiştilor un lapte proaspăt, o brânzică...

O fabrică de dulceaţă din fructe de pădure ar merge foarte bine. Plus siropuri... Aceste produse au mare căutare la export.

Dar, din cauza abuzurilor Guvernului, prin autorităţile locale, zona a fost declarată monoindustrială, astfel că nu primeşti autorizaţie să-ţi dezvolţi nicio afacere aici".

Neiertătoare, tânăra penalizează mecanimsele prin care RMGC a încercat să pătrundă în conştiinţa oamenilor: "Nu mai poţi să faci nimic fără Gold!

CFR Cluj a fost finanţată de RMGC, dar a renunţat apoi la finanţare, pentru că fanii clujeni, care sunt împotriva proiectului minier, i-au ameninţat că or să aibă tribunele goale.

Au finanţat rugby, baschet, majoretele de la Câmpeni...Totu-i tradiţional şi românesc 100%, ţine de minerit!".

În plus, RMGC a "confiscat" şi Ziua minerului, spune localnica: "În fiecare an, în august, de când eram copil, se ţinea Ziua minerului... Se organizează pe stadionul din Roşia Montană, cu muzică, mici, se cântă, se joacă... Acum, sărbătoarea este sponsorizată de Gold. Când se ţin discursuri, trebuie neapărat să vorbească Tănase (Dragoş Tănase, directorul general al RMGC-n.r.), şi primarul...".

Roşianca reclamă şi alte fapte "necurate":

"S-au făcut multe ilegalităţi. Când au fost alegeri prezidenţiale, starea de spirit era «Votaţi-l pe Băsescu, să dea drumul la proiect!» Şi a dat drumul...Mă deranjează foarte mult... Implicarea politică îi şi în economic, chiar în halul ăsta!"

Tânăra le propune autorităţilor să permită exploatarea minieră la Roşia Montană, dar în subteran.

"Am bătut subteranul din Roşia Montană o jumătate de an. În fiecare zi intram cel puţin o dată şi făceam 14 km de subteran. Am forat sub Cârnic şi Cetate.

Ar putea să înceapă lucrările, dar fără să fie distruşi munţii", conchide tânăra, care, patetic, transmite că situaţia din Roşia Montană nu mai poate continua aşa.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Zona monoindustriala este gresit inteleasa. Ea acopera doar 25% din suprafata comunei, pe locul fostelor mine si unde se doreste a se exploata. In rest, se poate deschide orice afacere se doreste. Chiar Eugen David, de care zicea tanara din articol, si-a deschis acum o luna o pensiune. Cum de a putut, daca, vezi Doamne, e zona monoindustriala peste tot?

    1. acela a fost un moment deosebit. omul care urla ca nu se poate deschide nimic in Rosia Montana isi deschide pensiune. practic a aratat singur ca mintea

    Exploatare in subteran nu se mai poate face de ani de zile. Doar nu degeaba statul a deschis in anii '70 cariera deschisa! oricum,tehnologia pe care o propune RMGC este cea mai moderna din lume si, desi e tot in cariera deschisa, conteaza cum va ramane locul dupa exploatare. Si va arata bine, caci ultimii 7 ani sunt dedicati inchiderii corespunzatoare a minei si ecologizarii.

    1. da, dar statul a si lasat o mizerie de nedescris acolo, halde de steril netratate, gropi in pamant si, cel mai rau, ape acide. bine ca macar vor fi curatate dupa ce incepe proiectul asta

    nu stiu cine ar cumpara dulceata de la Rosia Montana, zona recunoscuta pentru poluare. si inclusiv pentru fabrica asta e nevoie de investitii majore, mai ales in infrastructura. de asemenea investitii nu am auzit decat de la RMGC, deci...

    e evident ca oamenii din zona nu mai pot trai in incertitudine. le-a ajuns. au trecut 15 ani. haideti sa luam o decizie! vrem joburi, ecologizare, patrimoniu restaurat si,practic, o viata mai buna pentru mii de oameni sau nu vrem?

    1. cred ca foarte multi au mai ramas in localitate doar ca sa astepte inceperea proiectului astuia, altfel ce sa faci intr-o localitate cu somaj enorm? pacat ca pana acum nu au primit si un raspuns...

    legat de zona monoindustriala, nu acopera toata localitatea, nu e interzis sa se faca si altceva. doar mai exista mici afaceri, pensiuni, dar in somaj de 80% e cam greu sa functioneze afacerile, nu? iar oamenii nu au fost obligati sa plece, sa se mute, sa vanda, au facut-o de bunavoie. sau ar fi trebuit sa li se interzica sa vanda? Legat de turism, acesta va fi mai degraba posibil dupa ce incepe proiectul minier, ca o sa se investeasca foarte mult in infrastructura, in reecologizare, in reabilitarea patrimoniului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb